Изселниците в Турция ще съдят България в Страсбург заради условията на вота

OFFNews 27 март 2017 в 19:01 9542 12

Най-влиятелната изселническа организация в Турция "Балгьоч" обяви, че ще заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека заради условията на вота.

Според организацията условията на изборите в Турция са били дискриминационни и антидемократични, съобщи БГНЕС. 

Организацията изпрати изявление до турските медии, в което обяви недоволството си от решението на ЦИК желаещите да участват в изборите да трябва да попълват декларации на български език в секциите. 

"Това ги доведе до голямо объркване, заради сгрешена буква комисиите принуждаваха избирателите да попълват отново документа, деклариращ, че те не са гласували на друго място, а и не беше разрешавано други хора да им помагат, така престоят на един човек в помещението стигнал до 27 минути", се посочва в изявлението.

Според "Балгьоч" е било очевидно недобронамереното отношение на определени членове на комисиите, които правели всичко възможно процесът на гласуването да бъде забавен и саботиран, поради което стотици хора не успели да стигнат до урните и били принудени да се приберат по домовете.

„Комисиите атакуваха хората по опашките с безсмислени обяснения и предупреждения, някои определени членове бяха изключително груби към тях и се представиха като комунистически милиции. Подходът им беше в стила на репресиите от времето на тоталитарния режим в България", се посочва в позицията.

Заради това много избиратели чакали с часове, като имало и припаднали. 

"Пратениците на Хелзинкския комитет също се сблъскаха с невъзможността да реализират мисията си на наблюдатели. Стигна се дотам председатели на изборни комисии да ходят до тоалетната на всеки 15 минути, като по време на отсъствието им от помещенията за гласуване вътре не бяха допускани избиратели. В българските дипломатически представителства, въпреки задължението за безпристрастие, отново председатели на комисии непрекъснато получаваха указания по телефона от една партия и имаме доказателства за това, същата партия организира протестите. В 20 ч. опашките от избиратели пред секциите все още бяха налице, но хората не бяха допускани да гласуват, така бе отнето правото им на вот", обясняват от организацията, като допълват, че тези нарушения им дават право да подадат жалби срещу България - както в българския съд, така и в Европейския съд по правата на човека.

"Българската демокрация и нейните държавни институции трябва да вземат мерки за опазване на прогонените от страната им съотечественици. Въпреки страданията, причинени от тоталитарния режим и принудителното изселване те пазят любовта си към родината, и вярват, че демокрацията означава равно третиране и добро отношение към всички", се казва още в изявлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

12

мнение от IP

28.03 2017 в 08:57

Уважаеми коментиращи, тези хора бяха изгонени по време на възродителния процес.

6469

11

Halo

28.03 2017 в 02:23

Просто ликвидираме двойното гражданство.
Или си българин, или не.
Ставаш гражданин на друга държава от български произход.
Така или иначе спазваш законите на другата държава, там, където си.
Ако аз отида да живея в Канада чии закони ще спазвам?

13604

10

In Trum we trust

28.03 2017 в 01:52

На следващите избори извън ЕС да се гласува само в посолствата. Вашта мама турска!

9009

8

Яни Кирилов

28.03 2017 в 01:05

Не ми се ще да призная,но ако турци или други с признано гражданство подпишат документ дори на китайски могат да си гласуват както си щът!

6469

5

Halo

27.03 2017 в 22:06

Образователният ценз го предлагахме още по времето на Великото народно субрание. Не се прие, никой не послуша инженерите, предлагахме и възрастово ограничение (хора на възраст, за които е абсолютно неясно какво се случва), т.е. да не се гласува с придружител, който определя де факто бюлетината.
Като не можеш да си напишеш името на български, как си прочел документите, как си разбрал за какво гласуваш?

25665

4

Victimized

27.03 2017 в 21:43

Така е, като ревете постоянно за права на човека, за демокрация, за дискриминация, сега турците, дето най-малко имат право да говорят за толеранс, ще изядат главата на всички европейски държави. С техните камъни по техните глави. Я веднага отмяна на двойното гражданство, с право на гласуване само ако си живял в държавата последната година.
Как така, някви дето една дума не могат да кажат на български, ще решават нашата съдба. Циганите също, не може да чете, не знае за какво се гласува, ама е там с цялата рода.
Да ви п*кая на толерантността, на демокрацията, на всички измислени права.....

11738

3

KumaLisa

27.03 2017 в 21:30

Съгласен съм с вас. Само че има един момент. Те са прави заради скапания български закон, който не им е отрязал категорично техните "права". Сега едни евро-еврейски адвокатчета, ще осъдят България по няколко десетки хиляди дела, за по няколко десетки хиляди евро.