Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"И в София се готви "просто си платихме вота", но няма запис"

Симона Костадинова 14 октомври 2015 в 16:51 2507 7

Скандалът "просто си платихме вота", който избухна в Перник, се подготвя в София. 

Това заяви на кандидатът за кмет на столицата от БСП Михаил Мирчев, като след това подчерта, че говори за записа, който OFFNews публикува.

Според Мирчев единствената разлика е, че още не се е появил запис, разкриващ купуването на гласове в София.

"В Перник е огромен скандал - прокуратура, разследване, признание за организация, за  криминални пари, които се хвърлят. Говори се за купуване на гласове, споменати са кварталите. Споменат е и човекът - Сашо и жена му. Дори е казано, че хора болни и зависими. Споменат е механизмът за достъп до хемодиализата. Спомената е и красавицата, която се възползва от всичко това - д-р Вяра Церовска. Започва един граждански фронт срещу това безумие, което отново го спретват на съседния град Перник. Каквото в Перник, това и в София", коментира Мирчев.

Той беше категоричен, че председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов организира подмяна на вота в София и дори разкри схемата, по която според него се случва това. Подмяна на вота вече била подготвена в секциите в районите "Връбница", "Слатина", "Нови искър" и "Кремиковци" и е възможно това да се пренесе и на други места.

По думите на Мирчев се подготвя подмяна на протоколи на някои от столичните изборни секции. Той подчерта, че се нарушава законът и не всички членове на комисията се подписват под протокола. Схемата била действителните протоколи да се сменят с предварително подписани, като си купуват членове на комисията, за да се случи това.

"Сега ще ви кажа и ставките за подкупване. Един човек от комисия в момента са го оценили на 1 000 лв. За да може цяла секция да бъде изкупена, става дума за суми между 20 и 40 хил. лв", каза той.

По думите му схемата е в ход от местните и президентските избори през 2011 година и в нея са замесени "огромни пари, мутренски организации и цигански барони".

"Оттогава досега твърдя, че президентските избори бяха фалшифицирани от лицето Цветан Цветанов и неговия механизъм. Ако не беше така, нямаше да помиришем Росен Плевнелиев като президент. На негово място щеше да бъде Ивайло Калфин", заяви Мирчев.

Той заяви, че схемата се случва с помощта на "момчетата на Цветанов, които са едни 30-годишни с доста типичен вид - гледат малко страшно". Те били не само членове на избирателните комисии, но и застъпници.

Мирчев изрази мнението си, че в "Арена Армеец", където ще се броят бюлетините от вота, ще се повтори това, което се случи през 2011 г. пред зала "Универсиада", когато членове на комисии стояха с часове, за да бъдат приети протоколите им, и депутати "помагаха на бременни жени с чувалите в бюлетините".

Мирчев подчерта, че 19 човека ще приемат лично протоколите на 1 500 секции, които са общо около 6 000. Според него това е физически невъзможно и ще доведе до много злоупотреби.

Мирчев разкритикува и социологическите агенции

Мирчев доскоро защитавал тезата, че не се публикуват проучвания за нагласите за изборите, защото колегите му си пазят реномето и "мълчат, за да не бъдат принуждавани да лъжат". Сега обаче смята, че не се представят достоверни проучвания, защото част от социолозите ще "влизат в заверата на Михаил Константинов - подготвя се голяма фалшификация", обясни кандидат-кметът. 

"На тази база не може предварително да се направи достоверна прогноза и това отваря една много широка врата манипулаторите в централния математически колектив, където централна фигура е Михаил Константинов, с едно моливче да преместят процентите нагоре-надолу. И да се окажат като хора, които са ходили на изборите, гласували са нещо, а резултатът е измислен и ни го натрапват съвсем различен", обясни Мирчев.

Той е на мнение, че от ГЕРБ са изплашени, защото започват да губят и "в София е станало опасно". Според него това се доказвало от факта, че Йорданка Фандъкова "продължава да реже лентички като кмет и в предизборната кампания", както и от ремонтирането на тротоарите в крайните квартали. 

Мирчев със собствени данни според звездите

Мирчев представи и какви според него са нагласите на столичани за предстоящите избори. Той представи данните не като негово проучване, а като "съвкупна моя информация от мои изследвания, от изследвания на мои колеги".

Кандидат-кметът на БСП твърди, че в София ще има висока изборна активност - около 40-44%. Според данните му Фандъкова няма да спечели от първи тур. Втори след нея се нарежда самият Мирчев, а Лилков и Кадиев имат неочаквано ниски резултати.

Според данните му на тези избори в София ще има висока изборна активност - около 40-44%. Мирчев твърди, че към 30 септември Фандъкова е имала 47%, след нея е самия той със 17%, следван от Вили Лилков с 10% от гласовете, а Георги Кадиев събира едва 4%.

Ето колко общински съветници ще имат някои от водещите политически сили, според Мирчев:

ГЕРБ- към 25
БСП- от 12 до над 15
РБ- 6 или 5
АБВ- 2 или по-малко

"Една социология. Погледнах в звездите и ви казах едни числа", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews