Галъп: И Радев, и Каракачанов побеждават Цачева на балотажа

OFFNews 03 ноември 2016 в 18:18 7715 6

Снимка sxc.hu

По всяка вероятност изборите ще се решат на втори тур. Най-вероятно на него ще са Цецка Цачева и Румен Радев. От днешна гледна точка съотношението между тях на балотажа е 53 на 47% в полза на Радев.

Това показва национално представително изследване чрез преки интервюта сред 820 пълнолетни респонденти в цялата страна в периода 24 – 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от „Галъп интернешънъл болкан“.

При евентуален балотаж Каракачанов – Цачева се очертава минимална преднина на Каракачанов от 51 на 49%. Това обаче са само и единствено хипотетични варианти на база заявени нагласи, които няма как да отчетат психологическата ситуация след първия тур, апелите на различни партийни лидери, поведението на различните електорати, както и влиянието на опцията „Не подкрепям никого“, която също ще фигурира на втори тур. От днешна дата обаче би било неприемливо да се правят по-детайлни калкулации, коментират от „Галъп интернешънъл болкан“.

Сред онези, за които може да се очаква да гласуват на първия тур на президентските избори, картината към този момент е следната:

Цецка Цачева 27,2%

Румен Радев 23,1%

Красимир Каракачанов 11,5%

Веселин Марешки 7,6%

Пламен Орешарски 7,3%

Трайчо Трайков 5,1%

Ивайло Калфин 4,9%

Татяна Дончева 2,7%

Други 4,9%

Не подкрепям никого 5,7%

Близките дистанции между някои кандидати предполагат възможни размествания в структурата. Ситуацията е изключително динамична, отбелязват от „Галъп интернешънъл болкан“.

На база декларирана готовност за участие на изборите, може да се очаква активност от около 55% според списъците. Това обаче може да се промени, предвид внушението, че гласуването е задължително.

При референдума трудно може да се уловят евентуалните заръки на всяка една отделна партия към избирателите й - дали и как да гласуват на него.

Заявената обща активност на референдума към момента доближава 45% спрямо списъците, но в референдумите до този момент реалната активност остава под заявената. Не е изключено да се премине прагът на задължителност, но е достатъчно онези, които се канят да гласуват с „не“ или електоратите на различни партии, да не участват в референдума, за да остане той под прага за задължителност, твърдят от „Галъп интернешънъл болкан“.

Към края на октомври и началото на ноември онези, които се очаква да гласуват на референдума, декларират, че биха гласували – най-общо така:

Подкрепяте ли народните представители да с избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура: 82% биха гласували с „да“, 15% - с „не“, а 3% не биха отговорили.

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите: 58% биха отговорили с „да“, 37% - с „не“, а 5% не биха отговорили.

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори. 87% биха отговорили с „да“ на 11% с „не“, а 2% не биха отговорили.

Данните са на база национално представително изследване, чрез преки интервюта, сред 820 пълнолетни респонденти в цялата страна в периода 24 – 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от „Галъп интернешънъл“. Ползвани са открити и закрити въпроси. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,5%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

4

Izalina

03.11 2016 в 18:50

Айде като сме почнали да вземем всички да я победим още преди балотажа, м?

И защо, по дяволите, Флинтстоун се котира толкова високо?
По принцип питам.

13056

3

Какавидков

03.11 2016 в 18:49

Нечовешка мъка ще се лее тука след тези избори.
:)