Димитър Танев: Следващият парламент трябва да увеличава ежегодно парите за образование

OFFNews 16 март 2017 в 10:38 1887 0

Трябва да се приеме решение на следващия парламент за ежегодно увеличаване на парите за образование в следващите години. От коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” сме за увеличаване на средствата в сектора от 3,5 % на 4,5 % от БВП, което е близо 1 милиард лева.

Това заяви в дебата в БНТ водачът на листата на коалицията „Реформаторски блок – Глас народен” в Стара Загора Димитър Танев, по думите на който образованието не трябва да остава само записано като приоритет в предизборните програми, а следващият парламент да вземе решение за трайно вдигане на средствата за сектора.

"Заслуга на РБ за образованието е, че заговорихме за 10 % увеличаване на учителските заплати, а политиците тогава се разделиха на две – едните обикаляха телевизиите, за да кажат, че това не било разумно, а и другите твърдяха, че нямало пари в бюджета. Сега обаче на всички образованието им се оказа приоритет, а същите тези колеги, които не искаха и 10 % да се дадат за заплати на учителите, сега вече говорят за 100 % увеличение на заплатите", обясни Танев.

Той подчерта, че благодарение на РБ в сектора на образованието се е постигнало увеличаване на учителските заплати с 10 %, въпреки че против него беше и коалиционният партньор на РБ в управлението ГЕРБ. "Къде е увеличението и защо трети месец се бави от служебния кабинет при решение на парламента, попита още Танев за забавянето на изплащането на заплатите на съсловието", попита Танев.

Той изброи: "Направиха се национални програми с финансиране за подобряване сигурността и видеонаблюдението в училищата, осигури се влизането в сила на новия образователен закон без сътресения, заедно с който се издадоха новите образователни стандарти, програми, учебници, подобри се философията по отношение на професионалното и дуалното образование и връзката на образованието с бизнеса, създадоха се приоритетните и защитени специалности във висшите училища, за да създава висшето образование кадри, необходими за българската икономика и бизнеса, според нуждите им и завършилите лесно да намират работа, изброи той акцентите в реформата в сектора".

Танев цитира програмата на БСП за образование, където се предвижда ревизия на всичко в образованието, спиране на реформите, отмяна на новия закон, променен за първи път от 27 години именно при управлението на сектора от РБ, както и напълно погрешното въвеждане на един учебник по предмет, което лишава учителите от свободата да избират как да преподават. След тази програма ще поискат и червени връзки да вържат на децата, посочи Димитър Танев и се обяви категорично против спирането на делегираните бюджети, което, по думите му, би хвърлило сектора в пълен хаос и ще остави училищата и учителите без пари.

"Образованието не е разход, а инвестиция, категоричен бе той, и не може да се остави само на учителя и училището. Трябва ясна политическа ангажираност със сектора и дълбоки реформи", отговори той на призивите в студиото да се спрели реформите в сектора. По думите на Танев за агресията в училище се предприемат мерки на различни нива, но тя е резултат от агресията в цялото общество и семейството.

"Реформите трябва да продължат и за тях да се осигурят пари, за което трябва да има пълен парламентарен и обществен консенсус", подчерта Танев.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови