Димитър Танев: На ГЕРБ, БСП и ДПС им пречи машинното гласуване, а президентът гузно мълчи

OFFNews 26 февруари 2017 в 13:19 6386 5

ЦИК и служебното правителство се провалиха с въвеждането на машинното гласуване, заяви Димитър Танев от Реформаторския блок.

Според кандидат-депутата и водач на листата в 27-ми МИР – Стара Загора става въпрос за груба намеса в честния вот на хората.

"Нямало време за доставка на машини, трябвало обучения, гаранции за софтуера, на всеки 15 машини се падало само по един техник, който да ги обслужва, което е недостатъчно. Не било ясно дали и как ще стигнат машините до секциите в чужбина. Всичко това ме навежда на мисълта, че Лирекс или не са чели условията за участие в поръчката или се подиграват с ЦИК. А може би изпълняват на няКОЙ указание?", пита доскорошният депутат.

Той е скандализиран от факта, че от три години изискването за машинно гласуване е ясно записано в закона.

"Хората искат да гласуват машинно, защото не желаят малограмотни гласоподаватели да определят бъдещето им. Искат безпристрастно, точно и навременно да се отчита резултата", категоричен е Танев.

Според него обаче партийните апарати не искат това да се случи.

"ГЕРБ, БСП и ДПС искат те да си решат изборите. Защото при машинно гласуване не могат да дописват протоколите и да надписват гласове. Защото не могат да се сговорят и да отстранят неудобен кандидат, който печели с преференции", уточнява той.

Танев коментира блокадата срещу машинното гласуване и от гледна точка на образоваността на гласоподавателите.

"За да гласуваш машинно, трябва да можеш да четеш! Иначе има купен и контролиран вот от маргинални общности", заяви реформаторът.

Кандидатът за народен представител изчислява, че ако имаше машини във всяка секция, повече от 1 млн. избиратели щяха да го предпочетат.

"Освен това питам защо президентът Радев така угоднически мълчи и единствените му изяви са от чужбина? Служебният министър председател все пак е негов личен избор, казва другарката Нинова. Настоявам да поеме отговорност за провала", заявява още Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

26.02 2017 в 14:01

Интересно защо близкия да реаниматорите (най-общо название за трите популистки псевдолиберални и психодесни псевдополитически организации), който до момента също е осигурявал машини под наем НЕ СЕ ЯВИ и НЕ ПОДАДЕ ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА?
Този словослагател какво би казал за неговите доводи?
А и колко "машинно" е било гласуването досега?
Би ли обяснил цялата технология на прилагания "машинен" вот досега?