"ДОСТ искат касиране? Наглостта им няма граници"

Александра Маркарян 28 март 2017 в 16:10 5607 2

Снимка БГНЕС, архив

Наглостта им няма граници. Така председателят на АБВ Константин Проданов коментира новината, че партията на Лютви Местан ДОСТ ще поиска касиране на изборите.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан обяви, че в партията не признават изборите за честни, искат касирането им и ще сезират Конституционния съд чрез главния прокурор. Местан заяви още, че настоява за нов вот.

Той подготвил сигнал до главния прокурор за случилото се по границата в навечерието на изборите: "упражнено насилие с цел препятстване на конституционното право за упражняване на глас".

От своя страна, коалиционните партньори за избори 2017 Движение 21 и АБВ обявиха, че са внесли сигнал до главния прокурор Цацаров и до ДАНС срещу партия ДОСТ. Те искат забраната й "заради бруталното, грубо вмешателство на Турция през нея във вътрешните работи на България", по думите на председателя на АБВ Константин Проданов.

"Подаваме сигнала и заради начина, по който тази партия беше финансирана и заради начина, по който висши турски съновници участваха в предизборната ни кампания и агитираха за ДОСТ", допълни той.

"Както обещахме, ние подготвихме сигнал до главния прокурор и Държавната агенция по национална сигурност, с който призоваваме те да се сезират и да разгледат казуса с противоконституционността на ДОСТ, и специално ГП да сезира Конституционния съд, ако всички факти се докажат“, посочи Проданов.

Според него фактът, че ДОСТ не е участник в 44-ия парламент не бива да успокоява никого, защото партията се е разминала на косъм с влизането в Народното събрание.

„При едни следващи избори, които за мен са много вероятни, напълно възможно е пропуските които са направени да бъдат поправени и ние да имаме партия, която е на ръчно управление от Ердоган в българския парламент. За нас това не трябва да бъде допуснато. На първо място трябва да се разследва дейността на ДОСТ, а след това да се отмени регистрацията й и да се обяви за противоконституционна, ако се докажат връзките й с турската държава“.

По повод искането за касиране Проданов заяви: "Наглостта им няма граници. Тя прави сигнала, който ще изпратим до главния прокурор за противоконституционността на ДОСТ още по-актуален“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови