Борисов: Христо Иванов си тръгна, защото не му се работеше

OFFNews 02 март 2017 в 09:50 20873 22

Всичко направихме за съдебната реформа, министърът си тръгна, защото не му се работеше. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за работата на Христо Иванов във втория кабинет на ГЕРБ. След това посочи колко много повече работа отхвърлила Екатерина Захариева.

Борисов даде интервю за Нова тв тази сутрин и отговаря на въпроси за съдебната реформа, модела "Кой", несъстоялия се дебат с лидера на БСП Корнелия Нинова, за Русия и НАТО.

Според Борисов предишното управление приело всичко, направило всичко за съдебна реформа и имало само един въпрос, по който се "запънали" - за разпределението в прокурорската колегия във ВСС. Именно това накара Иванов да подаде оставка като министър на правосъдието на 9 декември 2015 г. Той обяви решението си минути, след като парламентът прие предложение на АБВ и ДПС за разпределението на квотите в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Сега Иванов оглавява "Да, България".

За дебата с Нинова

Началото на разговора започна с въпроса за обсъждания надълго и нашироко, но неслучил се дебат между Борисов и Нинова.

Защо той не се провежда, попитаха водещите Ани Цолова и Виктор Николаев и опитаха да пуснат запис от обяснението на Нинова, за да има равнопоставеност на тезите. Опитът обаче подразни Борисов, който заяви, че е дошъл в студиото, за да обясни какво е станало, а не за да слуша госпожа Нинова.

"Предложих мач с две полувремена - първо между експертите, второ - аз и госпожа Нинова, очи в очи". Тя обаче не се съгласила. Какво страшно има в това да покажеш хората, които ще изпълняват програмата за управление, попита той и след като все пак изгледа записа с нейното обяснение (Борисов не искал дебат очи в очи, искал да остави експертите на двете партии да дебатират) коментира: "Дори тука лъже госпожата".

"Аз положих всички усилия, бях си преправил цялата програма - понеделник, вторник, никъде не пътувахме. Готвехме се, щяха да дойдат Горанов, Павлова, Захариева, които могат да обяснят на хората всяка цифра, всяко действие, което сме направили - не конфликтни хора. Угодих им на всичките капризи - очи в очи, само ние, пред всички телевизии, тя ме разиграва. Капризи не искам повече", заяви Борисов и отново заяви, че ще чака Нинова в НДК на лидерски дебат.

За модела "Кой"

Попитан жив ли е моделът "Кой", Борисов препрати въпроса към ДПС и БСП и заяви, че "в ГЕРБ няма модел "Кой". Последният, който може да питате по тази тема, съм аз. Г-н Пеевски не е бил депутат от ГЕРБ, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Той беше категоричен, че изобщо не се притеснява от прокуратурата и че не вижда проблем в това хора от ГЕРБ да бъдат проверявани по всяко време.

За НАТО и Русия

Има преосмисляне по отношение на Русия, по отношение на НАТО - никакво, отговори Борисов на въпрос. "Когато дойде румънският премиер и предложи флотилия в Черно море, казах "Не", припомни той и разясни какво е преосмислянето за Русия: "Влязохме в много тежък конфликт, но се оказа се, че европейския газов хъб може да заработи. Разбрахме се с президента Путин".

След като Борисов се опита да включи темата за военния завод "Авионамс" в разговора, но бе прекъснат с въпрос по друга тема, бившият премиер възрази: "Отделихте 10 минути да ме питате за Пеевски, а не искате да ме чуете за това, за което съм положил огромни усилия - за военния завод. Какво да кажа повече?"

За целуването на ръце

Водещите не подминаха и темата за целуването на ръце, след като на Сирни Заговезни Цветанов целуна ръка на Борисов за прошка и това предизвика коментари.

"Възпитан съм на по-възрастния да целуна ръка. Ашколсун на тия дето искат да се възползват, но това безродие... На всички възрастни хора в Банкя, които съм видял, съм се навел и съм целунал ръце - това ли не им хареса?"

За Радев и служебния кабинет

Бившият премиер категорично не се съгласи с твърдението, че БСП са спечелили президентските избори. Победили? С независимия кандидат? Радев е работил за мен, бил е много по-близък до мен, отколкото до тях, заяви Борисов.

Все пак той заяви, че БСП имат общо със служебния кабинет. "Защо бягат от това да кажат, че правителството е тяхно и защо не кажат кои министри ще изпълняват фантастичната им програма?", попита лидерът на ГЕРБ.

За Марешки

Борисов отрече твърденията за близост с Веселин Марешки. "Абсолютна манипулация и лъжа е, че ГЕРБ "обгрижва" партията на Марешки. Нямаме нищо общо", заяви той и попитан с кого би работил, ако спечели, отговори: Реформаторският блок и Патриотите.

Ако сме втори, оставаме опозиция, увери Борисов.

Борисов призна, че е много притеснен какво ще се случи след 26 март и допълни, че не иска отношенията управляващи-опозиция да се превръщат във война. Ако спечелим, ще имаме нужда от нормална опозиция, каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

21

aviatora

02.03 2017 в 23:37

Мутро, за румънски затвор си!!!

12435

19

Jinx

02.03 2017 в 21:27

Хаха! Боко кърти. А за Иванов не се изненадвам, изобщо няма вид на работяга.