Арести за купуване на гласове в страната

OFFNews 25 март 2017 в 21:48 4973 1

Арести за купуване на гласове в страната

Снимка БГНЕС, архив

Няколко души са арестувани по сигнали за купуване на гласове в деня за размисъл. По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че са образувани 62 досъдебни производства за нарушаване на изборното законодателство. 

При спецакция срещу дилърите на гласове само в Плевенско са задържани 20 души, които давали от 20 до 40 лева, съобщава Нова тв. Проверявани са адреси в Долни Дъбник и Долна Митрополия. Дилърите получавали по 80 лева на глас, а според грамотността на избирателите сами решавали колко пари да дадат и колко да оставят за себе си.

„Касае се за пирамидална структура на няколко нива, подсигурява се огромен финансов ресурс и се отнемат правата на свободния избор на множество граждани”, обясни пред bTV ръководителят на Районната прокуратура в Плевен Владимир Николов. Заради подозрения за търговия с вот днес имаше полицейски проверки в селата Славяново и Буковлък.

Жена беше арестувана в Търговище за купуване на гласове. Преди два дни в полицията е подаден сигнал за това, че 55-годишната Цветана Лалова предлагала пари срещу глас. Установено е, че е предлагала пари на свои съседи, познати и приятели, за да гласуват за определена партия.

Полицията в Бургас разкри схема за купуване на гласове в ромската махала на Средец. При обиск в една от къщите полицаите са открили списъци с имена и агитационни материали за една политическа сила. По информация на bTV в списъците е имало имена на хора и от други общини. Образувано е досъдебно производство. Разпитите по случая продължават.

Щабът на една от партиите организира предизборно раздаване на фиданки в села в Кърджалийско, съобщава Нова тв. Овощните дръвчета били внесени от Турция и се получавали от избирателите по списък. Сред раздавачите били партиен активист и местен бизнесмен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови