Алфа Рисърч: ГЕРБ води пред БСП, социалистите с лек ръст

РБ най-близо до прага за парламента от десните, Нова Република и Да, България способни на изненади

OFFNews 27 февруари 2017 в 10:18 15168 13

Около 3,7 милиона избиратели ще отидат до урните на 26 март, според данните от национално проучване на Алфа Рисърч на старта на предизборната кампания. 

Седмица преди Конституционният съд да отмени санкциите за негласувалите, готовността за участие в предсрочните парламентарни избори е сравнително висока – 66% от реално пребиваващите в страната избиратели. 

Разликата между ГЕРБ и БСП е минимална - партията на Бойко Борисов получава 31.5%, БСП 29.6% от решилите да гласуват. За последния месец ГЕРБ обаче търпи лек спад като губи по-съществено симпатиите на средните поколения. Обратно, БСП бележи лек ръст, укрепвайки позициите си в най-малките населени места.

Доверието към лидерите на двете партии остава без промяна отпреди месец – 31.9% за Борисов и 25.3% за Нинова. 

Обединените патриоти влизат в надпреварата като трета сила с 10.8% от решилите да гласуват. Вътрешните противоречия, довели до напускане на техни доскорошни депутати обаче се отразява негативно на персоналния имидж на лидерите на коалицията, които губят по около 5 пункта доверие.

ДПС привлича 6.8% от решилите да гласуват, а партия „Воля” стартира кампанията с 5.7% подкрепа от решилите да гласуват.

В първите дни от надпреварата на минимална дистанция от 4%-та бариера е Реформаторският блок с подкрепа от 3.9% от решилите да гласуват и реалистични шансове за представителство. Настоящото проучване стартира преди обявяването на коалицията между РБ и Глас Народен (които в минали избори са успявали самостоятелно да спечелят около 1% от вота), поради което не отчита ефекта от партньорството помежду им, уточняват от Алфа Рисърч.

Коалицията Движение „Да, България” стартира кампанията с 2.6%, а „Нова Република” с 1.5% от решилите да гласуват. Авансът на „Да, България” се дължи основно на по-добри позиции сред най-младите поколения, а предизвикателството пред тях е да постигнат по-висока мобилизация на симпатизантите си. „Нова Република” има твърд и мобилизиран, но силно ограничен електорат. 

Единствената по-различима алтернатива в ляво – коалицията „АБВ – Движение 21” влиза в кампанията с подкрепата на 2.9% от решилите да гласуват. Нейният шанс за постигане на по-добър резултат са самоопределящите се като ляво-центристки избиратели, които БСП не успява да мобилизира зад себе си. С подчертана анти-статукво нагласа, тези избиратели припознават като възможности за гласуване коалиция „АБВ – Движение 21” или възможността да отбележат опцията „Не подкрепям никого”.

Настоящото изследване е проведено в периода 16 – 23 февруари 2017г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9006

13

Maria Ekinci

08.03 2017 в 07:22

Samo GERB !!!

18551

12

Нострадамус

27.02 2017 в 17:27

Лъжите на Борисов: Санирането на Борисов и Павлова се превърна в сериал "Истински лъжи".Ресурсът за програмата от 2 милиарда лева е бил изчерпан още преди една година, а 1 милиард от тях са похарчени "на зелено", далеч преди парламентът в последните си часове да гласува още ЕДИН МИЛИАРД. Има и по-лошо. Цели 10 месеца през 2016 г. управляващите от ГЕРБ са знаели, че парите са изчерпани. И въпреки това никой не си е и помислил да уведоми кметовете и роящите се сдружения на собствениците, че финансиране няма, защото наближават избори, в които основен акцент в пропагандата, ЛЪЖИТЕ на ГЕРБ е именно санирането, което "лошите" искат да спрат. http://www.segabg.com/article.php?id=844274

8994

11

Gergana Ivanova

27.02 2017 в 16:48

Хора не разпилявайте вота. БСП в никакъв случай не трябва да е първа.
Като дойде корнелия прегладняла и фалира една-две банки, откачи лева от "гейското" евро и го девалвира до нулата, и стигнем по доходи африканските държави, тогава се успокоявайте с мисълта, че Бойко бил незнам си какъв и сте много по-добре със заплата 20 евро и БСП+Доган на власт.

11529

5

borislavus1

27.02 2017 в 11:41

Тези "социологически проучвания" са агитация и манипулация. За тези, които не вярват на никой, препоръчвам един поглед към ПП "Възраждане".

7930

4

jkljkl123

27.02 2017 в 11:23

http://www.mediapool.bg/sotsiologicheskite-prognozi-za-poslednite-izbori-nai-netochni-i-s-nai-levi-okraski-news227342.ht ml

Цоциолозите вероятно пак продължават с нелепата подкрепа за БКП/БСП.