542 г. от рождението на Микеланджело, вижте най-забележителните му работи

ОFFNews 06 март 2017 в 18:21 31822 1

Сътворението на Адам, Сикстинската капела, базилика "Свети Петър", Ватикана

Днес се навършват 542 години от рождението на един от най-известните артисти за всички времена - Микеланджело Буонароти. 

Геният на изкуството на италианския Ренесанс е роден на 6 март 1475 г. в Капрезе, тогава част от Флорентинската република, днешен град Флоренция, Италия. 

Той създава някои от най-известните произведения в историята на западното изкуство - мраморната статуя на Давид, която днес е изложена във Флоренция, от 1504 г., Пиета - създадена в периода 1498 г. - 1499г., фреските на Сикстинската капела във Ватикана, Рим, и много други. 

Вижте някои от вечните му творби: 

1. Страшният съд е фреска над олтара на Сикстинската капела във Ватикана. Рисувана е в продължение на четири години - между 1536 г. и 1541 г. и е поръчана е от папа Климент VII.

Фреската представя второто слизане на Христос на Земята и Страшният съд, който очаква всички грешници. В средата е изобразен Христос. От дясно на него стоят всички праведници, а от ляво - грешниците.

2. Пиета. Шедьовърът днес краси базиликата "Свети Петър" във Ватикана. Изработена е по поръчка на френския кардинал Жан Билер за гробницата му.

През 18 век е поставена в сегашното си местоположение, като при преноса е повреден палеца на лявата ръка на Дева Мария.

Това е единствената творба на Микеланджело, която е подписана от него, а когато я завършва е едва на 24 години. 

3. Давид. Скулптурата е създадена в периода 1501 г. - 1504 г. Висока е почти 6 м и е изработена от мрамор. Пресъздава библейския герой Давид.

4. Моисей, мраморна скулптура за гробницата на папа Юлий II. Създадена е след 1515 г. и се намира в църквата "Сан Пиетро ин Винколи" в Рим. 

5. Като архитект Микеланджело работи върху базиликата "Свети Петър" във Ватикана. 

Проектирана е от Донато Браманте, Микеланджело, Карло Мадерно и Джовани Лоренцо Бернини. „Свети Петър“ е най-известният паметник на ренесансовата архитектура и до наши дни остава най-голямата църква в света по своите площ и обем.

Църквата е с дължина 220 м, широка е 110 м и е висока 113 м. Има площ от 15 160 m² и място за 20 000 души, а строежът и отнема цели 120 години.

Микеланджело поема ръководството на строежа през 1547 г. Задачата му е поставена от папа Павел III, след като неговия първоначален избраник Джулио Романо умира, а Якопо Сансовино отказва да напусне Венеция. С работата си флорентинецът става един от основните архитекти на сградата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови