Време е правителствата да спрат да определят кой бизнес ще е печеливш и кой - губещ

Георги Савчев 26 октомври 2016 в 21:56 4631 6

Снимка atlasnetwork.org

Мат Уорнър.

Мат Уорнър е вицепрезидент по програмите и сътрудничеството на Atlas Network. Базираният в САЩ институт работи в подкрепа на политики, които ограничават намесата на правителството, гарантират върховенството на правото и неприкосновеността на частната собственост, както и развитието на свободните пазари.

Мат Уорнър пристигна у нас по покана на Българското либертарианско общество и имаше лекция на регионалната конференция на European Students For Liberty в София. OFFNews.bg го потърси за коментар относно приложимостта на либертарианските политики у нас и президентските избори в САЩ.

Кои либертариански идеи могат да се приложат най-бързо в политиката на САЩ, ЕС и България?

Аз съм оптимист, че хората ще предпочетат по-голяма икономическа свобода - в отговор на икономическата фрустрация и в отговор на усещането, че определени фигури имат по-голям икономически успех заради политическите си връзки. Но хората трябва да убедени в неособено осъзнаваната в момента идея, че възможността за предприемачество не идва от правителствата, а когато правителствата спрат да определят кой ще е печеливш и кой ще е губещ.

Поколението на хилядолетието е изправено пред избор. Младите хора от тази генерация са индивидуалисти, те поемат голяма отговорност - когато печелят от добрите си решения или се изправят пред последствията от направените грешки. Ако политическата система изцяло взема решенията вместо тях, това няма да доведе до просперитет, особено за тези, които са с нисък доход. Необходимо е да приемаме личната свобода наравно с икономическата ни свобода. Хората не искат да бъдат спирани заради грешни политически решения.

Кой може да бъде носител на подобна промяна: младите хора - поколението на хилядолетието, или политическите елити, които вземат решенията?

Когато мислим за бъдещето, трябва да мислим за младите хора. Те имат силата и страстта за промяна. Ето, и тук в София, на регионалната конференция на European Students For Liberty, съм свидетел на това. Впечатляващо е, че младите хора споделят честно и безкористно тези идеи. Защото са идеалисти и не са се поддали на икономически или политически натиск.

Оптимист съм, че именно това поколение ще приеме идеите за икономическа свобода. И това вече се вижда в различни краища на света.

Ако в България скоро се създаде либертарианска партия, кои трябва да бъдат ключовите послания в нейната платформа?

Това трябва да се реши от българските либертарианци, не бива аз да им казвам какво да правят. Atlas Network не работи с партии, а с личности и тинк танкове. За нас е много важно какво научаваме от партньорите си в целия свят. С опита си България помага на другите страни, а опитът от другите страни може да е полезен в България.

Бих окуражил всеки един от всяка една партия в България да търси решения, които намаляват бедността и увеличават просперитета. Има пряка връзка между икономическата свобода, върховенството на правото, неприкосновеността на частната собственост - тези стъпки водят до промяната, която искаме да видим.

Докога в САЩ реалната президентска битка ще бъде само между двама кандидати?

Личното ми мнение е, че хората, които гледат отвъд настоящите парадигми за отношенията ни с политическите лидери, ще си кажат: трябва да има по-добър вариант от този да възлагаме цялата си надежда на сегашното политическо статукво. Надявам се, че поуката от общото недоволство от тези президентски избори е да престанем да очакваме от политическите лидери, че ще имат решение на всички проблеми, пред които сме изправени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

26.10 2016 в 23:17

ScrewIslam, значи бех прав в първото си предположение....деба...знам си че съм голем.

Ениуей, мисълта ми е че това нещо, както и комунизма е неприложимо към система съставена от биологични единици, изградени в условията на социум и още повече-изградени (не появили се в следствие на) в условията на еволюцията, с всичките плюсове и минуси, което тва влече след себе си.

Ще питаш защо, а аз веднага ще ти отговоря. Невъзможно е свободно и равнопоставено развитие на близки по дейността си бизнеси или организации, защото естествения еволюционен стремеж на всяка една такава единица е абсолютен монопол.

Изобщо, нещата, развиващи се по нормалния си начин водят до точно това което виждаме в момента-кинтите и лостовете са в 1%, останалите духат супата.

За да се промени това ще е необходима революция на много базово ниво, за която изобщо не съм убеден че имаме чисто биологическите дадености.

13924

3

ScrewIslam

26.10 2016 в 23:09

До: Професор Балкански

Професоре, нищо не си прочел с червените комунистически очила. Либертарианството означава накратко свободна конкуренция между равнопоставени пазарни субекти. Означава да плащаме минимални данъци. Да не издържаме тлъст държавен апарат. Означава да няма социални помощи за професионалните лежачи.
Накратко означава училищата да са частни, болниците да са частни, регулациите да са минимални. И ние да избираме СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ПАРИ в кое училище да си пратим децата и в коя болница да се лекуваме. Ще имаме такива пари, ако държавата не ни обира.
И ще харчим парите си много по-ефективно. Ще контролираме учителите ЛИЧНО и докторите ще зависят ОТ НАС, а не от министър циклофреник. При този наш контрол ВСИЧКИ ЦЕНИ ще падат, а КАЧЕСТВОТО ще се повишава.

77927

2

El Commandante

26.10 2016 в 23:08

"Atlas Network"....хъммммм.......Who is John Galt?