Вера Ахундова: ВТБ ще купи и банка в България

Светослав Метанов 02 ноември 2016 в 14:51 16818 10

Преди ден Ройтерс съобщи, че инвестиционното звено на руската Внешторгбанк и турската инфраструктурна компания Limac ще участват заедно с Летище Цюрих в концесионната процедура за най-голямата аерогара у нас - тази в София. Руско-турското обединение за столичното летище бе прогнозирано още преди месец от икономиста д-р Вера Ахундова от сдружението "Ние, гражданите", което обединява вложители в КТБ, които загубиха пари след фалита на трезора. OFFNews потърси Ахундова за обяснение на сбъдващите й се пророчества.

- Г-жо Ахундова, вчера Ройтерс съобщи, че Внешторгбанк и турската Limac ще участват заедно в концесионната процедура за Летище София.

- Да, бях го прогнозирала.

- Точно затова ви търся. Какво ви даде основание да очаквате подобно развитие?

- Просто оцених степента на агресивната "инвестиционна" атака на ВТБ и братя Велчеви към българската икономика. Аз очаквах, че и банка Виктория ще бъде тяхна и те наистина чрез БТК дадоха писмо за намерения. Само че явно отрезвиха някои глави, защото тогава скандалът щеше да е пълен. Това са достатъчно печеливши дейности... Достатъчно фини са в имитирането на големи инвестиции братята Велчеви...

- Имитиране на големи инвестиции! Какво имате предвид?

- Имам предвид, че номинално се раздухват някакви големи инвестиции, които не се осъществяват, но се реализират огромни печалби. Като се започне от имота на "Академика" в Равда и на хотелиерските комплекси, всичко това е тип офшорна дейност... Вижда се какво става - летище, банка, телеком... Сетете се как се извършват превратите! Първо се завзема телевизията, спират се телефоните и пунктовете за влизане и излизане от страната. Аналогията е малко груба, но е много показателна.

- Как да гледаме на ВТБ?

- Информациите, с които са били заблудени специалните служби, че КТБ се занимава с пране на пари, са съвсем във възможностите на ВТБ. Все пак те са една от големите международни банки с клонове в САЩ и Лондон. Вижте, в световната икономическа история има стотици фалити на банки, но няма случай акционер в банката да не се е опитал да защити интересите си. ВТБ нито имаха намерение да участват в някакъв план за спасяване на банката - по-скоро попречиха. Най-показателното обаче е, че не заведоха дело след фалита, така както постъпи Оманския фонд. 

- Все още ли смятате, че ВТБ - Limac ще вземат концесията на Летище София?

- Специално за турците от Limac смятам, че бе направен жест от страна на нашия премиер при посещението му в Турция. Не знам какво очаква да получи... Те си искат Кърджали и Южна България, а ние им даваме и входната врата. Все пак има една кохезия на интереси между Турция и Русия. Двете държави ще играят заедно, а на България основното преимущество е географското си положение.

Очаквам, че след като ВТБ няма да вземе банка Виктория да вземе друга банка. Те няма да останат без банка у нас.

- За коя банка говорите?

- Не бих се учудила, ако съществува договореност или се договорят в бъдеще (б.р. - тук Вера Ахундова назовава името на конкретен български трезор, което обаче спестяваме на читателите заради рестриктивни за медиите текстове от Закона за банките) да стане собственост на ВТБ или да купят някоя друга банка у нас. За да завладяват нови територии просто им трябва банка тук. България е държава в ЕС, подчинена на международните закони за банкиране, но все пак се намира далеч извън центъра и извън интереса на Европейската централна банка. Тук могат да стават и неща, които на други места са забранени.

- Какви?

- Например, пране на пари.

- След фалита на КТБ и стрес тестовете тези възможности не са ли поограничени?

- За стрес теста и прегледа на активите никой от нас няма реалната информация. Не знаем каква е истинската картина. Истината е, че всички банки с български собственици не са в блестящо състояние и ненапразно се коментират бъдещи сливания. Така че аз не изключвам и по-различно развитие на банковия пазар.

Това, което се случи с КТБ доведе до две много драстични явления. Едното е монополизирането на банковия пазар - първите 3 банки създават над 60 процента от печалбата на системата. Те налагат лихвените проценти. Вторият ефект е картелиране. Налаганите такси и лихвени проценти, защото от друго не може да печели банковата система, съвсем отказват инвеститорите. Има много други негативни последици, защото никой не е проследил колко колекторски фирми създадоха самите банки и на които прехвърлиха срещу мизерни проценти лошите си активи, за да излязат чисти балансите и какво стана с тези активи, които са предадени на колекторите. И тук говорим за десетки фирми, създадени от самите банки, тяхна собственост. Просто никой не повдига завесата. Тази непрозрачност в банковата система продължава да е огромна.

Банките ни са се превърнали в лихвари, които само трупат пари. Няма нито един значителен проект, който да е финансиран от банковата система. В момента най-много се извършва рефинансиране на кредитни милионери. Половината олигарси у нас са именно такива. Те са милионери на книга. Много от тях не могат да погасяват плащанията си и се финансират, залагайки втори и трети път това, което притежават или вече не притежават. Читави проекти много рядко преминават през протекция на висш банкер. Странното в случая е, че всички банки работят не толкова в полза на крайния собственик, а на директорските състави и корупцията в банковата система е огромна. Продължават тези 10% плащане за финансиране, особено за рефинансиране на олигарсите. Кредити се дават само на "наши хора". Всички директори на банки притежават и дублиращи фирми, през които се отцежда печалба.

- Думата "всички" звучи много силно!

- Говоря предимно за банките с български собственици. Те си имат инвестиции в офшорни фирми, съответно и погребани пари, които никога няма да се върнат.

- Загубихте ли надежда, че истината за КТБ някога ще излезе наяве?

- За истината - почти, но за осъждане на държавата - не. Истината се замете, а на 10-и октомври отново ще излезем на протести пред БНБ. Но трябва да знаете, че агресията на ВТБ и на братя Велчеви към България едва сега започва.

- Как така започва сега? Те купиха БТК, бяха акционер в "Булгартабак"...

- Ще видим още и още. Те търсят нови ниши и пространства. В България има още доста стратегически обекти - летища, пристанища, добива  на рудни изкопаеми и самия "Лукойл", който в момента е в доста странно положение. Самото движение по постовете на администрацията на Валентин Златев индикира за предстоящи промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews