Венци Мицов: Връзката между администрация и граждани трябва да се възстанови

Николаос Цитиридис 01 ноември 2016 в 13:19 4483 2

Венци Мицов

Венци Мицов е кандидат за кмет на район "Младост", като изборите там ще се проведат заедно с президентския вот на 6 ноември. Кандидатът на "Глас Народен" е жител на квартала и пред OFFNews той сподели проблемите на района, както и техните решения:

Вие сте голям човек, проблемите на „Младост“ също са големи. Кажете какви са те и защо точно вие можете да ги решите?

Първо е важно да кажа, че сам човек нищо не може да свърши, камо ли да се справи сам с проблемите на район „Младост“, особено с тези, които от години отлежават - затова трябва екип, а аз имам такъв и то много професионален. Второ - правомощията на районния кмет не са никак големи, въпреки, че той мажоритарно бива избран от жителите на район като нашият, който е с размерите и населението на голям български град. Работата ми като съветник през последната година в Столичния общински съвет ми дава сериозно основание и поглед отвътре да имам ясна представа какво се случва и какви в действителност са проблемите. Спомнете си протестите в „Младост“ – хората недоволстваха, че им се строи под прозорците. Доста често напоследък се случва, така че хората нямат никаква информация за това какво предстои да се решава на ниво община, гражданите нямат никакви допирни точки с администрацията, спускат се едни решения и после ставаме свидетели на протести. А какво се обсъжда преди вземането на тези решения, кой взима решенията, това остава неясно за гражданите.
От опита ми в общината разбирам, че най-големият проблем на администрацията е скъсаната връзка с гражданите. За това съм амбициран да участвам на тези избори, защото знам, че мога да променя и възстановя тази връзка, така че районната община да работи в полза на гражданите, чрез адекватно и коректно подаване на информация за това какво предстои да се решава по отношение на модернизиране, ремонт, благоустройство, програми на общината за облагородяване на междублокови пространства, площадки пред блоковете и редица други.

Вие сте жител на „Младост“ от доста време. Какво видяхте в квартала за този период, какво бихте направили различно?

Не само жител, а дори горд собственик на панелно жилище от 15 години, така че вече мога спокойно да кажа, че животът ми е пряко свързан с “Младост“. Ако човек погледне сутрин от прозореца, може да каже, че в последните години се появиха два три нови магазина, бяха отново ремонтирани главните булеварди и има още малко метро. Но ако се вгледаме по-внимателно и тръгнем по вътрешните улици в кварталите на района, ще видим, че те са в окаяно състояние, живеещите в Младост няма къде да паркират колите си, а това е един от големите проблеми на района, безобразното застрояване на зелените площи, неподдържаните и на места опасни детски площадки.

Не бива да забравяме, че към район Младост са и кварталите Горубляне и Полигона, които също имат своите специфични проблеми – липсата на канализация и недобре развита инфраструктура.

Има и редица други неща, от които Младост има необходимост,например културен дом, в който да бъдат провеждани концерти, театрални постановки, изложби и др. и така над стоте хиляди жители на Младост да не им се налага да пътуват до центъра на столицата, за да участват в културния живот на столицата.

Казахте, че паркирането е основен проблем. Как той може да бъде решен?

Дълга е историята защо така се е случило с паркоместата. Някои от претендентите за кмет на „Младост“ лансират идеята за „Жълта зона“. Аз бих ги попитал тази „Жълта зона“ кога и как точно ще функционира, защото проблемът не е през деня, а след това, когато хората се прибират от работа. За нас решението е обособяване на изцяло общински паркинги, така и чрез публично-частни партньорства.

В София от години има готови предложения и проекти за такива паркинги, но никой от тях не е реализиран. Има работещи частни проекти, като многоетажни и подземни паркинги, за който да се плаща минимална месечна такса. Освен с инфраструктурни идеи и такива проекти, друг бърз начин за решаване на проблема, няма.

Друг акцент, на който искам да обърна внимание е, че не може да вменяваме на хората, че са нарушители като паркират неправилно, при положение че общината не им е създала предпоставка да не са нарушители.

Протестиращите в Младост си имат представител в лицето на Десислава Иванова. Тя ли е най-големият Ви конкурент, тъй като е близо до хората, или политическите кандидати.

Не, напротив. Тук не става дума за конкуренция, а за решения и начини за справяне с проблемите на район Младост и представителите на гражданското общество са добре дошли с всяка идея, която би била в полза на жителите на района.

Ако трябва да приоритизирате проблемите на „Младост“ в един своебразен топ 3, как ще изглежда той?

Задръстените от паркирани коли тротоари, разбитите малки улички и глупавото застрояване на зелените площи.

Преди време, когато беше избран, един кмет първо запълни дупката пред улицата си в Банкя. Какво ще направите вие първо

Ще се заема с вътрешна реорганизция на администрацията и работата й, така че, към всички проблеми да се отнася с еднаква загриженост. А аз ще търся решението им и в съвместната ни работа с колегите ми и всички общински съветници в Столичният общински съвет.

Въпреки че на президентския вот не успяхте да играете заедно, сега Вашата кандидатура е подкрепена от „Зелените“. В какво се изразява вашето партньорство?

Кандидатурата ми за кмет на Младост е издигната от ПП Глас Народен и подкрепена от ПП Зелените. Тук искам да кажа, че програмата ми е доста задълбочена и изготвена от хора с различни професии и широка експертиза. Тя не е хваната и преведена отнякъде, а мислена и създадена за хората. Проблемите, които посочих са реални, а решенията за тях са осъществими при добро желание и работещ екип.

На миналите избори за местна власт, също се явихте като кандидат-кмет и бяхте на 4-то място. Как виждате резултатите си на 6 ноември?

На миналите избори за общински съветници и кметове, които се проведоха точно преди година, имахме 4,40%, което да, ни отреди 4-то място. Сега сме още по-подготвени и мотивирани. Вярвам, че на сегашните избори резултатът ще е по-добър от предишния. Ако жителите на район Младост се запознаят с идеите и програмата ми, съм уверен, че ще разпознаят в нея добрите предложения и ще я изберат като алтернатива на досегашното управление.

Как върви и как ще приключи кампанията ви за кмет на „Младост“?

Кампанията ни, както винаги е много активна в социалните мрежи и интернет, но този път ще правим и други неща – събития и срещи в район Младост.

Важно да кажа е, че има един много съществен проблем и той е, че много от жителите на Младост не знаят, че има частични избори за кмет на район Младост и едва ли ще гласуват. За това, за краткото време, което остава до 6 ноември ще направим всичко възможно жителите на района да разберат, че има избори в Младост и че ние предлагаме алтернативни и нови решения на проблемите на района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

2

Jinx

03.11 2016 в 19:49

Абе Венци е добро момче, но се е подлъгал по зелените, а това няма да му даде много добър старт. Нали се беше кандидатирал на предните кметски избори май в Младост и изкара едва 4%. Не е късно да се преориентира.

12860

1

newfoundland

03.11 2016 в 18:02

Който се е събрал с псевдо Зелените нищо не е постигнал на избори, но може да го научат Венци да изнудва и източва евро средства например, нещо в което те са специалисти.