Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

В Харманли ще е мирно, ако не е пренаселено и има медицинска помощ *

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 ноември 2016 в 16:3339794
Снимка: БГНЕС, архив

Интервю с  говорителя на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България Даниел Стефанов.

Защо се стигна до вчерашните размирици в Харманли?

Изразявали сме нашата загриженост за условията в центъра: както прекалено големият брой хора, настанени там, така и относно нуждата за по-добър достъп до медицински услуги. Смятаме, че тези два проблема трябва да бъдат спешно разрешени. Това ще помогне за намаляване на напрежението там.

Мерките, които взима държавата за грижи към чужденците, битови условия и под., адекватни ли са и те ли са основната причина за недоволството?

Условията за живот в центровете не отговарят на всички стандарти и заедно с ДАБ и останалите държавни институции работим за тяхното подобряване. Смятаме, че ситуацията в Харманли можеше да бъде избегната, ако някои от предишните ни препоръки, свързани именно с условията на живот и презаселването на центъра, бяха взети предвид.

Какъв е профилът на идващите у нас чужденци – афганистанци, пакистанци и сирийци?

Афганистанците са най-голямата група. Но все още около половината от хората, които търсят закрила в България, са жени и деца. Затова ние сме против това една група да бъде стигматизирана, без значение дали това са афганистанци или хора търсещи закрила. В правовата държава всеки отговаря пред закона за действията, които е извършил. И не може други хора да стават жертва. Няма как обаче да не сме притеснени, когато има такива сблъсъци с полицията.

Минавайки нелегално границата, не носят ли наказателна отговорност?

Ако един човек търси убежище и декларира това, той не подлежи на преследване за незаконно преминаване на държавна граница. Това е записано както в Конвенцията за бежанците, така и в българския Наказателен кодекс. И за това има добро обяснение: понякога бягащите от опасности няма как да си извадят нито входна виза, нито изходна, когато това се налага. Много често те са оставени в ръцете на трафиканти, които прибират техните документи. Но документите не са условие за търсене на закрила никъде по света.

Подадоха ли се властите на „патриотични“ настроения, за да затворят лагера?

Това би било политическа оценка. Въпросът е, че бежанският въпрос е сериозен глобален проблем и България е част от него. Вероятно той скоро няма да се разреши и хора търсещи закрила ще продължат да идват в Европа по различни начини. Вместо да се отрича тази даденост, държавата трябва да се настрои, за да може да се справи успешно с него.

____

*Заглавието е на редакцията на OFFNews.
Професор Балкански

Рейтинг : 76094

25.11 2016 в 20:03 4
+ 10
- 1
Сороспиите най-после изплюха камъчето - повечето тарамбуки са здрави и прави мъже от Афганистан, а не "майки с деца" от Сирия. Omerzen sum.
ScrewIslam

Рейтинг : 3029

25.11 2016 в 19:08 3
+ 2
- 2
Където има войници на исляма не може да има мир. "Ислям" означава "подчинение". Подчинението се постига с агресия! Винаги.
Недостиг на храна? На ти побой. Недостиг на секс - пак бой! Неверниците не четат корана! Пак бой! Жените не пускат! Пак бой и изнасилване.

Орките винаги са водили война и ще продължат да воюват докато съществува коранът. Това им е начин на живот. Затова техните държави не стават за живеене. Така че който си мисли, че лекарите или повече място за спане решават някакъв проблем в Харманли или в Афганистан, е неспасяем идиот. Тия се избиват помежду си от 1 400 години, избиват друговерци избиват лоши правоверни, избиват различните. Никога няма да спрат.
чесън

Рейтинг : -14203

25.11 2016 в 18:22 2

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

samael

Рейтинг : 19239

25.11 2016 в 17:06 1
+ 2
- 0
"Ако един човек търси убежище и декларира това, той не подлежи на преследване за незаконно преминаване на държавна граница."

Ама това се декларира на влизане през съответното място, а не като и ако те хванат!
 
Още от : Интервю
27 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.