Страхил Ангелов: Няма да се върна в БСП. Не съм готов да ме управлява Монсанто

Владимир Йончев 31 януари 2017 в 09:32 16726 8

Г-н Ангелов БСП отправи покана към всички, които са я напуснали през годините, да се върнат. Вие ще се върнете ли в БСП?

Не. Няма да се върна, защото причините, поради които съм напуснал, не са изчезнали. Напротив - те са се задълбочили. БСП има огромни политически пропуски и грехове към българската държава, българския народ и към собствената си членска маса. Аз не виждам в момента воля и желание те да бъдат компенсирани.

А какви бяха причините, поради които напуснахте тогава?

Поради идеологически различия с тогавашното ръководство на партията, както имам различия и със сегашното ръководство. Първо - това, което БСП не направи през тези години беше да се бори за истината за комунизма, тази за Народна Република България. Аз не съм борец за връщане на онзи тип комунизъм, който по една или друга причина се провали, но винаги ще бъда борец за истината за него. БСП прие ролята на наведената глава, прие да й бъде вменена вина и по никакъв начин не пожела да се бори за паметта на много от хората, които са били нейни членове и които са я създали на практика. Това поведение аз намирам за лицемерно и не ми харесва.

Вглеждането в миналото ли е най-важното?

В България много се говори за миналото и през последните 20 години на редица политици основен предизборен аргумент и лозунг е ровенето в миналото. За да приключи разговора за миналото, истината трябва да излезе. Второ, истината за прехода - кой кой е? Как така до вчера всички взимаха заплати що-годе паритетни като размер и изведнъж някои се събудиха собственици на предприятия, на банки.

БСП има доста голямо участие в този процес.

И аз така мисля, че БСП има ключово участие в този процес и поради тази причина продължава бяга от истината. Досиетата от прехода трябва да се извадят, ако искаме да тръгнем на някъде. Трябва да видим кой кой беше през тези години.

Второ, казвате - за бъдещето. БСП се съгласи на драго сърце и то с ентусиазъм, както и целокупният ни елит, България да влезе в Европейския съюз по един, меко казано, унизителен начин. Дори и не чувам някой да подлага на съмнения дълбоко погрешните решения на европейските бюрократи, за които никой не е гласувал. Европейският съюз е създаден на основата на неолибералната икономическа теория, на основата на пазарния фундаментализъм. БСП не се отрече от тази теория. Напротив, влизайки в ПЕС, тя се превърна в един от нейните двигатели, каквито са били всичките социалдемократически партии в Европа през тези години. В БСП не се поставя въпросът за неравенството, то в момента вече е фрапиращо и в България, и в Западна Европа. Много европейски народи, както виждаме, вече се досещат. Не може в основата на една социалноикономическа система да бъде поставяно спасяването на банките, които много често достигат до лоши финансови резултати благодарение на спекулациите на техните управители. Тоест тази система, която е базирана на изцяло корпоративния модел е добра за 1%, а останалите 99 плащат сметката. Той трябва да бъде дискутиран и поставян под въпрос, а от БСП аз такова нещо до момента не съм чул.

Според Вас защо е така? Защото ръководството на БСП не иска да постави тези въпроси или защото са малко хората като Вас?

До момента политическата конюнктура в Европа беше такава, че партии като БСП вирееха добре. Минаваха регулярно във властта, това важи за всички социалдемократически партии от семейството на ПЕС, където нищо социалистическо няма. БСП изобщо не поставя въпроса, че има нужда от остро преструктуриране на българската икономика, те явно не го разбират. Ние не можем да живеем повече с Валутен борд, например. Нашият външнотърговски дефицит е огромен, а този дефицит води до нарастване на безработицата тук.

Доколкото мога да преценя БСП е прекалено дясна за вашите убеждения. Има ли в България други партии, които са по-близки до убежденията Ви?

Мисля, че голямо бъдеще имат патриотичните организации, но не само в България, а в цяла Европа. Защото така или иначе Западният свят ще се наложи да се върне към някакви форми на протекционизъм. Либерализмът очевидно се провали.

Социолозите дават доста голям резултат на Патриотите, над 10%.

Най-вероятно резултатът им ще бъде голям и е логично това да е така.

Причината е, че ние трансферирахме прекалено много суверенитет на ЕС, а за мен той е провален проект. Аз никога не съм бил привърженик на членството на България в Европейския съюз. Всякакви доводи за това, че се пътува без визи и така нататък са абсолютно несъстоятелни. Когато ти си добре икономически, виза лесно ще ти дадат.

Призовавате за излизане от ЕС или за предоговаряне на членството?

Мисля, че предоговарянето е невъзможно поради причината, която изтъкнах преди малко. ЕС изцяло е стъпил върху принципите на неолибералната теория и няма какво там да се предоговаря. Гърция да не би да успя да предоговори? Къде им е солидарността? Това солидарно ли беше, което направиха тройката с Гърция? Гърция е съсипана държава, с над 50% младежка безработица, с над 20% безработица общо.

Според мене целта на създателите на Европейския съюз е унищожаване на националната държава. Тя остана единствената пречка пред крупния капитал, тя със своите регулации би могла да го спре. БСП трябва да кажат ясно и категорично искат ли да се борят за спасяването и оцеляването на националната държава, защото това, което идва след нея, не вещае нищо добро. Аз още нямам готовност да ме управлява Монсанто.

Всеки веднага би Ви контрирал, че ако не сме в сферата на ЕС, автоматично влизаме в сферата на влияние на Русия.

Не мисля, че трябва да влизаме в каквито и да било сфери. България е малка държава и такива като нея не би трябвало толкова категорично и натрапчиво да изразяват пристрастията си към една или друга велика сила.

Възможно ли е като е толкова малка държава да има самостоятелна политика?

Сърбия не е по-голяма от България, а тя провежда политика в момента.

Смятате, че Сърбия е по-добре от нас?

Мисля, че да и в дългосрочен план, пък и в средносрочен считам, че Сърбия ще бъде по-добре от България. Държавата, която на Балканите остава извън ЕС, ще бъде добре, защото този крах на съюза ще има трайно негативни последици за България.

Казвате, че предстои крах. Какво очаквате да се случи в ЕС?

Очаквам и други държави да излязат от Европейския съюз.

Кои например?

Холандия и Франция. Те нямат място в този Европейски съюз, той е изцяло доминиран от Германия. Тя има икономика, която постоянно трупа излишъци, а тези излишъци са за сметка на дефицити в периферията, каквато се явява Южна Европа в момента. Тези диспропорции няма как да доведат до благоденствие.

След по-малко от два месеца има избори в България. Какво очаквате да се случи на тях?

Очаквам да има надпревара между двете големи партии- ГЕРБ и БСП. Спокойно можем да го разглеждаме като надпревара между два алтернативни мениджърски екипа.

В какъв смисъл мениджърски екипи?

Това са партии, които разглеждат държавата като фирма и считат, че тя трябва да бъде управлявана по този начин. Нещо, с което аз дълбоко не съм съгласен. Най-обикновени мениджърски екипи, като да си сложим на банка Х директор. Докато България има Валутен борд и не управлява финансите си, тя не е независима държава и това кой ще седне в Министерски съвет почти няма никакво значение.

Според Вас има ли електорален потенциал и критична маса, които искат това да се промени?

Най-вероятно има, защото след 10 годишно членство в ЕС една немалка част от българския народ разбра, че сме, метафорично казано, влезли в едно много скъпо заведение и ще дойде сметка, която ние не можем да платим. Пак образно казано, ще се наложи да минем зад бара и да мием чинии, докато не възстановим сумата. Както стана с Гърция, както стана с Португалия.

Какво според Вас трябва да се направи в България, за да се управлява, както трябва?

Този телешки ентусиазъм и евроатлантически интернационализъм е абсолютно безпочвен, погледнете земеделието и другите икономически отрасли. На кого му хрумна гениалната идея да дава субсидии на единица площ. Това нормално ли беше и какво постигнахме? Създадохме стотина латифундисти, които засяха цялата държава с рапица, унищожихме българското село, превърнахме цялата ни провинция в емигранти. Аз не мисля, че това беше добра идея, такива примери мога да дам още много. Притеснява ме, че в БСП това нещо никой не го коментира, те дори не анализират тези процеси, а какво остава да стигнат до верни решения. По-скоро ще се опитват да крепят тази система до края. Дори новоизбраният президент в речта си каза: "Европейският проект трябва да бъде спасен на всяка цена". Този човек, когато говори така, дава ли си сметка каква е цената и кой ще я плаща? И може ли въобще българският народ да я плати тази цена? Тя се оказа непосилна.

Какво трябва да се направи според Вас в България? Ако хипотетично вземете властта, кои са нещата, които ще направите?

На първо място да се проведе битка за редуциране на това фрапиращо неравенство. България и българската икономика са собственост на не повече от двеста семейства, техните фирми и антуража им, което прави 15-20 000 човека. Абсолютно целият ресурс е съсредоточен в тях. Когато говорят за ръст на БВП, именно това неравенство трябва да се вземе предвид. Защото и с 20% да нарасне БВП, когато тези средства се разпределят в едно толкова тънко малцинство, ние останалите нямаме никаква полза. Каква полза имаме ние с Вас, че нечия сметка на Кайманите ще набъбне значително? Аз мисля, че никаква. И децата ни нямат полза от това. Пак ще се върна на тази неолиберална теория, че когато съсредоточим повече блага в богатите, то в един момент те ще се разлеят и към бедните. Тоест, че прилива ще повдигне всички лодки. Нищо подобно не се случи. Просто малките лодки потънаха, повдигнати бяха само няколко големи кораба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

8

Tabadatko

31.01 2017 в 21:50

Много глупав човек. Повечето му глупости няма какво толкова да се коментират. Гърция била съсипана, но не от нейните народни представители (от кой? от извънземните), търговският ни баланс водел до безработица, България щяла да плати някаква сметка на ЕС. :) Според мен, единственото което си струва да се коментира, е приказката му, че ЕС е за визите. ЕС не е за визите червен идиот такъв. ЕС е за правила и инструменти като Механизма за сътрудничество и проверка, непрестанните доклади за икономически напредък, фискална и монетарна политика и прочее. Може и да правят грешки в някой от тези аспекти, но то е като да правиш забележка на Майкъл Джордан, че пропуска 1 от 5 изстрела към коша.

29217

7

Лопе де Вега

31.01 2017 в 15:13

А навит ли си да си управляван от "Газпром"?

Поздрав!

15509

5

Бухльо

31.01 2017 в 11:37

А кой е Страхил Ангелов и защо е важно да се пише за него?

11903

3

aavprim

31.01 2017 в 11:29

Кръгъл идиот!
 
X

Да помогнем на украинските деца!