Страхил Ангелов: БСП трябва да напусне ПЕС и да застане до СИРИЗА

БСП се е примирила с 10%. Битката между Миков и Нинова е кой да подпише коалиционното споразумение с ГЕРБ. Ако изберат някой от тях, партията няма да влезе в следващия парламент, казва доскорошният депутат на червените

Владимир Йончев 06 април 2016 в 16:07 11583 19

Страхил Ангелов

Страхил Ангелов е известен като един от устатите и най-радикални политици. Родът му и цялата му дейност е свързана с БСП, но винаги е бил черната овца на партията. Като депутат от левицата по време на протестите срещу кабинета на Орешарски, той поиска от столичния кмет Йорданка Фандъкова да забрани протестите в центъра на София. Той беше първият и засега единствен български политик, който се срещна със сирийския президент Башар Асад след избухването на войната в Сирия. На всеослушание обяви, че многократно е посещавал посолството на Северна Корея. Беше първият, който заговори за предсрочни избори и оставка на Сергей Станишев от лидерския пост в БСП. Беше първият, който призова своите да кажат защо паднаха от власт и кой провали мандата.

След като не беше чут, през май миналата година напусна БСП, заедно с още 40 млади социалисти. Обясни, че Столетницата се е държи като дясна партия на крупния капитал, че партията е станала секта, а идеите й са се превърнали в чучело.

На местните избори се яви като кандидат за кмет на София от партията "Напред, България!" на внука на Тодор Живков Тодор Славков.

- Г-н Ангелов, предстои конгрес на БСП. Вие наскоро напуснахте тази партия, макар че сте много свързан с нея. Може ли да се промени нещо на конгреса, така че в БСП да има място и за хора като Вас.

- Необходима е пълна промяна на курса на партията.

- В каква посока?

- Ще трябва нова програма за развитието на България. Трябва да се преразгледа участието на партията в ПЕС (Партията на европейските социалисти, която е една силно маргинализирана структура, съставена от маргинални партии, които прогресивно губят електорална подкрепа и то в цяла Европа.

- Все пак ПЕС е втората по големина европейска партия.

- В момента е така. Виждаме, че където се провеждат избори в последните години ПЕС губи позиции. Виждаме, че в Полша ПЕС дори не е представена в парламента.

Трябва да се преосмисли членството на България в Евросъюза и БСП да застане до европейските партии, които искат цялостна реформа на съюза. Ако този съюз не се реформира, а аз не вярвам, че е способен да се реформира, той ще се разпадне до 2-3 г.

- А виждате ли европейска партия, която да е по-подходяща от ПЕС за БСП?

- БСП трябва да застане до прогресивните партии, които искат промяна в Европейския съюз - СИРИЗА в Гърция и "Подемос" в Испания. Не е необходимо да бъдат само леви партии. Това с лявото и дясното вече доста се поразми. Кое му е лявото на ПЕС? В какво се изявява лявата политическа ориентация на ПЕС? Освен борбата, която ПЕС води за еднополови бракове, аз друго не мога да идентифицирам. А това не е най-належащата нужда на европейските народи в момента.

Всички големи проевропейски партии, които застават до политиката на престъпните брюкселски чиновници, губят подкрепата на собствените си народи. Трябва да избереш: или да се обърнеш с лице към собствения си народ и той да те подкрепи на избори, или да застанеш до брюкселските чиновници и да загубиш избори.

- От друга страна ГЕРБ са членове на традиционна европейска партия, пък си печелят изборите.

- В България е много по-различно. В България вече няма икономика, няма реален сектор. Тук чиновниците и семействата им гласуват сами за себе си. Ето ти ги 700 000 гласа. Малко цигани и други маргинални групи, които гласуват срещу 50-100 лева, като добавим и малко протоколи, които OFFNews представи доста след последните избори и ето ти милион, милион и нещо гласа. Политическата класа се е възпроизвела. не във всички европейски страни е така все още.

- Има ли капацитет в българската политика да се направи такова преформулиране на Европейския съюз. БСП има ли сили да започне такъв дебат или трябва да се търси друга партия, която да изразява тия идеи?

- С това ръководство в момента изглежда, че БСП се е примирила с тези десетина процента, които може да получи като електорална подкрепа. 10%, с които партията може да бъде малък коалиционен партньор или иначе казано - нечия патерица. Явно това устройва настоящето ръководство. Понеже борбата е между Корнелия Нинова и Михаил Миков или поне така се представя въпреки че има още доста кандидати, това е борба кой ще си сложи подписа под коалиционното споразумение с ГЕРБ  и кой ще получи зестрата. Това е голямата борба, това не е борба за партията. Тях тая партия не ги интересува много-много.

Идеята е този мандат да се доизкара с подкрепата на БСП. От тази парламентарна група, която е само 37 души, сигурно 7-8 няма да се съгласят с това и ще напуснат, но 28-30 сигурно ще останат и по този начин Борисов ще изкара мандата си. И сега голямата борба е кой да сложи партията на тезгяха. Между тези двама кандидати няма друг сблъсък. Тези двама кандидати са кандидатите на статуквото.

- Въобще от всичките 26 кандидати има ли някой, който не е на статуквото и който има идеи, различни от това?

- Аз, ако участвах в процеса, бих подкрепил някой като Красимир Янков например, който е млад човек с богат организационен опит, но няма това бреме на опорочени вътрешнопартийни взаимоотношения. Но по-тревожното е друго. Вижте какво се случва в момента с "Булгартабак". Защо от БСП не стане някой и да попита, особено г-жа Корнелия Нинова, която има отношение към "Булгартабак", кой и как продаде това структуроопределящо предприятие на офшорна компания? Която впоследствие реши да го затвори просто така.

- Законът на омертата ли важи тука?

- Не знам какво важи. Вие сте журналисти, вие трябва да я вдигнете тая тема. Тя е важна. Защото знаете ли какво ще стане с всички тези хора, които до вчера са се занимавали с тютюн? Аз мога да ви кажа - ще отидат в джамията. Да, някаква част ще отидат гастарбайтери някъде, но за по-голямата част единственото място, където могат да получат закрила и някаква социална справедливост, ще бъде джамията. Което не е много добре, нали?

Но БСП това не ги тревожи. не ги тревожи това, че държавата е вече напълно изхвърлена от икономиката и не е собственик на нищо, което генерира приходи. И тук възниква въпросът: Кой тогава управлява държавата?

- А кой я управлява?

- Очевидно няколко човека, които са собственици на крупния капитал. Нещо, което пак не тревожи БСП. Защото всичките тия хора, които ръководят тази партия, в един или друг период също са били дейни участници в тоя грабеж, който някои сега наричат "либерализация на икономиката". Той беше пладнешки обир, никаква либерализация не беше.

- А партиите изобщо имат ли своя политика?

- Това е големият проблем и на европейската политика. Повечето партии, да не кажа всички, се явяват подизпълнители на крупния капитал. И затова ще се разпадне Европейският съюз. Той не защитава интересите на човека. Защитава само интересите на крупния капитал. Със всичките си регулации и документи, които чиновниците произвеждат. Това са скъпоплатени престъпници. Нали помните забраната на кривата краставица? Какъв беше проблемът при нея? Това е лобистки закон, за да влязат определени калибровани продукти, които само някои компании могат да произведат.

- А такива партии като СИРИЗА и "Подемос" имат ли визията как да променят нещата? Около финансирането на "Подемос" също имаше много въпросителни.

- Е, най-вероятно се финансират отнякъде. Но тези партии със сигурност не боравят с такъв финансов ресурс, като тези партии, които обслужват капитала и участват в управлението. Така че от там би могло да произтече нещо различно. А нещо различно трябва да се случи със сигурност.

- А в България как може да се случи това. Откъде могат да дойдат идеите, откъде могат да се намерят хората?

- Най-вероятно след като БСП изчезне от политическия небосклон, ще се появи нещо ново.

- Натам ли вървят нещата - към изчезване на БСП?

- Според мен - да. Ако Михаил Миков или Корнелия Нинова останат начело на партията, моята прогноза е, че на следващите избори БСП може и да не влезе в парламента.

- Това звучи доста странно от устата на човек, на който историята му е свързана с БСП.

- БСП вече не държи нито един областен град. В София има 6 съветника от 61. Откъде според вас ще дойдат по-добри резултати? От вота на българите в чужбина ли? Не го вярвам.

- А от другите партии, които се декларират като леви, очаквате ли да направят нещо?

- И техните послания са част от статуквото. Техният принцип е "всичко в което аз не участвам, е далавера". Аз досега не съм видял програма на българска партия, която да предлага нещо различно. Може би Атака и ВМРО са единствените изключения донякъде. Патриотизмът трябва да се поощрява. Той не набере сила, както в цяла Европа.

- Тоя тип патриотизъм не е ли един от начините да се предизвика разпад на Европа. И накрая да имаме една фрагментирана Европа на малки държави срещу големите САЩ, Русия и Китай?

- За десети път повтарям - това наддържавно образувание, което трябваше да е Европа на регионите, е създадено само и единствено, за да обслужи крупния финансов капитал. Това не е създадено за хората и те вече започват да го разбират. Ако това не се реформира, да в Европа ще  има много държави. Може би ще бъдат много повече, отколкото са в момента. Знаете, че почти във всяка европейска държава на дневен ред стои въпросът за отделяне на някакви територии. И с настъплението на исляма това нещо все повече ще намира своето проявление. Естествено, че там, където живеят белите, ще искат да се отделят. Няма да искат да дойдат някакви хора от някъде да им източат социалната система и да им изнасилят дъщерите.

- На изборите Вие се явихте с внука на Тодор Живков. Това носталгия по миналото отпреди 1989 г. ли е?

- Може и така да се каже. Тогава имахме държава. На мен това ми липсва, аз искам да имаме държава. Сам бих ограничил някои от така наречените си права и свободи в името на това да имаме държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!