Станцията на Мусала ще заработи отново напролет

Александра Маркарян 03 октомври 2016 в 15:33 6670 7

БАН не закрива метеорологичната си станция на връх Мусала. Тя ще бъде консервирана, няма да работи през зимата и ще отвори отново през пролетта. Това каза в интервю за OFFNews ръководителят на департамента "Прогнози и информационно обслужване" към Националния институт по метеорология и хидрология при БАН проф. Христо Георгиев.

Решението за консервирането на 84-годишната станция е от 30 септември. За него не беше съобщено официално от БАН. Първи го публикува сайтът ни НаукаOFFNews. Решението беше изтълкувано от метеоролога Красимир Стоев като стъпка към окончателното й закриване.

Защо се е стигнало до решението и какви са плановете за метеорологичната станция - вижте в интервюто ни с проф. Георгиев.

Проф. Георгиев, на 30 септември взехте решение за консервиране на метеорологичната станция на Мусала. Какво означава "консервиране" в конкретния случай?

Това означава, че се консервира техниката. Ще се спрат наблюденията за няколко месеца през зимата и ще се възобновят през април-май. Това ще бъде само тази година поради трагични обстоятелства там и трудности. Беше взето решение да не се рискуват здравето и животът на хората. Има нови колеги, които трябва да заменят двама души, които липсват. Те трябва да започнат работа през ноември-декември и просто не могат да се адаптират при тези тежки условия.

Вашият колега - метеорологът Калоян Стоев изтълкува това като решение за окончателно затваряне на станцията. Неговият коментар беше публикуван и на страницата на станцията във Фейсбук. Би ли могло да се говори за такова нещо или това е просто неправилно тълкуване?

Не, абсолютно неоснователно е. Молбата ми към медиите е да обяснят на хората, че става въпрос за временно спиране поради непредвидени и много трудни обстоятелства от гледна точка на дейността на хората там. Тази станция е от 84 години, тя е много важна за метеорологията, защото е на голяма височина, такива станции има малко по света. Тя няма да бъде спряна. Има известно неудобство, когато липсва такава информация, освен това тази станция е важна и за хората, които минават през този район като някакво сигурно място, където могат да получат заслон. Хубаво е да знаят че ще бъде затворена - там няма да има вода, ток, няма да могат да разчитат на това, но ще е временно, само за тази зима.

Липсата на колегите Ви единствената причина ли е или има и други, например финансови?

Единствената причина е. Единият колега е загинал трагично - най-възрастният и най-опитният, преди две-три седмици е паднал и е загинал. Има друг, който е в процес на напускане. Липсват двама души. Невъзможно е сега да подготвим наблюдатели, без да рискуваме.

Станцията би трябвало да се обслужва от петима души, а в момента има трима. Това става много неочаквано поради трагичната гибел на нашия колега. Това е много трудно решение от професионална гледна точка, но поставяме преди всичко здравето и сигурността на наблюдателите.

Откъде ще получавате данните, които сега получавате от тази станция?

Няма да имаме информация за метеорологичните параметри на върха. Тя ще липсва, но се е случвало и друг път да няма данни - и у нас, и по света - по технически причини. Затварят се станции - временно или за по-дълъг период от време. Ако се затварят за по-дълго време, обикновено се търси станция в близост, за да се възстановят наблюденията. Например преди 15 г. беше преместена станция от връх Снежанка на Пампорово на Рожен. Но това става планирано, обмисля се точно къде ще бъде преместена. Ако се наложи да се спира станция, се търси алтернатива. На Мусала няма алтернатива. Това е много специфично място, тя ще си остане като станция, просто временно се спира наблюдението. Техниката и сградата се консервират, за да може станцията да изкара зимата.

Кога ще я отворите отново?

Най-късно в началото на май.

Какво ще се случи със специалистите, които работят в станцията сега - ще бъдат прехвърлени другаде временно?

Не мога да кажа, но те могат да помагат на други върхове. Имаме станции на Рожен, Мургаш, Ботев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

5

Нострадамус

03.10 2016 в 19:48

Сега закриват станцията на в."Мусала",която 84 години работи, а след още един мандат на ГЕРБ ще закрият и България.

12117

3

Pirate Parrot

03.10 2016 в 18:13

Човекът не е починал заради остаряла техника, а защото се е подхлъзнал. Да трагично е, но това не е причина да се ощетява науката в България като се "консервира" станция за неопределен период от време.

11751

1

Big Smile

03.10 2016 в 15:40

Uаква техника, каква консервация?!? С днешната апарура може дистанционно да се мониторира от Марс, а ние не можем да минорираме от Мусала...
Тези смешници съвсем ни вземат за мезе...
Viva NASA!