Роман Петушков пред OFFNews: Не искаме да ни управляват съветски динозаври

Вероника Шербанова 05 декември 2013 в 17:45 6556 16

Роман Петушков Снимка: Facebook
Роман Петушков Снимка: Facebook

Проведохме кратко интервю с един от участниците в протестите в Украйна. Неговото име е Роман Петушков. Той е главен редактор на сайта Everyday in Ukraine. Роман Петушков се съгласи да ни разкаже за протестите в Украйна, за сблъсъците с полицията и за очакванията на демонстрантите. 

Кога се включихте в протестите и във всички ли сте участвали досега?

В протестите се включих още първия ден. По-точно първата вечер. Не съм присъствал на всички, особено след нощта на сблъсъците с полицията.

Бяхте ли на протеста на 30 ноември срещу 1 декември, когато се случиха сблъсъците с полицията?

Като журналист бях точно сред тези, които бяха бити от полицията. След това няколко дни не ходих, докоато се оправя. Сега отново ходя, продължавам да снимам, но стоя настрани от безредиците, пазя си здравето. Участвах и в протестите, в които десетки бяха ранени. Аз не пострадах тогава.

Разкажете ни как преминава един протест в Киев.

Протестът е денонощен. Няма начало и край. Хората се топлят, пеят химна, гледат документални филми и преминалите на страната на хората телевизии, изслушват различни политици. Поставят се все повече палатки и се укрепват барикадите. Хората през цялото време носят храна, дрехи и всичко необходимо, за да се сгряват демонстрантите. Протестиращите са оптимистично настроени, но са и предпазливи след жестокостите от страна на полицията. „Беркут“ така или иначе има подкрепа от около 1% в страната и всички разбират, че властта може да използва и силови средства. През нощта е най-сложно. Много хора се прибират вкъщи да спят. По улиците остават около 30 000 души да дежурят, а не както през деня – 100 000 души.

Какви са вашите прогнози за резултатите от протеста?

Засега е сложно да се правят прогнози. Но настоящата власт са все още съветски динозаври. А младите не искат да се връщат в Съветския съюз. Израсна ново поколение, което не вижда перспектива в направлението на тези промосковски пенсионери с възгледи от тоталитаризма. Засега просто ще протестираме и ще видим какво ще стане.

Участвали ли сте в предишни протести в Украйна? По какво се различават сегашните демонстрации?

Предишните и сегашния протест са абсолютно различни. Сега и ситуацията е различна, и се иска оставка на правителството, а не повтаряне на изборите. Хубавото е това, че най-накрая повече хора разбират, че не може повече така. Някои войници вече преминаха на страната на протестиращите. Докато политиците преговарят, все повече и повече хора идват към Киев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!