Радан Кънев в #НоваПанорама: Не сте роби на Борисов. Десните имат избор

Ивайло Цветков 12 март 2017 в 13:04 15693 12

Председателят на Нова Република Радан Кънев отговори на въпросите на Ивайло Нойзи Цветков в първото издание на #НоваПанорама. Видеото предизвика огромен интерес в социалната мрежа и само за първите няколко часа бе гледано от десетки хиляди. В предаването Радан Кънев отговаря за първи път директно на въпросите:

 Защо не бе допуснат в „Панорама“ по БНТ?

 Защо медийният картел подскочи от предложението за забрана на политическа реклама и реклама на хазарт?

 Кое ужасява политическите кръгчета около Борисов, Доган и Нинова?

 Колко милиарда крадат годишно от нас?

 Как Местан и Реформаторският блок се оказаха заедно?

 И как ГЕРБ да се махне, без да дойде БСП?

Ивайло Нойзи Цветков: Защо избрахте #НоваПанорама, а не сте в "Панорама" по БНТ?

Радан Кънев: Защото БНТ се поддаде под политически натиск да обяви Нова Република за извънпарламентарна формация по отношение безплатните ни политически изяви. Защото е ясно, че ние не крадем пари, ние не можем да плащаме 30 000 лв. на минута за участие в телевизиите и в момента, в който се обяви, че сме извънпарламентарни вече на практика изчезваме от стандартните медии. По тази причина винаги сме готови да се обърнем към новите медии, каквато е #НоваПанорама.

Това е абсолютна подмяна на демокрацията в България. Най-активният народен представител в 43-я парламент – господин Петър Славов, се оказва извънпарламентарен. Най-полезните депутати - Пепи Славов, Мартин Димитров, Методи Андреев, Вили Лилков, Борис Станимиров – хора със стотици законопроекти и с изключителни успехи в парламентарната си практика са извънпарламентарни. Най-активните депутати в сферата на съдебната реформа, в правосъдието, хората, които внесохме предложението за румънски модел на правосъдието - Атанас Атанасов и аз, сме извънпарламентарни. Всички анонимници, мушмороци, които са мълчали две години като пукали и нямат нито едно изказване от парламентарна трибуна, никога не са заемали различна позиция, никога не са попитали министър, единствено са натискали едно копче там, те всички са парламентарни.

Това показва по какъв начин картелът в политиката, в медиите, в социологията, си представя един добър парламент. Всички, които имат глас, всички, които имат смелост, всички, които имат позиция са извънпарламентарни. Всички, които мишкуват по коридорите и мълчат в пленарната зала, те да са парламентарни. Това е идеалът за 44-я парламент. Това е, което Нова Република ще разбие. По тази причина и ни натискат да ни няма. Това е простата истина.

Казвате, че Ви натискат да Ви няма. Гледам обаче, че и другите телевизии не Ви канят, не само БНТ. Да не би да не сте достатъчно интересен?

Сигурен съм, че сме достатъчно интересни и мога да Ви кажа защо не ни канят в частните медии. Защото ние първи казахме, че ако ще се намалява субсидията на партиите, ние сме „за“ намаляване на тази субсидия. Но ако ще се намалява субсидията за партиите, трябва да се забрани политическата реклама в частните медии, защото десетки хиляди левове на минута означават само едно нещо – принуждават партиите да бъдат престъпни организации, да се финансират по незаконен начин, имат нужда от милиони държавни субсидии и всичко това се излива в частната медийна сфера.

Нека да сме наясно, че в сегашния си вид партийната субсидия не е субсидия за политическа дейност, както би трябвало да бъде, а е непряка държавна субсидия за частния медиен сектор. Това е един от начините, заедно с еврофондовете, по който властта и мафията си купуват медиите в България. Така че колкото и да сме интересни, те са длъжни да се подчиняват на мафиотските правила.

Има обаче едно нещо, което е още по-тежко. То е това, че ние се обявихме против рекламата на хазартни игри, защото днес в праймтайма на националните телевизии най-бедните, най-отчаяните български граждани биват зарибявани и държа на тази дума. Те са нагло зарибявани през медиите да участват в частни хазартни игри, организирани от добре познатите ни босове на хазартния бизнес в България. И дали са на Пеевски, дали са на Васил Божков, няма особено значение дали са общи.

Най-бруталното, което ние също повдигаме като въпрос е, че тези талончета за хазартни игри се продават в офисите на "Български пощи", на публичното предприятие "Български пощи". Там, където най-бедните българи, пенсионерите с техните мизерни пенсии, си получават на гишето пенсията, на същото гише им се продават някакви талони за търкане и им се рекламират. Там, където си плащат сметките, в касите на общинските дружества, отново им се продават тези талони. Тоест където си вземат 150-200-250 лева пенсия и там, където отиват да ги дадат на практика всичките за сметки, защото майка ми, ако аз не й помагам, има месеци, в които само парното не може да си плати, на двете места хазартният бизнес е приклещил тези хора, а през цялото това време медиите ги облъчват. Ние сме единствените, които говорим тази истина и по тази причина сме особено нежелани в частния медиен бизнес. Това е реалността в България.

Защо Ви е толкова важно изобщо да Ви дават по телевизора? Да не би да става въпрос за обикновена суета в крайна сметка?

Предполагам, че няма политик, на когото суетата да не е присъща. Но когато говорим за Нова Република, аз мисля, че трябва да говорим сериозно, защото има теми, които само Нова Република поставя. Това е темата за медийния картел, това е темата за хазартния картел, но нека да се върнем малко по-назад. От 2011 г. Демократи за силна България се бори неотстъпно срещу картела в горивата. Горе-долу от същото време г-н Трайков, като министър на енергетиката, се бори срещу картела в горивата и беше отстранен, защото отказа да се подчини на това, че политиката и горивният картел в България са се превърнали в едно цяло. Това се нарича мафия.

От 2014 г. в парламента Мартин Димитров и Петър Славов неотстъпно внасят законопроекти, които са за освобождаване на българите от робията на този картел. Непрекъснато натискат, включително в съда, за това да се разкрие собствеността на данъчните складове, защото кучето е заровено там. Кучето е заровено в данъчните акцизни складове. Забележете в съда, когато те искат просто информация кой е собственик, за да се види, че има монопол, прокуратурата пледира да не им се дава тази информация, за да разкрие абсолютно публично, че става дума за различни пипала на един и същи октопод.

И като казахме прокуратурата, единствено Нова Република и в парламента, който приключи, и сега в предизборната кампания, и за съжаление в следващия парламент, единствено Нова Република ще се бори за създаване на независима антикорупционна дирекция по румънски модел в прокуратурата. Това е най-големият ужас на кръгчето около Цацаров, но и най-големият ужас на политическите кръгчета около Борисов, около Нинова, около Ковачки, около Бриго Аспарухов, около г-н Доган. Всички тези, които се страхуват от румънски модел, защото знаят, че те ще ходят да дрънкат алпаката в затворническата столова, а не честните хора.

Така че гласът на Нова Република трябва да бъде чут. И тук не става дума за суета, става дума за основни и важни национални въпроси. Аз мога да продължа с единствените разумни решения на пенсионната криза, мога да продължа с единствените предложения ДДС на храните, лекарствата и книгите да бъдат намален, с единствените предложения да бъде конституционно забранена сечта във вековната българска гора. Това са думи, които казва само Нова Република, това са дела, които са само в биографията на политиците от Нова Република. И по тази причина се опитват да ни заглушат и по тази причина обаче е и важно да можем да говорим. Вярвайте ми, ние ще намерим начин да говорим с българските граждани и го намираме. Ние обиколихме половината страна и предстои да обиколим и другата половина. Спираме в големите градове, но спираме и в малките градове. Това, което телевизиите спират и не допускат да стигне до хората, защото най-активните депутати били извънпарламентарни, това нещо ние казваме очи в очи и много лошо ще изненадаме целия този картел на 26-и вечерта.

Казвате, ако Ви цитирам правилно, че крадат и със задника си. Казвате ли го това всъщност?

В интерес на истината, Вие го казахте. Не използвах толкова цветиста метафора, но точно това са думите, които на нас ни казват българите, когато обикаляме страната. Точно така, че даже и по-грубо се изразяват. Защото властта в България не спира да краде 70 години. Преди 70 години ограбиха на хората земята, добитъка, дюкяните и имотите и оттогава не са се спрели. Нещо повече, оттогава крадат все повече и повече, за да стигнат до милиардните далавери с КТБ, с АЕЦ "Белене", до милиардите в агенция "Пътна инфраструктура", където цялата страна е покрита с дупки на току-що оправени пътища, а министърката излиза с вселенска наглост и казва „зимата беше студена, затова се отвори асфалтът“. Кога точно е била топла зимата, че не мога да се сетя.

А това, което става с боклука? 3-4 фирми окупират боклука в цялата страна. В големите градове – в Пловдив, във Варна се вкарват специални боклукчийски групи в общинския съвет, които да осигуряват на кмета мнозинство и да търгуват десетки милиони кражби на година от всяка отделна община от далаверата с боклука. А кражбите в училищата, в болниците, където се краде от храна в столовата, краде се от дограма, краде се от мокет. Знаете ли, сега ще Ви дам пример с врата на студентско общежитие. Врата за баня – 800 лв. и това нещо го има черно на бяло, но никой не е с черно-белите райета още, а трябва да бъде, защото тази врата за баня блендирана с четворно заключване ли е? Каква точно се пада, защото това са откровени кражби всеки ден. Сумарно на милиарди левове от джоба на българските граждани. Това значи хиляди левове на човек годишно, на всеки един от нас годишно.

Понякога правите впечатление на много лош и ядосан човек, струва ми се. Вие лош ли сте, господин Кънев?

Много хора включително близки хора ми казват "много си остър, българите не обичат да се говори така, прекалено си груб, не се печелят гласове по този начин, не може ли някак си пò с добро, пò с мазно, с обещания, по Краси Каракачановски, по-хлъзгаво цялата работа да се поднася..." Съжалявам, но ако имаме достойнство аз и политиците в Нова Република, това е качеството, че винаги наричаме нещата с точните имена. И не, аз не съм лош човек. Всеки, който ме познава, знае, че аз даже съм прощавал прекалено много на хора, които нищо не заслужават да им се прощава и много пъти съм бил твърде мек в отношенията си с други хора.

Но ако наричаме нещата поне наполовина с истинските им имена, нещата са много лоши, г-н Цветков, в България и не може да ги наричаме с добрички имена, когато има милиарди кражби. Не можем да го наречем по друг начин, освен кражба. Когато ни управляват ченгета, крадци и мошеници, ние сме длъжни да използваме верните думи. Когато листите на уж десни партии са пълни с хора от Държавна сигурност, когато коалиционното дясно в кавички управление е подарило на Делян Пеевски Музея на виното в България - без търг, на някакви негови булгартабакски фирми и в момента прокуратурата уж била сезирана, ама ние знаем какво прави прокуратурата по тия въпроси, айде пак да си кажем: лош ли съм, ако казвам, че прокуратурата в България държи папки за всички политици, а политици в затвора няма? Какво е това изнудване - къса каишка, мафиотска схема, с каква мила дума да го нарека, че не се сещам.

Понеже споменахте Държавна сигурност, вие, от Нова Република, казвате, че властта не ви е важна, но ето че и при вас се появи депутат с картонче на Държавна сигурност в листата...

... И един час след това не беше вече в листата, защото никой не е застрахован. Всеки наш кандидат е подписал декларация, че не е сътрудничил. В момента, в който един човек излезе - последният в листата в Търговище, публично обявихме и беше внесена в РИК молбата да не е повече част от листата. Защото ние разбрахме и за брата на г-н Даниел Вълчев, че е сътрудник на Държавна сигурност, но 20 часа по-късно аз не знам да е изваден от листата. Дай Боже да са го извадили, но на мен не ми се вярва.

Тук не става въпрос за Държавна сигурност, защото мнозина ни обвиняват, и може би са прави, че гледаме изцяло преди 89-а година, че сме се отдали изцяло на антикомунизъм. Това е безкрайно далече от истината и трябва да го обясня. 1989-а аз бях на 14 години, когато падна Тодор Живков. Моят проблем не е какво е преживяло семейството ми, а то не е никак малко преди 89-а, моят проблем е друг - той е, че тези хора продължават да ни управляват след 89-а година, че те не са изпуснали контрола върху властта, че те два пъти ограбиха банките в България, че те държат горивния монопол, че държат 3/4 от големия бизнес в България.

Аз имам много голям проблем с разграничаването на стари от нови служби, защото господин Каракачанов веднъж каза, че е бил един път в старите служби и 10 години в новите. Моят проблем е с хората, които са били едновременно в новите служби и в политиката, и бизнеса едновременно. Защото ако нещо разбрах в оная комисия за КТБ, в която всичко беше секретно и нищо нямам право да говоря, е, че аферата на КТБ е афера на т.нар. нови български служби, че тази кражба на милиарди не е станала без съдействието на българската държава, че ние сме си плащали данъците всяка година, за да финансираме хората, които откраднаха 4 милиарда лева от всички нас.

Сега се гласят да влязат в парламента през десницата - през РБ2, хора, които влязоха като БСП през 2013 г., гласуваха Пеевски начело на ДАНС и целият му антураж още е там, после влязоха през Бареков. Каква беше тая партия? Това беше продукт на обвързаност между власт, свързаност, пари, медии - всички тези свински черва кого обслужваха в 43-я парламент? През цялото време обслужваха ГЕРБ заедно с Ковачки, заедно с Местан, заедно с Кунева и Лукарски, заедно с лъжепатриотите. Това беше мнозинството на Цецо, мнозинството, което “опраска” съдебната реформа, което заедно с АБВ прие закона за НСО, за да продължава данъкоплатецът вместо да издържа хора, които пазят него, да издържа хора, които пазят господарите - да живеем в някаква източна сатрапия.

Добре, но защо ни занимавате постоянно с Реформаторския блок? Нали вие, Трайчо Трайков, Мартин Димитров не сте там, а сте в Нова Република?

Това нещо мнозина не го знаят. Мнозина не го знаят, а трябва да го разберат - че ние не можем да бъдем с певците на Бриго Аспарухов, които, между другото, в Столична община бяха най-верните съюзници на ГЕРБ, те дадоха мнозинството на ГЕРБ, заедно с лъжепатриотите от ВМРО. Не можем да бъдем заедно с тези, които са били заедно с БСП и с Бареков, това е различен филм. Не можем да бъдем и заедно с този, който е продал Музея на виното. Ние искаме да бъдем с всички седесари, с всички сини хора. Ние, от Нова Република, казваме едно нещо: дясното може да бъде единно, обединено, само ако не е подчинено. Дясното не може да бъде патерица на окуцелия ГЕРБ, на който турската патерица е Местан.

И тук да дойдем на другата дума - нямаше да говорим за РБ, нямаше да го споменаваме, ако Орхан Исмаилов не се беше подписал да откраднат това име, той им се подписа и после отидоха с Местан. Така оформиха българската и турската патерица на Борисов, тази лъжа хората я виждат, но тази лъжа вдясно дава властта в ръцете на комунистите. На хората им писна, отвратиха се. Аз виждам огромна тълпа с десни хора да свалят Борисов с червената бюлетина, както го направиха на президентските избори – 250 хиляди десни избиратели за Радев. Четвърт милион души са видели в червения кандидат алтернатива.

Затова има Нова Република, затова сме всички тук - аз, Мартин Димитров, Трайчо Трайков, всички хора с десни убеждения, Съюз за Пловдив, антикомунистите християни на Динко Тонев и Българска демократична общност. Всички тези хора искаме да дадем на десния човек избор и да му кажем: не си роб на Борисов, не си слуга на падишаха. Не си длъжен да гласуваш за тях, ако не искаш БСП да дойде на власт. И обратно – има начин да ги разкараш тия. Има начин ГЕРБ да се махне от политиката, без да дойде БСП.

Влизате или не влизате в парламента?

Естествено, че влизаме. При очертаващата се коалиция БСП-ГЕРБ, и то доминирана от комунистите, единствената алтернатива, единствените, които не сме готови да се овъртолим в това корито, сме ние. Българските граждани търсят това. Така че аз нямам никакви съмнения и най-малко ми действа поредната порция фалшиви социологически данни. Защото хиляда български социолози щяха да си ядат дипломите, ако не уцелят, а те никога нищо не уцелиха. Ще дам пример – Цецка Цачева, дето щеше да става президент, загуби две към едно на балотажа. Само че не виждам никой да си яде дипломата, освен може би г-н Асланов, който е толкова добре сложен и фин, че може би от десет години е на диета с дипломи.

Тези неща си ги махам от съзнанието, защото виждам от какво има нужда България, виждам от какво има нужда малкият бизнес, виждам от какво имат нужда хората с десни убеждения, седесарите – те имат нужда от защитник в един парламент, в който се очертава да доминират БСП, ГЕРБ и лъжепатриотите заедно. Това е наистина отвратителна перспектива.

Т.е. да разбирам ли, че сте съгласен с Аппий Клавдий Цек, че Homo faber suae quisque fortunae.

Накратко, точно това исках да кажа. Или, ако го преведем на български, Бай Кой умря, но дясното не е умряло. Пред България има перспектива.

Да, това е приблизителният превод. Съгласен съм. Благодаря Ви. Това беше Радан Кънев за #Нова панорама.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12488

12

pironaga

13.03 2017 в 12:00

Радан е една пищялка, като онзи тъпанар Яне Янев.

8596

11

NikiDanev

13.03 2017 в 09:07

До Умен. Ама прав си, човек. Винаги има мафия щом не е в твоя полза, иначе, по закон в БНТ се допускат само парламентарно представените партии. Гледам, гледам и НР не я виждам в предния парламент. А, да, Радан им го каза в очите - има поне трима човека, които са били в парламента. Ами така де, и Жоро Трътката беше в парламента преди 4 години, защо не го пускате в предизборните дискусии и него? Всъщност изпаднали от парламента има някъде над 1000 души, можете всеки ден да правят предизборни студия с тях, те са били парламентарно представени. Друго ме тревожи мен, Радев, който се мята между президент и генерал пробва да пробуда за еврокомисар комунистическата креатура Плугчиева, къде е Радан Кънев да скокне да ругае малко Герб, че нещо от снощи ми липсва!!!

11977

9

МБ

12.03 2017 в 18:48

За мен е ясно, ако ще гласувам, за Нова Република ще е. На всички партии може да се намерят кусури, но на НР - най-малко. Като гледам резултатите от анкетата, и там НР има превес. Браво на гласувалите!

Като класация: след НР са Да,България, на трето място - Марешки или Т. Дончева може би. По нататък - мрак непрогледен...ужасттттт...

63994

7

Red or Dead

12.03 2017 в 15:37

Може ли някой да ме светне за друг пример когато партия с 0,6% одобрение е имала ТАКЪВ ТОТАЛЕН медиен комфорт...и всеки път след появата на радунка,рейтинга им продължава да копае дъното :-) :-) :-)

8596

4

NikiDanev

12.03 2017 в 15:18

АМИ КОФТИ, ЕДИНСТВЕНИТЕ, ПРАВОВЕРНИ, ИСТИНСКИ, АБСОЛЮТНО НЕОТКЛОНИМИ, ПРОЗРАЧНО ДЕСНИ, ЯРКО ДЕМОКРАТИЧНИ, ЕДИНСТВЕНО ВЪЗМОЖНИ "НОВА РЕПУБЛИКА" НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА, ПРОСТО РАДАН КЪНЕВ СЕ ИЗЧЕРПИ КАТО ПОЛИТИК. НЯМА ДА МИНЕ И 2%, НО РАЗБИРА СЕ ТОГАВА ЩЕ БЪДАТ ВИНОВНИ ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ, А НЕ ТОВА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЪБЕРЕ ДЕСНИТЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ, НЕ МОЖЕ ДА НАКАРА НА ХОРАТА ДА МУ ПОВЯРВАТ, НЕ МОЖЕ ДА ИЗГЛЕЖДА НИКАК ДРУГ ОСВЕН ЕГОЦЕНТРИЧЕН ПОЛИТИК, КОЙТО РАЗБИРА СЕ КАЗВА ВЕРНИ НЕЩА. КОЙ, КОЙТО Е ОПОЗИЦИЯ НЕ КАЗВА ВЕРНИ НЕЩА??? ИНАЧЕ СТАРИТЕ РАЗДУВКИ, ХВЪРЛЯНЕ НА ФИШЕЦИ, КОИТО СА СПОРНО ВЕРНИ, ИЛИ СЪВСЕМ НЕВЕРНИ, КРЯСЪЦИ ПО СИЛНИ КЪМ ГЕРБ, ОТКОЛКОТО КЪМ БСП. ВСЪЩНОСТ СЛЕДЯ КАМПАНИЯТА ИМ, МИСЛЯ, ЧЕ ВЕРОЯТНОСТТА ДА КАЖЕ НИНОВА В ЕДНА ПУБЛИЧНА ИЗЯВА ПРЕД БОЙКО БОРИСОВ Е ОКОЛО 4 ПЪТИ ПО МАЛКА. ДА ТОВА Е, ИЛИ СИ ОРТОДОКСАЛНО, БУТИКОВО ДЕСЕН И МРЪНКАШ ПОСТОЯННО, ИЛИ ИЗМИСЛЯШ ПОЛИТИКА, В КОЯТО ДА СЪВЗЕМЕШ ДЕСНИТЕ, ИЛИ ОБЕДИНИШ, ИЛИ УВЕЛИЧИШ, НИЩО ОТ ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ, ПРОСТО... РАДАН

10564

3

ultra-73

12.03 2017 в 14:03

Може да се получи интересна изненада на изборите, защото е очевАдна истината за загубата на десния вот, след президентските, от страна на ГЕРБ, РБ-2 е с нищожни шансове, поради простата логика, че ако някой иска да му "сипят от същото", просто ще си гласува директно за гербаджиите, вместо за техния двойник, да не говорим за тоталният резил с включването на пеещият зет на др. Бригадир и барековчетата, Хр. Иванов предостатъчно отиде "у лево", в желанието си да се "еманципира" от лошия Кънев и сие, който преди това го беше подкрепял неизменно, до и от деня на неговата оставка, а и след това и то...... май не остана нищо друго, освен Нова Република! Така, че нe знам на кого точно ще му подкиселее я гроздето, я жлъчката:)