Павел Кърлев: Министерство на икономиката призна, че топлофикация ни лъже

Мария Чипилева 26 април 2012 в 21:09 3286 0

Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите
Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите

 

- Г-н Кърлев, какво мислите за идеите за промени, които бяха анонсирани вчера от топлофикационните дружества? Трябва ли да се забрани правото да се отказваме от парно? 

- Това са розовите сънища на топлофикационните дружества как искат да заковат всички потребители и да ги накарат да им плащат за нещо, което те не предоставят като услуга. Най-интересното е, че сега в хора се включва един млад ентусиаст - зам.-икономическият министър. Той много се е объркал, за да твърди подобни неща и трябва да му припомним някои постулати. В българската Конституция изрично е записано, че държавата трябва да предпазва гражданите от монополно положение. С идеята за забрана хората да се отказват от топлофикация това се нарушава. Освен това вкарва хората в нови разходи. Те трябва да закачат старите си радиатори само и само, за да се сложат новите измерителни уреди. Така на практика се дава възможност някой да инкасира от българския народ нови 80-90 млн. лв. Само преди два месеца зам.-министърът обясняваше увеличението на цените с кражбите, които някой извършва и зовеше да се създават ударни отряди, които да проверяват, да глобяват, не каза, че трябва да бият нарушителите, но то се подразбираше. Това са дълбоко антиконституционни, недемократични и репресивни идеи.

- Трябва ли да се криминализира краденето на топло?

- В България, когато някой не може да реши някакъв проблем, смята с неговата криминализация да оправи нещата.

- А всяка нова жилищна сграда да бъде пригодена към топлофикация?

- Там, където може да се вкара топлофикация не се допуска газ. Това се отричаше най-горещо и от ДКЕВР и от редица министри, но това предложение показва, че някой иска да го облечи в законова рамка. Така заради едно фалирало общинско дружество се опитват да натрапят тези неща на два милиона потребители.

- На другата страна е идеята да се либерализира отказа от топлофикация като се даде възможност това да става при 5о плюс 1 процента. Считате ли, че това е удачно?

- Да, това е демократично предложение. Сега трябва да се съберат 66% от потребителите, за да се прекрати договора на цялата станция с топлофикация. Досега са се отказали около 12 хил. етажни собственост, но с много проблеми. В "Разсадника" например хората от един блок се събраха и едва след няколко месеца успяха да се преборят за това. Само че след известно време двама души размислили и топлофикация веднага се опита да се върне. А тогава се минава в друг режим и трябва всички да са съгласни да имат парно, за да се възстанови абонатната станция. Едвам отървахме хората. Масово е отказването в "Люлин", в "Обеля", но все още инерцията е силна и българите не могат да разберат, че един бойлер за топлата вода е по-удачен. А сега топлофикация ги лъже с огромните количества топлинна енергия, които им начислява за подгряване.

- Имате ли някаква представа какъв процент от сметките ни са тези начислени допълнително суми?

- Това е ролята на фирмите за дялово разпределение. Те се пазят да не надхвърли загубата 52%, тоест в Наредба 16 се позволява половината енергия да се изгуби, което е абсурдно. В момента, когато са на границите да надхвърлят тези 50%, дружествата започват да играят с топлата вода, за да не надминат този процент.

- Топлофикационните дружества твърдят, че все пак тяхната енергия е най-евтина и че без нея електрическата мрежа няма да издържи на натоварването. Вярно ли е това и каква е алтернативата на този тип енергия?

- Тази легенда се разпространява повече от 15 години. Но преди време София надхвърли многократно потреблението на електроенергия и нямаше никакъв катаклизъм. Това са легенди, за да се запазят фалиралите отдавна дружества. Онзи ден босът на софийската топлофикация се изтърва и обясни, че цялата програма, която се изпълнява за обновяване на топлопропводите се финансира от така наречения Козлодуйски фонд. Нещо, което е недопустимо, защото тези средства са национални и са предназначени за изваждането на реакторите от АЕЦ. Накрая ще се окаже, че сме похарчили парите, за да подкрепяме едно фалирало общинско дружество.

- Считате ли, че ежемесечното отчитане ще подобри нещата?

- Ежемесечното отчитане ще елиминира грубите кражби, но рискът е, че това са скъпи уреди и ще се оскъпи самата услуга.

- Чий интерес седи в основата на големите сметки, които получават хората - на топлофикационните дружества, на фирмите за отчитане, други?

- На топлофикационните дружества. Определено от тях политиците очакват и големите средства за финансиране на кампаниите им. Валентин Димитров всички го знаят, но други двама души около него не се познават от никого, а те седят там, за да се следят едни други като представители на други политически сили. Същото е сега около Стоян Цветанов. Тези хора обслкужват всички партии и те си мълчат, не дай си Боже да стане нещо, защото им секва кранчето. И така 20 години.

- Увеличават ли се при вас исковете от гражданите за високите сметки?

- Искове има непрекъснато, предишните години бяха масови, но хората се научиха и вече сами ходят по инстанциите, за да си търсят правата. Сега идват нови хора, които за първи път са се сблъскали с некоректностите на топлофикация. Лъжат ги най-вече с определянето на прогнозния дял. В момента, в който почва сезона този дял е надут 2 или 3 пъти и сметката е много голяма. Две години ние обясняваме на МИЕТ, че топлофикация не спазва Наредба 16, но едва в края на този февруари министерството призна, че топлофикация наистина неправилно калкулира прогнозния дял. То дава срок на дружеството до края на месец март да оправят нещата, но аз твърдя, че то не си е мръднало и пръста. Явно няма сила в тази държава, която да спре подобни апетити.

- Трябва ли да се плащат тези сметки на базата на подобни прогнозни дялове? Хората се оплакват, че получават заплашителни писма от топлофикация?

- Не, особено, ако един човек е обявил, че има нулев прогнозен дял понеже е решил да не ползва отопление през новия сезон. Тези хора трябва да си отстояват интереса, да попитат защо им се начислява подобен прогнозен дял, щом са обявили, че няма да ползват парно. Нека подобни граждани се обръщат към нас.

- Кои са другите най-чести злоупотреби на топлофикациите?

- Второто е подгряването на водата, където масово се краде. Третото е, че в имота уж се вкарва количество енергия, които е едва ли не за подгряване на пещи за цветни метали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови