Местан: Името на Доган няма значение, само ДОСТ може да освободи страната от сараите

Юлиана Ончева 16 февруари 2017 в 08:19 9678 7

Г-н Местан, какво показаха окончателните анализи на ДОСТ, колко гласове получихте в страната и зад граница на президентските избори?

Гласовете у нас и в чужбина – при цялата условност на резултата, защото не сме участвали с наш кандидат, са около 84-85 хиляди. Има методика, по която това може да се установи, и тя е много проста. Например област Кърджали – през 2011 г., когато ГЕРБ е в своя апогей, за Росен Плевнелиев за гласували 11000 души. Вотът за г-жа Цачева беше 18 000 – откъде е дошла тази разлика. Всички останали партии си имаха кандидати. Следователно със сигурност това е принос на ДОСТ. Освен ако не предположим, че само в Кърджали ГЕРБ са повишили резултата си на фона на загубата на гласове в цялата страна. Още един ярък пример в подкрепа на методиката – в община Павел баня Плевнелиев има под 1000 гласа на първи тур, Цачева – близо 3000 души. И още – в едно конкретно село , Александрово, Плевнелиев имаше няколко десетки гласа, сега получиха над 600. Това не може да се оцени като ръст на ГЕРБ, защото прилагаме и друга методика – какво става с гласовете на ДПС в тези места. 

- Огледално ли намаляват техните?

- Абсолютно огледално. От 650 гласа падат на 20 и няколко. Което е сигурно доказателство за безспорния принос на ДОСТ. Но това е минало, знаете, че работихме при много тежки условия, при отказана подкрепа. Преглътнахме това огорчение, поставихме националния интерес пред партийния.

- Има ли вече бастиони на ДОСТ?

- Не обичам тази дума бастиони, защото тя е от лексиката на ДПС. Има това - няколкостотин хиляди български граждани, които преживях трагедията на Възродителния процес и през 1989 г. разклатиха устоите на режима на Тодор Живков, вече имат своята силна алтернатива. Тя се казва ДОСТ. Ако енергията на тези хора беше вплетена в демократичните сили в началото на прехода, той щеше да е много по-различен. България – и като социален статус на своите граждани, и като качество на демокрацията, щеше да се родее със страни като Унгария, Полша и Чехия. Имахме сходни изходни позиции. За съжаление обаче злокобен антидемократичен вътрешнополитически, но и външнополитически сценарий, вкара тези бг граждани под крилото на ДПС. И това постави своя откровено негативен отпечатък върху целия преход. Защото в критични ситуации за страната, ДПС винаги взимаше страната на ретроградните сили. Като започнем от Филип Димитров и стигнем до последните събития, когато ДПС осъди откровената евроатлантическа позиция, която изразих в декларацията по повод сваления руски самолет. Ако трябва от дистанцията на времето да кажа защо бях отстранен от ДПС, то това е заради опитът ми да променя тази партия, да направя дясноцентристки завой, да освободя тази партия от оковите на безалтернативността, на коалирането с БСП, и то не защото са социалисти, а защото не намериха сили да осъдят морално Възродителния процес. БСП продължава да почита комунистическия диктатор, който осъществия Възродителния процес, партията полага цветя на паметника му в Правец. Това няма как да се разбере от онези български граждани, които преживяха трагедията на Възродителния процес и неговия резултат – жестока картина на разделени семейства. Почти няма семейство, част от което да живее не по своя воля в съседна Турция. Говорим за близо половин милион български граждани, които бяха прогонени.

От тази гледна точка ДОСТ смело и без комплекси заявява, че ние трябва да имаме специално стратегия за отношенията си с Турция. Ще бъдем естествения мост за диалога между разделени братя и сестри, деца и родители. Позицията на ДПС на моята декларация за сваления руски самолет засяга много дълбоко архетипа на избирателя на ДПС. Затова изключването ми от ДПС е стратегическа грешка, чиито последствия те рано или късно ще понесат.

- Какви последствия имате предвид?

С този акт започна ерозиране и на твърдото ядро на ДПС. И представянето на реална алтернатива в лицето на ДОСТ има силата на обективна историческа необходимост. Никой не може да спре тази сила. Затова съм убеден, че въпросът дали ДОСТ ще прескочи 4-процентната бариера за парламента не стои, въпросът е с колко ще прескочим. Тези 1,5 до 1,8 на сто, което ни дават социолозите в момента, отразяват малка част от реалния ни потенциал. Най-надеждната социолгия ще бъдат резултатите на парламентарните избори.

Очакваме и благотворният ефект от обединението с колегите от НПСД. Неслучайно коалицията ни се казва „Обединение ДОСТ“ – така отговаряме на елементарния скучен клиширан мотив на ДПС, че ДОСТ разделяла общността.

Ние имаме много ясна патриотична национална задача, не е пресилено да кажа мисия – да предоставим алтернатива на няколкостотин хиляди български граждани, да ги освободим от оковите на образуванието „Сараи“. Това са олигархичните и корупционни обръчи, в които са заклещена българската демокрация и политическото лице на това грозно явление се казва ДПС. Решаването на проблема ДПС е може би най-важното условие за нормализирането на българския демократичен процес. Тази задача не може да се реши от другите партии в България, независимо дали леви или десни. Десните изтърваха влака още в началото на 90-те години, когато предоставиха на ДПС във феодално владение почти всички етнически райони.

Така че да освободим България от менгемето на обръчите, от клещите на олигархията, се пада на Обединение ДОСТ. 

- Какво се случва в тези мистериозни сараи?

Сараите не са мистерия, това е точна метафора на жестока реалност. Има разлика между искрения вот на българските граждани, които си мислят, че като гласуват за ДПС гласуват за своите права и свободи и експлоатирането на техния вот за частни корпоративни и корупционни цели. ДПС винаги е имала две лица – едното красивото либерално лице, което говори за свобода, отговорност, толерантност, за права и свободи, и скритото, истинското лице на партията на корупционните обръчи и олигархията.

Разкриването на това второ лице на ДПС е наша задача, която ще изпълним. Знаем, че тази битка изглежда неравна, защото ДПС разполага огромни корупционни финансови ресурси, с апарат от властници, които мачкат избирателите на ДОСТ. Става дума за заплахи от уволнения от работа, а когато те не сработят, в ход влизат корупционните пари.

Купуването на гласове вече засяга и традиционните избиратели на ДПС. Тази битка между идеите на ДОСТ и репресиите и корупционните пари на ДПС изглежда неравна – но без да съм политически романтик вярвам, че идеите на ДОСТ ще победят ДПС-парата.

- Предстои челен сблъсък между ДПС и ДОСТ на частичните кметски избори в Глоджево в неделя, какво очаквате?

- Наистина за първи път издигаме кандидат от името на ДОСТ с нашата партийна бюлетина в град Глоджево. Вотът там е интересен по няколко причини – и като челен сблъсък, на второ място населеното място е голямо, има близо 4000 жители, над 95% от тях са етнически турци. Вотът там може да се приеме като социологическа индикация. За млада партия е много важен резултатът при първо излизане на политическа сцена. Тук успехът има различни измерения. По Глоджево можете да съдите докъде е стигнал процесът на ерозиране на твърдото ядро на ДПС, какъв процент от традиционните избиратели са видели истинското лице на ДПС и ценностната алтернатива ДОСТ. По още една причина са интересни изборите в Глоджево – това е град в община Ветово, която не се управлява от ДПС, те загубиха изборите там. Въпреки опитите им няма да я има в такава степен репресията на ДПС машината. И в сравнително спокойна среда какъв бил вота на избирателите на ДПС – на този въпрос също ще дадат отговор изборите в Глоджево на 19 февруари. Ако трябва да направя прогноза – вотът за кандидата на ДОСТ ще бъде впечатляващ, много по-висок дори и от най-песимистичните очаквания на ДПС.

- В топ 3 сте на приятелите на Ердоган у нас?

- И кои са другите двама?

- Касим Дал и Вежди Рашидов.

- Вижте колко интересно, говорите за политици от различни партии. Вече изразих позицията си, че България трябва да има стратегическа политика спрямо Турция, независимо кой управлява там и кой е на власт у нас. Ние можем да се възползваме от предимствата на 16-тата икономика в свата, България има шанс, че граничи с нея. Що се отнася до отношенията на ДОСТ с Турция – ние се осмисляме като мост в отношенията между двете държави. Но ние сме в комуникация не само с управляващата партия в Турция – елементарно внушение е, че ДОСТ са свързани с управляващата партия, а ДПС – с опозицията. Невярно е това, при всяка визита в Турция се срещам с лидерите и на двете основни опозиционни партии.

Тази страна задържа милиони бежанци и така подпомага сигурността и на България, и на Европа. Какво щеше да стане, ако военният преврат в Турция от юли беше успял – това щеше да се отрази на националната сигурност на България. Да си припомним, че след успешния преврат на Кенан Еврен през 1980 г. От Турция тръгнаха 600 000 души бежански поток. Не граждани на съседни арабски държави, а на самата Турция.

- Ходите с охрана, от Доган ли ви е страх?

- Не съм задавал въпрос, защото е квалифицирана информация. Длъжен съм да се съобразя с решението на държавните органи. Единственото нещо, което ще си позволя да кажа, е, че охраната е ограничение, не привилегия.

- Никога на споменавате името на Ахмед Доган, откакто не сте член на ДПС.

Нямам желание да споменавам името на почетния председател на ДПС, защото става въпрос за една порочна система, от която България трябва да се освободи. И тук името няма никакво значение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12359

6

kibrito

16.02 2017 в 11:28

Страната плаче да я освободим от турско-руския слугинаж като ДОСТ и ДПС - в един чувал и от нос Калиакра

23293

5

Стефан

16.02 2017 в 10:44

Задържа. А от друга страна, е една от главните причини да има бежанци. Та не разбирам съвсем причините за чак благодарност.

29585

4

Izalina

16.02 2017 в 09:57

"ДОСТ може да освободи страната" единствено от себе си, защото се видя от космоса, че Доган му е голям залък. Него други трябва да го озаптят.

Освен това от 1980та до сега светът и в частност Турция и България лееекинко са се променили, за да ни ги припомня в този контекст.

Единствено съм съгласна, че "Тази страна задържа милиони бежанци и така подпомага сигурността и на България, и на Европа" в някаква степен, но и това изглежда нож с две остриета за да ни радва особено.

17439

2

мнение от IP

16.02 2017 в 08:43

Това е природен феномен. Да имаш две същности и да ги ползваш независимо една от друга. Местан ме изумява. Ако види и чуе себе си от преди 1 година сигурно си мисли, че това е друг човек.

42249

1

Denis Rizanov

16.02 2017 в 08:34

Къде се буташ бе мюфти?!
Чекай първо баце да събори барбекюто и сараите.
"Орел ли е, сокол ли е..."
Айде, че ше вземе да дойде Йоца и ше се размине и тая рапта... от колко години чакаме. И баце и Йоца...