Марешки пред OFFNews: Сам човек не може да направи нищо. ВОЛЯ не е лидерска партия

Нямаме нужда да сме нечия патерица, категоричен е бизнесменът политик

Светослав Метанов 14 март 2017 в 18:35 6129 4

Веселин Марешки
Веселин Марешки

До деня на парламентарните избори остават броени дни, а според социологическите изследвания в следващото Народно събрание сигурно присъствие ще има новият политически проект ВОЛЯ на варненския бизнесмен Веселин Марешки. С него разговаряме за политиката, бизнеса и сравненията с американския президент Доналд Тръмп.

- Г-н Марешки, етикетът "патерица на ГЕРБ", който така или иначе ви бе лепнат, повече дразни ли ви или повече ви разсмива?

- Нито едното, нито другото. ВОЛЯ не е патерица на никого. Ние сме в коалиция с българския народ, с онези наши сънародници, които искат бърза промяна и ефективни управленски решения. ВОЛЯ изразява недоволството на избирателите, които повече не искат да чакат и у нас най-после да започнат да се случват хубави неща. От друга страна, ВОЛЯ е движение на свободни и почтени хора, които имат успешен професионален път и които искат да работят за страната си. Нямаме нужда да сме нечия патерица.

- Представихте доста сериозен експертен екип на ВОЛЯ, в който имаше хора със сериозен опит и експертиза в различни сектори. Те обаче не са в листите с кандидат-депутати. Защо?

- В листите влязоха също такива почтени и успели хора. Те ще работят активно в парламента. Експертният ни екип наистина е много добър. Повечето от тях пожелаха да останат в тази си роля. Тяхната задача е изработването на детайлите по програмата и експертна подкрепа за бъдещата парламентарна група. Двата екипа работят в пълен синхрон. Всички са много мотивирани да покажем различен модел на управление.

- Във вашите листи голяма част от хората са свързани с търговската ви дейност. Лоялността ли е най-важното за вас при избора на хората, на които ще разчитате, ако влезете в следващото Народно събрание?

- Лоялността е нещо изключително важно в парламента, а и не само там. Нагледали сме се на отрицателни примери. Познавам добре хората в листите, знам потенциала им, знам колко са почтени и всеотдайни в работата си. Готови сме да влезем в Народното събрание със сплотен екип.

- В момента сте във възход, социолозите са категорични, че влизате в парламента, но ВОЛЯ на практика се отъждествява основно с вашето име. Не се ли притеснявате, че лидерските партии изгряват бързо, светят ярко, но след това също така бързо угасват?

- ВОЛЯ е гражданско движение, а не лидерска партия. Хората така пожелаха. Сам човек не може да направи нищо. Трябва добър екип. Всеки ден към ВОЛЯ се присъединяват много хора, дават идеи, подсказват ни проблеми, които с години стоят нерешени. Така че това е дългосрочен проект, не е мимолетна идея. Крайно време е в политиката да влязат именно такива хора - неопетнени, почтени, компетентни, независими.

- На президентските избори получихте впечатляващ резултат. Какво е обяснението? Защо ви се довериха толкова много хора?

- Защото виждат какво правя през последните 25 години. Резултатите от моята работа в бизнеса са факт. Не давам празни обещания, а действам. Това се харесва от хората. Аз излизам пред тях с името и биографията си, нямам какво да крия, не ги лъжа, не им обещавам неща, които знам, че няма да направя - както наблюдаваме години наред от политиците. В бизнеса винаги съм се ръководил от това да търся баланса между интереса на фирмата и този на клиентите. И те го оценяват.

- На предишния вот вие имахте много висок резултат в Източна България, докато на запад определено не срещнахте толкова масова подкрепа. Регионалното разположение на бензиностанциите ви ли е обяснението?

- В родния ми град ме познават от години. Сега в кампанията се срещам с хора от цялата страна. Успехът на ВОЛЯ не зависи от това къде има или няма бензиностанция. Да, факт е, че цените на горивата влияят, но това не е всичко. Хората виждат нашите идеи за управление, дават си сметка какво им предлагат за пореден път партиите от статуквото и си задават въпроса - а защо не го направиха досега. В цяла България има голяма вълна на недоволство от партиите, които се редуваха на власт, а животът на хората не се променяше. Във ВОЛЯ те виждат надежда за ново Възраждане.

- Колко депутати очаквате да имате в следващия парламент?

- Това ще решат избирателите. Нашата цел е да са възможно най-много, за да сме в позиция да изпълним програмата си, без да се налага да влизаме в коалиции. Борим се за победа.

- "Ню Йорк Таймс" ви сравни с Тръмп. Вие къде намирате сходства с новия американски президент?

- Да, това сравнение на американския журналист притесни доста опонентите ми. Защото за тях никой от западната преса не пише нищо. Сходствата са в това, че и ВОЛЯ е анти-системният играч на тези избори. Ние сме срещу статуквото, срещу старата система на управление. Срещу това се изправи и Тръмп. От друга страна, той също идва от реалния бизнес, взема бързи решения, прави редица промени. Това е прагматичният подход на човек от бизнеса, какъвто имам и аз. Чрез него Америка се обяви срещу досегашния начин на управление. Същото ще стане и тук чрез ВОЛЯ.

- Ще продължите ли да отваряте бензиностанции и след като влезете в парламента?

- Моят бизнес, който е вече на 25 години, никога не е зависел от това дали участвам в избори или не. Аз съм убеден, че като влезем в парламента, не само на моите бензиностанции цената ще е реалната, а ще разбием картела със силата на държавата. Целта на ВОЛЯ е до една година цените на горивата в цялата страна да са около 1,80лв. за литър. Както Ви казах, не е по силите на един човек да се справи с картела. Това трябва да е държавна политика.

Материалът е публикуван съгласно договор от 02.03.2017 г. между ПП "Воля" и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне на ПП "Воля" по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

4

elbarbudo

16.03 2017 в 10:53

Българина си обича мутрите явно - след дон боколеоне е на път да вкара и магарешки в управлението.

7568

2

Tabadatko

15.03 2017 в 17:07

Българският народ много гледа 50 нюанса сиво. Явно много обича перверзиите, щом му харесва Марешки.

12359

1

kibrito

14.03 2017 в 19:48

"Воля не е лидерска партия" както и слонът не е голям съхиземен бозайник. "Блаженни простите, които му повярват, тяхно ше е разочарованието земно"