Кольо Парамов: В ДАНС вече имат сили да бъдат като Шесто управление

Владимир Йончев 02 декември 2013 в 15:21 22266 39

Кольо Парамов
Кольо Парамов

Кольо Парамов е финансов експерт и политик. Бил е главен ревизор на БНБ, депутат от БСП в 36-ото Народно събрание и съветник на премиера Бойко Борисов.

Тази сутрин г-н Парамов дойде в редакцията с предложението да ни даде интервю, за което ни предупреди, че ще бъде изключително остро.

Публикуваме го едно към едно. 

- Г-н Парамов, какво Ви принуждава да реагирате така и да настоявате за това интервю?

Причината да дам това интервю е необходимостта от изразяване на остро негодувание от ситуацията, която е свързана с нотки за преформирането на ДАНС в политическа полиция. Това е опасен елемент от цялата аналитико-разузнавателна и контраразузнавателна дейност на ДАНС. От тази гледна точка искам да не се допуснат по-големи извращения, които могат да доведат до тотално разконцентриране на държавното управление в това отношение и да се постигнат още по-негативни резултати, които да доведат пък до срутване на самата система.

- Политическа полиция? Нали точно Станишев обясняваше, докато беше в опозиция, че Цветановщината, и подслушванията на Цветан Цветанов са най-голямото престъпление.

За съжаление, сега с още по-голям устрем се търси повод и елемент от повод да се накара проследяването, подслушването на всички онези, които бяха около Бойко Борисов, и онези, които изразяват днес държавническо отношение по политиката на БСП, да бъдат по един или друг начин прихванати, реализирани и систематизирани в антилогични операции, насочени против БСП, а впоследствие и провокирани към тотален негатив, за да могат да бъдат най-вече дискредитирани.

Искате да кажете, че имате данни за подслушвани лица?

Точно така. Така се случва и с мен в момента. При мен от няколко месеца върви едно много интересно проучване с цел да бъда дискредитиран. Тъй като аз много ясно и категорично профилирах моето поведение от гледна точка на отказа да подкрепям каквито и да е фантасмагории на премиера Орешарски, още повече на цялата тази груба и несъвършена финансова политическа схема, която е оформена в парламента, в ДАНС върви разработка по мен по отношение на блокирането ми, свързано с някакво символично, реално или каквото и да е разследване, свързано с ДДС-източване. Аз изрично заявявам, че от 2 октомври 1989 г. до днес се занимавам само с висша политика и с нищо друго, независимо от това, че в момента, в последните 13-14 г., едвам оцелявам като база и възможности от финансова гледна точка. С една дума – ДАНС, докато водиха това разследване в последните 50-60 дни, аз се държах много противоречиво, артистично, комедийно на моменти с цел да видя докъде ще стигнат.

- Правилно ли Ви разбирам - води се разследване на ДДС и затова, че Вие сте говорил с някой човек, вече подслушват и Вас?

И аз съм станал обект от гледна точка на моите разговори. За да започне разследването, за да си даде съдията съгласието, това значи, че аз трябва да съм или организаторът на това ДДС-източване, или да съм направил програмата, или да получавам част от това ДДС-източване. Просто не ми го побира главата като съставомерка от гледна точка на реализацията. Бях решил да мълча постоянно, имайки здравите нерви на човек, който е работил 26 години в службите. Започнал съм през септември месец 1973 г. и съм работил до 15 февруари 1999 г., и бях най-младият резидент в България по турска и по гръцка линия на прикритие. Това отношение на колегите жестоко ме засегна. То засяга един от важните принципи, защото дори да са ме прихванали, че съм говорил с някого, тъй като аз съм ръководител на партия „Обединена социалдемокрация“ и дневно ми се обаждат 20-30-40-50 човека и не мога да знам кой се занимава с ДДС-авантюри, кой се занимава с каквото и да било, не мога да знам кой и дали е превключен по някоя операция, а аз съвсем културно и внимателно се отнасям към всички обаждания към двата ми телефона и по двата телефона на жена ми. Фактът, че се стигна до това подслушване в този груб план, вменявайки му политическа окраска, за мен заговори нещо по-важно.

А как установихте това подслушване?

Има си прийоми, методи, условия, възможности. Ние, хората, които сме работили в службите, знаем стила и всичко, и можем бързо да се сетим по един или друг начин, за да работим.

Знаете, че подслушват само Вас или и хората, на които Вие се обаждате?

По всяка вероятност вече, може би, става някаква кръгова отбрана, която не ми е ясно и не ми е известна. Фактът обаче, че бях сигнализиран от чужбина, че впоследствие аз съм разработван вече в комплект с президента Първанов и с професор Кръстьо Петков по нашата обща инициатива за изграждане на цялостен национален нов ляв блок, в политически план означава, че подслушвачите стигат до най-силното ниво на политическата демаркационна линия, която не може в никакъв случай да се нарушава.

Значи от чужбина Ви уведомяват, че Сергей Станишев подслушва Георги Първанов?

Не мога да дам повече подробности, но да – Първанов и Парамов. Това е върхът на наглостта и аз не мога да не реагирам. И тъй като всяко негативно действие към която и да е личност има определени параметри на въздействие, то отиването в абсолютната крайност и използването на методите на политическата полиция от Шесто управление, с която много трудно се разделихме, но много често се ползва като опит и методика, трябва да стане ясно на всички и хората трябва да разберат.

Защо? Защото ако днес Сергей Станишев като председател на ПЕС има да уточнява някакви сметки със своя политически противник Кольо Парамов или със своя бивш началник - президента Георги Първанов. Станишев може да ги изрази тези становища на публичен политически диспут и да докаже до каква степен неговата роля като водач на социалдемократите в Европа е балансирана в интерес на хората и като лидер на социалистическата партия в България той е работил за каузата на страната, и в момента работи за същите тези пълноценни народополезни неща.

В случая обаче Сергей Станишев е тръгнал накриво. Той започва да преследва чрез политическо-полицейски методи своите противници и това ще го отведе директно на бунището на историята, защото ние ще реагираме много остро в национален и в международен план и ще направим всичко възможно целият свят да разбере за този подход на Станишев. При условието, че ние направихме един огромен компромис към баща му в 1991 г. след 40-ия конгрес. Ние трябваше да го вкараме в затвора и безкомпромисно да го държим в затвора за извращения, които той допусна заради износ на комунизъм, заради смазване и някои други приоритети по отношение на комунистическо въздействие в Западна Европа.

Какво е правил бащата на Станишев?

Бащата на Станишев разрешаваше, организираше и финансираше всички онези негативни прояви в Европа, които се случваха след 80-а година, когато еврокомунизмът влезе в критичната си фаза. Той настройваше Енрико Берлингуер (1) и чрез него и Италианската комунистическа партия. Бъркаше се по делата на Жорж Марше (2) във Франция. Изнасяхме революция директно чрез Червените бригади (3) и твърде много негативни явления в Африка, Латинска Америка и навсякъде. За това нещо трябва да бъдат информирани западноевропейските ръководители днес - за несъвместимостта на онзи, който разтваряше арогантно поведение в Западна Европа. И затова, че неговият син днес предопределя бъдещето на Европа, на България и на света в другия демократичен похват и модел.

Само да уточним малко събитията. Най-известният атентат на Червените бригади - убийството на премиера Алдо Моро, е през 70-те. През 80-те години тяхната дейност не затихва ли? И Димитър Станишев в качеството си на какъв е бил и каква точно роля е имал?

Напротив. Най-големите проблеми са след 79-а година, особено след идването на Берлингуер в България след 80-а година. Станишев е вторият човек, основният човек, който отговаряше в ЦК на Партията за износа на революция и финансирането на тази революция в чужбина. Той отговаряше абсолютно за всичко по това направление. Той водеше международния отдел, бе директно подчинен на Борис Николаевич Пономарьов (4) и всичко онова, което трябваше да се реализира чрез ДС на Запад, минаваше през кабинета и през поименния подпис за всяка операция на самия Димитър Станишев.

След неговия контакт с Енрико Берлингуер извършени ли са атентати от Червените бригади?

Има много атентати, има препоръчани, моделирани и реализирани в тази насока. Тази несъвместимост трябва да бъде ясна на западноевропейските ръководители в момента. Аз мога да свидетелствам в директен план, аз само нещо подсказвам. Тя трябва да стане ясна и категорична, за да не влизаме в задкулисието на този тип поведение. И Станишев-младши, който ръководи днешната БСП, трябва да проумее, че ние много ясно осъзнаваме ситуацията в България и в продължение на 24 г. проявихме уникално търпение при подготовката и реализацията му, а той започва да използва методология и схеми на развитие и отклоняване на хора, които са достатъчно добре запознати с всички тези прояви, с цел да постигне тотална изолация. Това няма да стане. Искам само едно да му подскажа в този повод. Фактът, че той си позволи да ангажира вътрешното министерство и ДАНС с модела да подслушват Парамов, Първанов, проф. Кръстьо Петков за дискредитирането им като организатори на социалдемократизирането на цялата левица в България, ще понесе безкомпромисни политически удари от нас в директен план. Първият, например, е това, че той не успя миналата седмица да се яви на речта си в LSE (Лондонското училище по икономика и политически науки  - бел. ред.) пред студентите като възпитаник на това училище. Припомням му да си спомни как той беше пратен от БСП в Лондон, след като беше автор само на 20-30 статии, как му намериха квартира, как му намериха издръжка и как бе върнат, за да бъде направен шеф на външнополитическия отдел на партията, а впоследствие и председател.

Външнополитическият отдел, на който е бил шеф и баща му преди това?

Предстои да обясним и на самия Шрьодер (5), защото Шрьодер познава Димитър Станишев от 1968 г. от Младежкия фестивал, че Димитър Станишев от 68-а година не е онзи Димитър Станишев, който е след 78-а година. Тъй като Шрьодер бе човекът, който се застъпи за реализацията на Станишев впоследствие като председател на БСП и доведе до тези арогантни, комплексирани модели на олигархията и хаоса в държавата, които виждаме в момента. Защото не Бойко Борисов беше направил изстъпленията по време на управлението на Тройната коалиция, когато народът се отврати от тях и гласува за Бойко Борисов, а обратно. И не може днес Станишев да организира подслушването на всички онези, които поддържат някакви контакти с Бойко Борисов и с Първанов – това е абсурдно. И това няма да му го простим.

След като се е стигнало дотам да се подслушва президентът Първанов, имате ли предположение, че подслушването е масово сред политическия елит?

Аз искам да предупредя парламента, Дъбов, да се замислят, защото ще изгорят заедно всички. Много добре да се замислят, имат двама-трима достатъчно грамотни съветници. Тръгнали са по път, по който много яко ще закъсат. И ако при първия вариант с назначения млад и перспективен кадър Пеевски накараха обществото да изригне срещу тях, то при сегашните действия ще доведат обществото яростно да ги ликвидира като политическа класа и като схема за развитие на лявото пространство.

Станишев има 20-30 души наемници, които са около него и се занимават само с компроматна схема на развитие в обществото. Хора, които арогантно забогатяха, арогантно живеят и не допускат дори в помислите си, че Станишев може да бъде изолиран от политиката, за да приемат едно такова, бих казал, гадно поведение. Във всяка демократична държава нещата се крепят на трите функционални връзки на демокрацията и тази публичност, която е необходима като политическа перспектива и като възможности за изява на политическите лидери, не е нужно да се подсигурява от политическа полиция.

ДАНС беше създаден по време на Тройната коалиция и тогава много хора го определиха като възраждане на ДС. Имате ли обяснение защо точно Станишев го създаде?

ДАНС беше създаден по време на Тройната коалиция, за да се изолира Румен Петков от общата ситуация в държавата. Тогава, след провала на операцията по „Лиани“, когато се пропусна залавянето на тези 30-40 лица, които разнасяха парите на ДПС и бяха поръчковите връзки по схемата на „Лиани“, се наложи ДАНС да се създаде, да се преформатира и тъй като Румен Петков твърде много пречеше на Станишев да вземе цялата власт, на него му трябваше един нов орган, може би и с по-слаб ръководител, който да осигури коренно различна информационна база. Бяха похарчени 82 млн. лева и тогава Станишев не успя да прозре, тъй като няма понятие от тая работа, че едно е да раздвижиш схемата на цялото наследство на Второ главно управление като контраразузнаване, друго е да прикачиш Военното контраразузнаване плюс Финансовото разузнаване вътре, които до ден днешен не са свършили за пет лева работа, и да премоделираш цялото поведение на Сигурността в държавата, правейки дубъл на вътрешното министерство.

А Станишев ли си избра Алексей Петров за началник на ДАНС?

Не ми е известно. Достатъчно добре познавам обкръжението на другите хора. Вероятно търсенето на такива хора като взаимноотричащи се връзки, впоследствие всички разбрахме за какво става дума, доведе до това недостатъчно добро разположение на политическите сили. Защото хората могат да мислят много по какъв начин да забогатеят и как да прецакат държавата, но трябва и да се съобразяват насреща, че има един достоен, перфектен държавен орган, който е в състояние да знае, да процедира и да моделира всичко. И когато насочим самия орган да работи против бившите кадри с условие, че те са носители на тези категорично отрицателни отношения и го поставим на политическа основа, тогава тази безразсъдност и наглостта на тези, които определят този подход на работа, вече не е критериен. Той е извън всякаква логика. Ако са имали в ДАНС информация, че някой се е свързал с мен по телефона и той прави ДДС-операции, нищо не им костваше на ДАНС да ме извикат и да ми кажат: „Г-н Парамов, разполагаме с информация, че във Вашето обкръжение има този и този човек, който се занимава с такава работа. Моля ви, помогнете, знаете ли нещо по въпроса, имате ли някаква информация, за да блокираме нещата“. А те мълчат. Не само мълчат, но ме и слагат на пързалката. И сега вместо аз да им връча една разработка, която я имам у мен, която касае държавата за загуби от 300 до 500 млн., аз ще я дам на партньорските служби, ще я пратя във Вашингтон и от Вашингтон ДАНС ще получат информация по същия силов модел, по какъвто получиха за Христо Бисеров.

А какво получиха за Христо Бисеров, знае ли се?

Ако от ДАНС искат по този начин да работим – нямаме никакъв проблем. Пращам я там, където се полага, и обратно те получават информация от партньорските служби с прецизност до един час, нямаме никакъв проблем по отношение на това. Но тази наглост, проявена към мен и особено към президента Първанов, аз не мога да я замълча, защото така, както ми сложиха на мен четири микрофона, така ще сложат на президента Първанов четири микрофона и тогава държавата на България ще отече в канала.

Докато ме слушаха само мен – няма никакъв проблем, аз съм г-н Никой, но когато вече включиха в системата за подслушване и когато вече в кабинета на Папандреу се знае това, и когато в кабинета на председателя на Социнтерна Луис Аяла се знае това, и когато аз не можах да отида на съвещанието на 5 и 6 ноември в Истанбул, за да се срещнем и да доуточним работите по новия български ПАСОК, да научавам обратно, че съм със сянка на съмнение за някаква антидържавна, корупционна схема, просто не мога да премълча. Затова така директно, жестоко и категорично реагирам.

---------------

(1) Енрико Берлингуер е идологът на еврокомунизма. Идеологията си той разработва в болницата, където се лекува след като е блъснат от самосвал в София по време на посещение при Тодор Живков.

(2) Жорж Марше е лидер на Френската комунистическа партия. През 1977 г. той влиза в конфликт със Социалистическата партия, която обвинява в опортюнизъм. През 1979 г. е един от малкото европейски лидери, които подкрепят съветската агресия в Афганистан. През 1981 г. се кандидатира за президент и печели 15,6% от гласовете.

(3) Червените бригади са италианска крайнолява терористична организация. Заражда се в началото на 70-те. Най-известният й атентат е отвличането и убийството на италианския премиер Алдо Моро през 1978 г. През първата половина на 80-те Червените бригади провеждат още много акции, съпроводени с убийства на висши политически дейци. Приема се, че след масовите арести, последвали убийството на сенатор Роберто Руфили през 1986 г., организацията се разпада. Последната й известна изява обаче е чак през 2001 г. - декларация в подкрепа на атентаторите от 11 септември.

(4) Борис Николаевич Пономарьов е секретар на ЦК на КПСС. Несменяем ръководител от 1955 до 1986 на международния отдел, който отговаря за връзките с чуждестранните комунистически партии.

(5) Герхард Шрьодер - федерален канцлер на Германия между 1998 и 2005 г. от социалдемократическата партия. След напускането на поста преминава на работа в Газпром.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!