Георги Кадиев: Ще се боря за зелена София и данъчни облекчения за бизнеса и семействата

Ирина Иванова 18 март 2017 в 10:00 4384 0

Г-н Кадиев, явявате се на тези избори мажоритарно. Защо не от листата на някоя партия?

Обичам този вид избори, защото е по-честен. В него има лична отговорност. Не можеш да се скриеш зад партия или листа. Ще припомня, че на последните избори бях чак девети в листата. Осмият и десетият се уредиха за водачи извън София. Аз предпочетох да си остана на мястото и да се боря за преференции. И събрах най-много в цялата БСП, близо 6 хиляди, при това не купени и не събирани по партийни събрания. Голямата част бяха хора, които гласуваха за БСП, само за да могат да гласуват преференциално за мен - и именно в това е смисълът на преференциалния вот. За съжаление, повечето партийни лидери се съсредоточават точно в обратното - да си осигурят преференциите на твърдия избирател, което е победа за тях, но нищо не носи на партията им.

Кандидатирането ми по този начин в момента е това, което всъщност 2.5 млн българи поискаха на референдума – мажоритарни избори. Направихме нещо, което никой никога не е правил досега - мрежа от независими, мажоритарни кандидати, всеки от които има една национална цел - промяна на Изборния кодекс, въвеждане на мажоритарни избори в два тура, после разпускане на парламента и нови избори вече по правилата, които хората поискаха. В момента от 9 независими кандидати в страната, 6 са част от мрежата - освен мен, това са кандидатите в Благоевград, Варна, Плевен, Ловеч и Смолян. Когато си независим, по дефиниция си сам. Ние направихме така, че да сме група. Да бъдеш независим кандидат е истинско изпитание - регистрацията е трудна, изискванията за събрани подписи са трудни, винаги си последен в дебатите, после в парламента нямаш право да се обединиш в група. Затова съм горд, че не се спуснахме по течението да станем части от чужди листи и чужди програми. Сега сме себе си.

Гласовете на кои избиратели очаквате да привлечете? 

На тези, които обичат и оценяват независимостта. Нито един от кандидатите, освен мен, няма политически опит. Те са хора с амбиция да донесат нещо ново в политиката - личната отговорност. Затова политическите лидери се страхуват от мажоритарни избори - защото там не си част от листа, и не може друг да свърши твоята работа. Ако искаш да те избират - всеки ден си в района си и всеки ден решаваш проблеми. Избират те хората, а не зависиш от благоволението на партийния лидер да те сложи напред в листата.

Как оценявате предизборната кампания?

За мен е скучна. Едно и също, едни и същи тези. И никаква алтернативност. Едните си отиват, другите идват, и така 27 години. Дали ще е Бойко и Цецо или Киро и Корнелия, каква разлика? Затова се опитвам да правя нови неща в политиката, дори и трудно постижими. И мрежата от независими кандидати е едно от тях. Ако влезем повече независими кандидати, вече със съвсем друго самочувствие можем да тръгнем към промяна на системата. Като първо започнем от избирателната система.

Кои са темите, по които говорите с потенциални си избиратели? 

Деля ги на национални и местни. Националните са промяна на изборното законодателство и определени данъчни промени, които искам да направя. Понякога и един човек може да промени средата. Като зам.-министър на финансите през 2006 година въведох текст в закона, с който компаниите, които подават годишните си декларации по ЗКПО електронно и платят данъка до 31 март, получават отстъпка до 1000 лева. Тогава 6% от фирмите подаваха електронно, заради скъпия електронен подпис. Днес са над 80%, защото тази данъчна отстъпка е повече от 77 лева, колкото би ви струвал електронният подпис. Сега искам да въведем две данъчни промени. Първо, необлагаема печалба на производствени предприятия с до 10 служители, до 1 млн. лв. оборот и до 100 хил. лева годишна печалба. Това ще им спести 10 хил. лева данък, което е по 800 лв. на месец и могат примерно да наемат още един работник. Ето глътка въздух за малките фирми. И второ, необлагаеми лични доходи на семейства с повече от едно дете и годишен доход до 50 хил. лева. Това би било облекчение от 5 хил. лева на година за едно такова семейство и ще облекчи най-работещите и квалифицирани. Като искаме раждаемост, да предлагаме реални мерки.

Като местна политика и като кандидат от 23 МИР-София най-важната ми задача е спиране на презастрояването в града и опазване на зелени площи и междублокови пространства. Направихме карти на всички столични паркове с частната собственост в тях. В Южния парк тя е 25%, в Северен парк - 50%, в парк Въртопо - 75%. Сега нямат право да строят, но след 5 години ще имат, съгласно ЗУЗСО. И решението не може да е само общинско. Трябват и законови промени, ясно забраняващи такова строителство, следствие на престъпна реституция през 90-те години.

Освен каузата за спасяване на парковете, подкрепихте и родители, които се обявиха против строеж в столично училище. Това ли е ще е фокусът на кампанията Ви, освен мажоритарния вот?

Да. София не е само строителство, има и много други проблеми. Но опазването на зелените площи, спирането на строителството в паркове и градинки, чистотата на въздуха категорично са сред най-наболелите проблеми. И са следствие на корупцията в Столична община, която удобно си затваря очите. Корупция, започнала при Софиянски и продължаваща при Фандъкова. Ето ви като пример случаят за това столично училище, 139-о в "Лозенец". През 90-те половината двор продаден на фондация, уж за нови класни стаи. После продаден на банка, уж за дом на книгата. И накрая продаден на строителна фирма, която сега иска да строи 10-етажен блок, докато Столична община и кметът на район "Лозенец" не си мърдат пръста. Фандъкова нали беше директор на училище, тя ли не разбира проблема? Вие бихте ли се съгласили на 5 метра от сградата на училището ви да има 10-етажен блок? И призовавам всички родители и директорката на училището да не се предават и да отстояват правата си. Аз мога да им помогна, да дам гласност, да внеса доклади в СОС или да инициирам законови промени, но основната движеща сила са те, хората. Подобни проблеми има и край блок 118 в "Мусагеница", вчера от "Дианабад" ми звъняха за започнат строеж и изсечени дървета край хотел "Вега". Хората разбраха, че не може някой друг, пък бил той и политик, да им реши проблемите. Само обществото, заедно с политиците, може да ги реши.

В женския месец март се изкушавам да Ви попитам какво мислите за правата на жените у нас и в световен мащаб? Наскоро излезе едно изследване, че жените в България получават 15 на сто по-ниско заплащане от мъжете за равен труд. Как ще го коментирате?

Никога не съм оценявал труда на някого по пола му. Собственик съм на частна фирма от 2004 г., която се занимава с икономически анализи, които продаваме само извън България. Най-голямата ми гордост е не това колко клиенти имаме и какво е тяхното качество - а те са от Европейската централна банка през МВФ, през "Мудис" и "S&P" до "Голдман Сакс" и "Дж.П.Морган". Най-голямата ми гордост са децата, които се родиха във фирмата. Защото съм добър работодател, позволявам гъвкаво работно време, давам добри заплати, никога не закъснявам с плащанията. Всяка жена може да се чувства пълноценна и оценявана само и единствено по работата си. Даваме добър пример как трябва да работят и компании, и държавни структури в това отношение.

Каква е прогнозата Ви за изборите?

Който и да спечели, следващият парламент не би трябвало да е по-дълъг от 6 месеца. Приемаме промените в Изборния кодекс, правим районирането и отиваме на избори по новите правила - мажоритарен вот в два тура. Знам, че това не се харесва на нито една партия - те са налели милиони в тази кампания, как ще пропуснат да си избият парите? Ще се опъват до последно. И именно заради това трябва да бъдат наказани. Защото политиката не е бизнес. Хората отвън и ние, независимите мажоритарни кандидати отвътре - това е единственият начин да се превземе крепостта.

Материалът е публикуван съгласно договор от 13.03.2017 г. между Инициативен комитет за издигане кандидатурата на независимия кандидат Георги Стоянов Кадиев и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне на Георги Кадиев по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови