Евгения Тимошенко пред OFFNews: Ако у нас почне диктатура, тя ще плъзне и зад граница

Георги Савчев 03 декември 2013 в 17:33 16051 51

Евгения Тимошенко

Никой не очакваше толкова голям брой хора да излязат и да протестират срещу режима на Янукович. Важно е европейските и демократичните общества да подкрепят украинците, които искат оставката на правителството и президента, заяви в интервю за OFFNews.bg Евгения Тимошенко - дъщеря на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко.  

Вчера сте се срещнали с майка си, която преди 9 дни обяви гладна стачка в затвора. Как е тя? Какво ви каза?

Вече девети ден майка ми продължава гладната си стачка. Тя изразява солидарността си с хората, които излязоха по площадите в Украйна. Тя с болка гледа на побоя над хората, полицаите бият почти всяка нощ. Тя призова украинците да не прощават за кръвта на младите хора, пребити от полицията. В неделя почти един милион украинци излязоха на протест. Майка ми е горда с всеки един украинец, който е на протестите и води своята лична битка срещу режима. На хората им писна, те се изправиха срещу режима и поискаха оставката на правителството и на Янукович.

Същевременно вчера тя предаде предложенията си за плана за действие на опозицията, както и препоръките си за това как да успее мирният протест. Защото, разбира се, всичко, което прави опозицията, за да накара Янукович и правителството да се оттеглят, трябва да бъде законно и мирно.

Майка ми разбира, че хората излязоха на протест, тъй като искат промени. Поведението на Янукович – да се крие от хората, е най-голямото доказателство, че той изгражда авторитарен режим и игнорира гласовете на хората, дори и на стотиците хиляди демонстранти.

В момента майка ми не е в добро здраве, тя е отпаднала. Но моралът й е силен. Заради самия акт на солидарност със съпротивата срещу режима тя се чувства много силна в личния си протест и в личната си битка срещу режима.

Очаквате ли конкретни действия от България в подкрепа на майка ви?

Ние разбираме, че ситуацията в България също е доста тежка. И вие преминавате през период на протести и трудни времена. Благодарни сме на европейските лидери и лидерите в Европейската народна партия, които подкрепят демокрацията в Украйна и се борят за свободата на майка ми в толкова трудно време. Единствената ми молба като дъщеря към тях е да не оставят без внимание ситуацията, в която е майка ми. И да продължават да се борят за нейното освобождаване, тъй като тя е политически заложник на един брутален режим, който не се интересува от жертвите, съдбите и раните на хората. Този режим отне европейското бъдеще на хората. Този режим не го е грижа.

Вече половин година в България има протести срещу правителството. Можем ли да направим паралел между протестите в Украйна и България?

Преди срещата във Вилнюс аз припомних молбата на майка ми към европейските лидери. Тя беше предрекла,че Янукович ще провали подписването на споразумението с ЕС. И тя направи паралел с тези страни и икономики, които също страдат от идването на власт на авторитарен режим, който се опитва да ги постави в орбитата на постсъветските практики, при политиките и критериите от съветско време. Тя каза, че ако европейските демократични лидери допуснат възможност, време и пространство за развитие на диктатурата в Украйна и другите държави, които са застрашени, това означава, че тези авторитарни тенденции ще се разпръснат като отрова през границите. Демократичният свят трябва да се изправи много бързо и твърдо срещу тези твърде опасни тенденции. И да не позволи на подобна диктатура да се разрастне. И дори тези страни, които станаха членки на ЕС, трябва да бъдат защитени от страна на демократичните сили.

Това, за което ние призоваваме, в момент, когато Янукович използва насилие срещу хората, игнорира протестите им и убива правото им на избор, гарантирано от Конституцията, е за персонални санкции срещу президента Янукович, семейството му и тези хора, които са замесени в мащабно пране на пари.

Проблемът е, че никой не очакваше толкова голям брой хора да излязат и да протестират срещу режима на Янукович. Важно е европейските и демократичните общества да подкрепят украинците, които искат оставката на правителството и да се уверят, че има достатъчно натиск срещу Янукович и правителството. За да бъде прекратено политическото преследване, да бъдат освободени политическите затворници, да освободят майка ми, да спре насилието и виновниците за него да бъдат разкрити.  В момента правителството на Янукович работи срещу народа си.

Мислите ли,че Путин също е отговорен за насилието в Украйна през последните дни?

Не знам, не мога да коментирам това. Разбрахме, че на украинската полиция е наредено да бие хората на протеста. Имаме информация, че е имало полицаи от източната част на Украйна, които са били хората.

Георги Савчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!