България e страна на силни хора и историята го доказва (видео)

Арх. Пламен Мирянов за филмите си за глаголицата и най-голямото българско знаме на света, гледани над 400 хиляди пъти

Калоян Константинов 23 ноември 2016 в 19:04 33337 3

Арх. Пламен Мирянов.

Пламен Мирянов е архитект, завършил ВИАС и работещ към строителна компания "Артекс инженеринг". Негова страст освен строителството са също така режисурата и България: нейните история, култура и традиции.

Наскоро той успява да съчетае трите си любими теми в едно, като създава уникалната сграда "Летера", в чиято фасада вплита глаголицата, за която после снима кратък филм, с който цели да запознае българите с тяхното културно наследство.

До момента видеото е гледано около 400 хиляди пъти и набира все по-голяма популярност. За да разберем повече за идеята зад проекта, OFFNews се срещна с арх. Мирянов, с когото разговаряхме за глаголицата, Божието слово, българския народ, традиции и вяра.

Разкажете защо решихте да снимате филм именно за глаголицата?

Глаголицата е древно и много специално наследство, тя е дадена отгоре, създадена е от Св. Кирил - Философ. Според мен, това наследство има много големи сила, смисъл и вселенска символика и може само да обогатява изкуството и архитектурата, когато бъде интегрирана в тях.

Вселенската сила на глаголицата се крие в това, че всяка една буква има своя собствена форма със символика. В основата на глаголицата и формообразуването на отделните ѝ букви са триъгълникът, кръгът и кръстът, които символизират обединението, земята и вярата. Всяка буква, която се образува от тези три знака, има символно значение. Например буквата „З“, като "Земя", е изобразена с елипса, тъй като знаем, че планетата ни не е напълно кръгла, и още един малък кръг до нея, който е Луната. Така буквата "З" изобразява нашия дом. 

Наскоро прочетох, че в Етиопия намират дневна писменост, която много си прилича с глаголицата, дори имат еднакви букви, което също е знак за вселенския код, заложен в азбуката.

Това може да има обяснение с факта, че Етиопия е християнска държава, те даже са православни християни, може би оттам има връзка.

Възможно е, но става дума за различни епохи, оттам идва мистерията. Друго, което прочетох, е, че свещените текстове са писани на глаголица, а кирилицата се е наложила като като основна писменост за ежедневни цели, тъй като е била много по-лесна за възприемане от народа.

Така беше написано в „Житието на Св. Кирил Философ“, където още се споменава, че буквите са дадени отгоре и са със свещен произход. След като получава отговорната задача да създаде писменост за новопокръстените народи, той преминава в пост и молитва 72 дни и чак тогава му е спуснато това знание.

Споменахте, че „З“ е като елипса и кръг, което ме подсети за египетската писменост, има ли прилика между тях?

Мисля, че има, защото не може да са толкова различни буквите, създадени от хора, които са били във връзка с Вселенския разум. Знаем, че египтяните са били много вярващ народ. Все пак символите не са толкова разнообразни, при астрологията Слънцето се изобразява като кръг с точка, Луната беше полумесец, така че всичко е с един и същи корен. Египетският анкх е сред първите кръстове, много по-ранен от християнския, но след идването на спасителя Иисус Христос кръстът придобива съвсем друг смисъл.

Кое Ви вдъхнови за филма?

Реших да вложа послание на глаголица и кирилица върху фасадата на сграда „Летера“, която проектирах в „Артекс инженеринг“. Оттам дойде идеята да разкажа защо съм се насочил към древната азбука. Повечето хора минават, гледат, но не я познават. Затова исках да разкажа откъде идва това послание.

Какво интересно нещо научихте за глаголицата, докато снимахте филма, което не е толкова известно?

Може би най-важното, което разбрах, е, че свещените текстове са се писали именно на глаголица. В житието пише, че веднага щом получава знанието, Св. Кирил-Философ започва да пише евангелието от Йоан. „В началото беше словото, и словото беше от Бог, и Бог беше словото“. Тези думи имат много голямо значение, те илюстрират сътворението и той го е изписал с глаголическите букви. Безкрайна е силата на словото и чрез него се е създавал един нов свят.

Другото, което интегрирахме в сграда „Летера“, беше псалм 91. Учителят Петър Дънов разказва на много места, че това е текст, който служи за защита. Така войниците през ВСВ са го зашивали във връхните си дрехи, за защита. Много често по време на бомбардировки са го закопавали в основите на сградата или на входа. Ние проектирахме решетка от надписа, която закрива климатичните тела по естетичен начин и в същото време осигурява спокойствие, комфорт и сигурност на обитаване.


Свещената азбука from Plamen Miryanov on Vimeo.

Защо, като глаголицата е толкова важна, възприемаме кирилицата, нима не е и тя свещена, не се пише с нея в църковните книги?

Кирилицата е много по-лесна за използване от българския и другите славянски народи. Наложила се е, защото има много повече букви, които да възпроизведат тогавашния говорим език. Глаголицата обаче е вселенска, създадена с цел за използване в църковните текстове, другата азбука е за масово ползване. Учениците на Кирил и Методий също са Светии и те са създали азбуката, на която пишем днес. Затова трябва да сме горди, че я имаме и да знаем, че сме благословен народ.

Летера“ ли е първият проект на „Артекс инженеринг“, който съчетава изкуството със строителството?

Да, това е първият случай, в който залагаме историческо наследство в сграда, но занапред ще гледаме да правим повече такива архитектури, които разказват история. Друго, което искам да спомена, е, че когато изливахме основите на сградата, вложихме осмолъчна звезда. На всеки връх на звездата сложихме една добродетел – любов, вяра, добротворчество, състрадание, хармония, смирение, мъдрост, истина. Вярвам, че тези добродетели ще влияят благоприятно на живущите.

Сега имаме няколко проекта, които също са интересни, в които вложихме астрология, защото хората много се интересуват кой каква зодия е и т.н. Затова кръстихме едната сграда „Вселена“ и на всеки от балконите ѝ, на тавана, създадохме осветление, което е под формата на определено съзвездие. На фасадата ще проектираме вечерно време северното звездно небе и галактики.

Доста говорите за Бог, вярващ ли сте?

Да. Според мен, човек изпълнява съдбата си по най-добър начин, когато е във връзка с Бог и светлите сили. Този разум, създал нашата Вселена, е много по-велик от нас и чрез него ние се учим да реализираме пълния си потенциал, да изпълваме живота си със смисъл. Защото ние сме създадени по образ и подобие на Великия Творец.

Къде може да гледаме филма?

В момента искаме да пуснем този кратък клип в кината преди прожекциите на големите филми, тъй като го снимахме във висока резолюция и със специална техника, и ще се радвам да може да се гледа не само на телефон. За това ще видим, но дотогава в страницата на „Артекс инженеринг“ е качено видеато, което има вече 300-400 хиляди гледания.

Наскоро качихме друг клип – за най-голямото българско знаме, 300 метра, опънато на Рожен. Мисля, че хората ще се зарадват, виждайки фолклора и традициите, заложени във видеото. Сега създаваме и сайт за фондацията „Нашият дом е България“, където ще бъдат качвани нашите проекти.

Духът на знамето from Plamen Miryanov on Vimeo.

Какво послание бихте искали да изпратите към българите?

Накрая искам да кажа, че за мен българинът е силен човек и в себе си съдържа огромен потенциал. Златото, което е заложено в България под формата на тракийските съкровища, се крие у всеки един от нас. Откривайки това злато, ние можем да постигнем всички свои мечти и ще блестим със своите качества и успехи.

Навсякъде чуваме българските имена, които достойно и прославят гения и талантите на българина. Колкото повече българи останат в България и дадат своя принос тук, толкова повече нашата страна ще бъде по-богата и успешна.

Останете тук, в нашия дом, и нека заедно задвижим новия ход на промяната!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13924

3

ScrewIslam

29.11 2016 в 19:19

Браво на офнюз за това интервю! Толкова рядко публикувате позитивни текстове и говорите с позитивни хора!
Браво на арх.Мирянов за позитивизма и креативността!!! Много ме зарадва това интервю!

12044

2

Nina Richi

25.11 2016 в 20:07

Петров, никой не може да застроява зелена площ, без разрешително, издадено от общината. Очевидно тази "зелена площ" не е била общинска, а частна собственост и са издадени необходимите документи. Когато един строеж е незаконен, той се спира от дирекция "Незаконно строителство" към ДАГ. Изглежда, че някой си е назначил тролове, за да манипулират общественото мнение и може би Вие се числите към тях!

12597

1

petrof

24.11 2016 в 22:48

Биг Боса на Артекс май си плаща за кризисен Пи-Ар след като е нагазил яко лука със застроването на една зелена площ в район Оборище: http://www.gatchev.info/blog/?p=1996
В скандалния случай са замесени кметове, фалшифицирани документи и пр., а вие Офнюз се позаинтересувайте от посочения случай!
http://sofianews.info/2016/11/24/%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1 %81%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BE%D0%B1/