"Ако Груевски остане, край с Македония"

Писателят Ким Мехмети: Ние, албанците, нямаме проблем с ВМРО. Ние имаме проблем с ВМРО-то, водено от Али Ахмети

Георги Савчев 20 май 2015 в 20:19 11938 5

Снимка kmehmeti.com

Писателят и публицист Ким Мехмети е един от най-влиятелните интелектуалци в Македония. Той е автор на над десет книги, между които сборниците с разкази: "Отложена рапсодия", "Село без гробища", "Събирачи на увехнали цветя" и романите "Седем нощи тъга" и "Селото на прокълнатите деца". През 2008 година в превод на български излезе книгата му "Нишане".

По какво се различават днешните протести в Скопие от тези в София преди две години?

Различават се по това, че в София по време на протестите съществуването на държавата не беше под въпрос. Докато в Македония вече е под въпрос дали ще остане държавата или една криминална власт, каквато е тази на Груевски. Защото едно е ясно: не може да оцелее и Груевски, и Македония. Едното трябва да падне. Надявам се, че ще падне Груевски.

В България все пак тези протести бяха много конкретни и се работеше за това как да се подобри демокрацията. В Македония под въпрос е друг проблем: как да върнете Македония на гражданите. Как Македония, която е отвлечена от Груевски и неговата фамилия, да я върнете на гражданите. В такава ситуация, когато се сблъсквате с такъв крадец, има опасност той да жертва всички, само и само да спаси себе си.

В македонските медии има множество съмнения, че сблъсъкът в Куманово е инсценировка на властта. Смятате ли, че става въпрос за постановка в Куманово?

Това не е за пръв път. Винаги, когато Македония се е сблъсквала с вътрешни проблеми, винаги, когато тукашните политици затъват в калта на криминалното, тe винаги викат на помощ измислената албанска опасност. И винаги се стига до някакви подобни сценарии, за да докажат на света, че са заплашени от албанците. Македония никога не е била заплашена от албанците. Македония постоянно е заплашена от политици, които в името на тази т.нар. опасност искат да печелят.

Какво да очакваме през следващите дни в Македония - още по-многобройни протести или опит за потушаване на недоволството от страна на правителството?

Тук вече започна тази надпревара между двете страни, между управляващата партия и опозицията - кой има повече демонстранти, кой има повече симпатизанти. Знам, че подобна надпревара обикновено завършва или с подпалване на парламента и на сградата на правителството и със заминаване на този малък диктатор, смешния диктатор Груевски, или Македония ще изчезне. Тук няма трета възможност. Защото това не е някоя държава с традиция, със силни държавни институции. Вижте, нейните държавни институции служат само за покриване на фамилията на Груевски.

Ако оставите Македония в ръцете на фамилията на Груевски, значи, че вие приватизирате тази държава. Че я обявявате като частна собственост на една група хора и запазвате това сред Европа - че който може да направи от всички граждани заложници, на него се пада държавата. Тогава трябва да се измисли нова система, все още непозната в света: да дойдете на власт чрез гласовете на гражданите и после да вземете всичко в заложничество. И после това да бъде провъзгласено за ваша собственост. Само едно остава после - да отиде Груевски в кадастъра и там да напише, че Република Македония е собственост на Груевски и фамилия.

На протеста на опозицията в неделя в Скопие видях македонски, албански, че и български знамена заедно, на едно място. Да очакваме ли обаче създаването на нова опозиционна опция, която не е свързана със Социалдемократическия съюз на Македония и сегашните албански партии?

Мисля, че расте гражданското съзнание и при едните, и при другите, че тази държава може да просъществува, само ако са силни двата нейни стълба, които я държат - македонският и албанският. И тази държава не може да просъществува без единия от тези два стълба. ВМРО има тази логика - че тук и небето, и въздухът, и земята, всичко има православен знак и македонски етнически знак. Което е глупост. Защото земята, небето и въздухът нямат нито етническа, нито религиозна принадлежност. Но тази държава я водят такива хора в този момент. И такава Македония няма бъдеще. И сега - или ще има бъдеще това правителство, но без Македония. Или ще я има Македония, но без това правителство.

Как оценявате действията на двете най-големи албански партии в Македония?

Мисля, че двете албански партии по някакъв начин и те поддържаха този режим. Те се делегитимират, тотално се делегитимират.

Особено Али Ахмети?

Вижте, това е отделна история. Ние, албанците, никога нямаме проблем с ВМРО. Ние имаме проблем с ВМРО-то, което е водено от Али Ахмети. Той стана албански инвентар на ВМРО. Ние имаме проблем с него, защото той, ако искаше, този режим нямаше да може да просъществува и един ден. Но цялото нещастие е, че имаме един ученик на Енвер Ходжа да ни представлява. И подобен интелект дотук може да те води. Дори е нечовешко от такъв интелект да се очаква нещо повече.

Георги Савчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови