Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пътна блокада между Айтос и Карнобат, стотици автомобили са блокирани в снега

OFFNews - Бургас 31 декември 2016 в 07:25 16506 0

Снимка btv.bg

От снощи, стотици автомобили и шофьори са блокирани на пътя Айтос – Карнобат, до село Миролюбово. Аварирал ТИР причини огромно задръстване на отсечката, по която бяха пренасочени колите от затворената АМ „Тракия“. Около 3 ч. камионът е бил преместен, но покрай колоната се е опитал да премине автобус, който също е аварирал.

Около 500 автомобила прекараха нощта в блокадата.

Тежка техника от Военноморската база – Бургас и фирми се включват в освобождаването на пътя Бургас - Айтос, но отсечката все още не е пробира. Голяма част от хората, които не успяха да се приберат по домовете си тази нощ, вече са извозени и настанени в гр. Айтос. За целта е отворена детската градина, която притежава необходимия капацитет да побере пожелалите евакуация към момента. За настаняване са ангажирани и един хотел в Карнобат и три в Бургас. Осигурена е храна и вода в местата за подслон. Има хора, които отказват да напуснат автомобилите си и ще останат на пътя до неговото освобождаване, информират от областната администрация. Мобилизирана е тежка техника от Ямбол, Сливен и Стара Загора, която да подпомогне извозването на бедстващите хора. Извозена е родилка от с. Медово до болнично заведение. Това са част от мерките, които областният управител Вълчо Чолаков и свиканият щаб организираха. С негова заповед е обявено и бедствено положение в областта, което ще продължи до нормализиране на ситуацията.

Искам да призова хората, които са на магистрала „Тракия”, за търпение, защото такива метеорологични условия не са често срещано явление, каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в МВР след заседание на кризисния щаб за защита на населението при бедствия и аварии във връзка с усложнената ситуация в област Бургас.

И летците, ген. Попов, ще ви кажат – насечен вятър – опасен и за самолетите, и за автомобилите. Не са дооценили добре рисковете и може би магистрала „Тракия” трябваше да бъде затворена изобщо днес. До последно мислеха, че може да се минава по нея. Това ще го анализираме за друг път. Може да е по-тежко за трафика, но по-отрано да се спира движението”, посочи премиерът.

До 14 ч. днес, АМ „Тракия“ ще остане затворена за движение.

Въпреки забраните и предупрежденията днес, както и сутринта в тунела на „Хемус” – забранено е за ТИР-ове, влиза ТИР, аварира там и прави километър опашка и хората нервничат и се чудят”, каза премиерът.

В отговор на въпрос премиерът уточни, че повечето хора предпочитат да останат в колите си.

Разчитат, че ще пробием и ще тръгнат. За тези хора, които ми докладваха - болни хора, майки с деца, бременни, са взети. Верижните машини са там и обикалят, пробиват. Просто ги моля за търпение. 30 коли вече се изтеглени към Айтос, така че верижните машини една по една ще ги изтеглят, други ги извеждаме към Ветрен. Затова се наложи да направим този кризисен щаб, защото с местните сили, които имаха там, нямаше да се справят. Трябваше де се вдигне пожарната и армията и повече хора”, посочи министър-председателят.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова предупреди, че хората, които са планирали да пътуват в тази част на България, да не предприемат такива действия, докато не бъде съобщено, че движението е пуснато.

Затворени за движение са Ришкият и Айтоският проходи. Автомобили не могат да се движат и по пътя Поморие – Слънчев бряг, който се почиства. Почти цялата община Поморие е без електроенергия от снощи, заради скъсани жици, екипи на ЕВН работят по отстраняване на аварията. Населени места без електроенергия има в почти всяка община в област Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!