Кастрева се извини на родителите на Ана-Мария

Психолози започват работа с 13-годишното дете след инцидента в IV помощно училище

ОFFNews 09 октомври 2014 в 14:28 26417 8

Ваня Кастрева
Ваня Кастрева

Зам.-министърът на образованието в служебния кабинет Ваня Кастрева се извини на родителите на 13-годишната Ана-Мария на среща в министерството днес.

Преди дни на пресконференция Кастрева заяви, че детето, което е болно от аутизъм и чиято майка подаде сигнал за сексуално посегателство от мъж в IV помощно училище, всъщност имало склонност да се "заголва". На следващия ден бащата Росен Симеонов реагира емоционално на думите й, заявявайки, че се срамува от този зам.-министър.

"Бяха поднесени и взаимни извинения във връзка с възникнали проблеми при комуникацията на двете страни през медиите", се казва в прессъобщение на Министерството на образованието по повод срещата.

От МОН уточняват, че тя е била инициирана от Кастрева и на нея родителите са приели предложената цялостна помощ за детето и връщането му в училище. От 19 септември, когато е станал инцидентът в училището, детето не иска да излиза от вкъщи и не ходи на училище.

На родителите ще бъде изпратен екип от специалисти психолози и терапети по кризисна интервенция, както и сензорен терапевт, които ще изготвя план и ще проведат поетапна терапия за връщането на детето към обичайното му всекидневие.

Детето ще бъде преместено от IV помощно в друго училище, става ясно още от прессъобщението на МОН.

"По време на срещата беше уточнена и координацията и административното съдействие от представителите на МОН за родителите с цел избор на училище, в което тяхното дете да продължи своето обучение след приключване на кризисните терапевтични мерки", се казва в него.

Ана-Мария е ученичка в IV помощно училище в София за първа година. Реално е посещавала занятията само няколко дни.

Днес образователния министър доц. Румяна Коларова обсъди практиките за превенция срещу насилието в българските училища и детски градини с представители на Националната мрежа за децата.

Необходима е системна превенция в училищата срещу посегателствата спрямо ученици, в която важно място трябва да заеме подкрепата и сътрудничеството с гражданското общество.

На преден план отново излиза необходимостта от законови промени, които да изключват реабилитацията на лица, извършили посегателства върху деца и ученици. По този начин трябва да се гарантира невъзможността им за достъп до участие в образователната система на базата на законова реабилитация, е мнението на министъра.

„Никой от нас не може да бъде безразличен. Ние не поставяме под съмнение това, което детето казва. Това, което поставям под съмнение, е прибързаните изводи кой е виновен“, заяви министърът в коментар за случая „Ана-Мария“.

Резултатите от проверката на МОН в IV помощно училище се очакват в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови