Инцидент в СУ: Киселина пръсна в окото на студентка

Александра Маркарян 10 април 2017 в 12:14 11038 3

Снимка www.novini.bg

Киселина е пръснала в окото на студентка по време на упражнение във Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

За инцидента, станал през втората половина на месец март, не беше съобщено официално. OFFNews научи за него от свои източници, а в отговор на наше запитване пресцентърът на най-старото ни висше училище го потвърди.

Първокурсничката смесила два химикала, без да изслуша инструктажа на асистента, пишат от Ректората в отговора си до OFFNews. Според източника ни тя е смесила киселина с вода и при последвалата реакция киселината пръснала в окото ù.

Момичето не е студентка в Химическия, а в друг факултет. Не е ясно дали е била инструктирана предварително.

След инцидента са били взети незабавни мерки за неутрализация действието на химикала и изпращането на момичето на лекар. Студентката се е възстановила и няма увреждания, твърдят от СУ.

От "Св. Климент Охридски" пишат още, че студентката е била "изпръскана с химикал в лицето", без да уточняват дали очите ù са били засегнати. От заповед на декана на факултета акад. Петър Кралчевски във връзка с инцидента обаче се подразбира, че случаят е именно такъв.

Заповедта му е от 22 март. Според нея трябва да започне да се провежда инструктаж на студентите за правилата за безопасна лабораторна работа в началото на всяко лабораторно упраждение; в лабораториите да не се допускат студенти без очила от закрит тип; където е необходимо, лабораторните аптечки да се допълнят с всички необходими лекарствени средства и чашки за изплакване на очите.

Във връзка с инцидента попитахме СУ кой осигурява ръкавици, очила и престилки за студентите.

"Лабораторни престилки и предпазни очила студентите закупуват сами. Във Факултета по химия и фармация студентите получават ръкавици", отговориха от СУ. Предпазните очила струват 4 лева и се продават в аптеки, а престилките се купуват от специализирани магазини, допълниха оттам.

От бюджета на Алма матер се отделяли пари (между 12 и 19 хил. лева) за работно облекло и лични предпазни средства, но за преподавателите и служителите, които работят в лаборатории. СУ осигурява и средства за поддържане на аптечки във всяка лаборатория. Аптечките разполагат с нужните препарати, които се прилагат в случай на възникване на инцидент, уточниха от висшето училище.

На наш въпрос за инструктирането на студентите от СУ поясниха, че в изпълнение на Наредба РД-07-2 от 2009 г. има заповед на ректора на Университа, съгласно която се провеждат следните видове инструктажи по безопасност и здраве при обучение и труд:

- начален инструктаж, който се провежда в началото на семестъра от преподавателя, водещ занятията със студентите;

- периодичен инструктаж, който има за цел да поддържа и допълва знанията по безопасност и здраве и се провежда в началото на всеки семестър от преподавателите;

- инструктаж на работното място, който се провежда при лабораторни и практически занятия на обучаващите се в деня на първото занятие в работните помещения (лаборатории, кабинети);

- извънреден инструктаж, който се провежда след злополука, пожар, природни бедствия, при констатирани нарушения на нормите по безопасността и при промяна на работното място или организация на работа.

Освен заповедта на декана, инцидентът е предизвикал и провеждането на извънреден разширен декански съвет, а всички студенти и целият персонал на Факултета са били инструктирани извънредно, което са удостоверили с подписи в съответните книги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

10.04 2017 в 19:24

Че това новина ли е? Този факултет е горял повече от веднъж.

23293

2

Стефан

10.04 2017 в 14:47

Ми, значи минус поне една идиотка, която няма да взриви факултета във втори курс.
От курса по химия за СЕДМИ КЛАС, е известно, че киселината се налива във водата, а не обратно. Тежкото в лекото. Така че да пръсне водата, а не киселината. И все едно от кой факултут е била - гимназиалното образУвание предполага поне това знание. Прочее, човечеството познава препаративната химия от около 100 000 години, и поне до преди три - не е използвало в тая си дейност нито ръкавици, нито гъзарски очила.
Също така, произволна дейност на територията на тия факултети, предполага вменяемост и адекватна образованост на участниците в действото, а не медийни истерии, с оглед съдебни печалби.
Ако е нужно - да се аргументирам разгърнато?
Алекс, не се набърквай в глупости. Бял мечок съди женски пингвин за изнасилване, на екватора. Вината не е във факултета.

15256

1

mendi

10.04 2017 в 13:54

Е ЛПС (Лични Предпазни Средства) са измислени отдавна и са задължитени в много лаборатории и работни места.