Два влака закъсаха в преспите край Хитрино и Айтос

offnews 07 януари 2017 в 13:29 6026 0

Два влака са аварирали в преспите късно снощи - на гарата в Хитрино и край айтоското село Карагеоргиево, съобщиха от Националния щаб за за зимната обстановка на територията на страната.

Към 20,50 ч. е получен сигнал за аварирал пътнически влак по линията Бургас - Варна, в района на с. Карагеоргиево. Във влака са пътували около 50 души. На помощ била изпратена специализирана верижна техника, но изключително тежкия терен попречил на екипа да стигне. След многократни опити най-накрая към 23 ч. екипът пристигнал. Там вече бил спрял друг влак - бързият София-Бургас и от него помагали на бедстващите пътници в другия влак.

В 20.41 часа в Шумен пък бил подаден сигнал за закъсал пътнически влак на жп гара "Хитрино". 17-те пътници били превозени до Шумен от екип на Пожарна безопасност и защита на населението. 

5 минути след 20 часа пък закъсала маршрутка между Драгоман и село Голямо Малово. На място бил изпратен екип от РСПБЗН Сливница, който не успял да стигне до автомобила поради снегонавявания. След поискано съдействие от ОПУ е изпратен роторен снегорин за разчистване на пътя. Работата на аварийните екипи е била силно затруднена от силният вятър и ниските температури. В 00.20 ч на 7 януари екипът е достигнал до хората в автомобила и ги транспортирал в посока Драгоман.

Заради забраната за движение на ТИР-ове и камиони по републиканската пътна мрежа се образува километрична опашка преди разклона за с. Ябланица, в посока София. Служители на СДПБЗН са оказали съдействие на БЧК за транспортиране на храна, топли напитки и медицински служители до шофьорите на отбитите камиони.

Спешни екипи са помогнали и при извозването на родилка от село Паисиево, Дулово, област Силистра до спешния медицински център в Исперих тази сутрин към 6,30 ч.

Общо сигналите за произшествия заради снега и студа от 16 ч. вчера до 6 ч. тази сутрин са 54.

Изтеглени са 10 автомобила, изведени са над 85 човека от блокирани в преспите автомобили и влакове.

Обявено е бедствено положение на територията на общините Аксаково и Суворово в област Варна и на територията на община Лозница, област Разград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови