Депутати: Овчаров, Гагаузов и Димитров са съпричастни за „Белене“, свалете ги от постовете им

OFFNews 13 октомври 2016 в 11:44 8114 7

Трима депутати - реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров и гербаджията Методи Андреев, отправят въпрос към вицепремиера Томислав Дончев как е възможно тримата министри, които са съпричастни за реализиране на схемата „Белене“, за която страната ни ще плати 1,2 млрд. лв., все още да заемат ръководни постове в големи държавни дружества.

В случая за виновници за схемата „Белене“ депутатите посочват бившите министри на икономиката Румен Овчаров и Петър Димитров и строителният Асен Гагаузов, който според народните представители е възпрепятствал енергийната независимост на България. „Следствие на тяхното управление в периода 2005-2009 г. сега страната ни трябва да плаща 1,2 милиарда лева“, посочват депутатите.

Анализът на вносителите посочва, че е несериозно да се приеме, че две ресорни лица от НЕК без знанието на ресорния министър и министър-председателя, могат да отидат и да поръчат оборудване за 1 млрд. лева и че те носят вина затова.

„В случая са налице основания за предположение, че всичко това се е случило не само със знанието, но и след съответната заръка от тогавашното ръководство на държавата“, пишат в питането си депутатите.

Славов, Димитров и Андреев посочват, че в момента и тримата бивши министри заемат важни постове в държавни предприятия, което според тях е „смущаващо“.

1. Румен Овчаров – министър на енергетиката 2005-2007 г., сега е представител на държавата в Надзорния съвет на Нефтохим – Бургас.

2. Петър Димитров, наследил Овчаров през 2007 г., министър до 2009 г. - през 2013 г. Е назначен за член на УС на Радиоактивни отпадъци, като след изтичане на мандата на Управителния съвет на дружеството, специално този на Димитров е удължен от 2014 до 2017 г.

3. Бившият строителен министър Асен Гагаузов пък е член на УС на „Ай Си Джи Би“ - проектна компания за изграждане на газова връзка Гръция – България.

По думите на депутатите това е проектът, който е бил забатачен по време на управлението на Тройната коалиция и е възпрепятствал енергийната независимост и диверсификацията в доставките на газ за България.

Славов, Димитров и Андреев питат вицепремиера Дончев дали тримата бивши министри се ползват с неговото доверие и доверието на премиера и не счита ли той, че след решението на Арбитражния съд да осъди България да плати на руската фирма „Атомстройекспорт“, от която са купени реакторите без договор и без никой да ги е виждал, „няма 1. 2 милиарда причини тези лица поне да бъдат освободени от държавните длъжности, които заемат“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

7

синя сова

16.10 2016 в 18:59

№1-"Чесъне",трябват драстични реформи в съдебната система,да бъде сменен Главният прокурор,съдът да може да съди честно и справедливо,тогава може да очакваме присъди за престъпниците.Думата ми е за всички престъпници ,включително и от пп герб!

12530

6

синя сова

16.10 2016 в 18:53

И да завърша,-тогава другарят борисов се извъртя на 180 градуса и реши ,че уж трябва да спре строежа.Да ,ама се оказа ,че явно не са го направили по правилата ,не успяха да изпратят компетентен и перфектен адвокатски колектив,който да защити успешно интересите на България!И още едно питане имам:Защо трябва да плащаме недовършен 2-ри реактор?Какво да го правим след като е незавършен.Как ще го продадем, например...Омръзна ми от тази напаст "герб"!Те са проклятие за България!

12530

5

синя сова

16.10 2016 в 18:44

Те питат,и с право!Трябва да питат!Но много ми се иска някак да ги подсетя,да питат борисов,като взе властта през 2009 година,защо веднага не пракрати по правилата разбира се този корупционен строеж "БелЯне"?Ами и той преведе около 100 млн по същите поръчки за прословутите реактори!Защо трябваше да минат почти 2 години,трябваше депутатите от "Синята коалиция" да предизвикат да се създаде комисия,която да разследва злоупотребите по този строеж?Създаде се и комитет извън парламента срещу строежа на АЕЦ "БелЯне!Гербарите дори опорочиха и референдума,като измениха въпроса-0"За или против развитието на ядрената енергетика",а не "за или против АЕЦ Белене"

12291

3

Георгиев

13.10 2016 в 12:43

Не само е смущаващо, а е крайно наложително да бъдат отстранени изобщо от каквито и да са публични длъжности.
Както и да стане ясно кой е одобрил назначенията им в тези дружества и кога.

10538

2

Black Hex

13.10 2016 в 12:02

Не, искайте гилотина!
Бирфест с химически тоалетни на жълтите павета и Гилотина!
Истински евроатлантически ценности по булгаристански.
:)))