Всеки втори българин смята санирането за нечестно

OFFNews 02 март 2017 в 16:09 10556 12

88,3 на сто от българите смятат, че проблемите с дупките по пътищата, по тунели и мостове в страната са много сериозни, а всеки втори нашенец е убеден, че безплатното саниране на блоковете е нечестно.

Едва 9,8 на сто от хора мислят, че няма проблем с пътните настилки у нас и че за раздухването на тази тема са виновни медиите.

Това са част от данните от експресен телефонен сондаж сред 805 пълнолетни българи, проведен със самостоятелно финансиране от страна на „Галъп интернешънъл“ на 27 и 28 февруари.

Една четвърт от пълнолетните българи са били преки свидетели на агресия между деца и юноши, става ясно още от изследването.

При цялата условност на такива калкулации, това значи, че близо 1,4 милиона българи са виждали на живо скарвания, тормоз и сбивания между деца и юноши в последните 12 месеца. Числото потвърждава тревожната тенденция на агресия сред деца и юноши, която отново стана център на вниманието в последните дни.

Мнозинство от 61,1% пък твърдят, че в последната една година са попадали на новина, която смятат за фалшива. Това са близо 3 милиона и 300 хиляди души.

"Очевидно темата с т.нар. фалшиви новини се превръща не просто в основен проблем, но и нещо обичайно и очаквано. Това е още един елемент на недоверие в публичната среда", посочват от "Галъп".

Според проучването голямото мнозинство от българите са добре запознати с програмата за саниране – 90,2% от запитаните твърдят, че са чували за нея. 51,8% от тях смятат, че това е добър начин за обновяване на панелните блокове, а 39,9% се съгласяват с крайното твърдение „санирането е голяма кражба“.

49,5% от запознатите със санирането смятат, че то не е честно, 30,8% са на обратното мнение.

Според социолозите очевидно санирането се възприема добре по принцип, но детайлите му събуждат немалко недоволство, което идва от факта, че само малка част от българите могат да се възползват от него. Голямо влияние оказват и подозренията в корупция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

12

Halo

04.03 2017 в 15:21

В нашия блок ППО-то на БСП провали санирането.

42249

8

Denis Rizanov

02.03 2017 в 20:16

Да, а и вече почват да излизат нелицеприятните истини: Една и съща опаковка, производител... Но различно съдържание.Колбасите са с по-малко месо, шоколада е с по-малко какао, млечните продукти са с по-малко белтъчини. Има едно нещо, което е еднакво: опаковката. Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини. Словашките варианти на всички тези продукти съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти. Това е същински скандал, казва министър-председателят Роберт Фицо: "Неприемливо е международни концерни да продават на източноевропейските пазари продукти, които са със значително по-ниско качество от съответните продукти в западните магазини". Милош Лауко смята, че концерните играят нечиста игра: "Повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото тук, защото там има силна конкуренция. Тъй че нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени".

16009

6

Nik68

02.03 2017 в 18:03

От кога социологията и статистиката започнаха да боравят с морални категории: честно/ нечестно, редно/ нередно, справедливо/ несправедливо, социално/ несоциално. За последните две категории никак не ми се струва социално да се правиш на ляв шаман и любимия ти спорт и бизнеса ти да са голф. И някак си непрофесионално е да правиш изследвания по опорните точки на БСП.

42249

4

Denis Rizanov

02.03 2017 в 17:02

Това с тютюна нещо не мога да го разбера.
От толкова години се говори и знае, че този сектор реално няма бъдеще, защото тютюнът е продукт, който е вреден, и се налагат ограничения, не се толерира...Не разбраха ли тези хорица, че времето на тютюна отмина

Това съвсем не е така.
Като изключим оръжията и лекарствата, тютюна като индустрия е в топ 5 на печелившите в световен мащаб. В частност в Европа е във втората половина на топ 10.
Въпрос на политики. Булгартабак и досега можеше да продължи да е държавен и много печеливш. Да не говорим колко износ можеше да прави. Но големите акули искат да са само те на софрата.

15256

3

mendi

02.03 2017 в 16:59

Ми аз още преди години си стегнах гъза, изтеглих един скромен кредит и си санирах панелката сам. Изплатих си заема без държавата да ми помага!!!
Сега излиза че трябва да платя за санирането на още един апартамент на някой мързеливец дето ще му го направи "държавата" ама парите ще дойдат от моя джоб!
Къде го има това - с държавни пари да се санират частни имоти?!?!
Ми много ясно че ще го смятам за не честно!!!