Всеки трети акт на ГИТ е в строителството

OFFNews 18 ноември 2016 в 13:02 4431 0

Всеки трети акт на инспекцията по труда за спиране на обект или част от него, поради опасност за живота на хората, е издаван в строителството. 

Това показват данните за дейността на Главна инспекция по труда до края на октомври. Инспекторите са направили близо 3900 проверки в строителството и са установили 19 900 нарушения. За същия период през 2015 г. проверките са били 3460 с установени около 17 700 нарушения. 

Тези данни от контрола за пореден път доказват, че сектор „Строителство“ продължава да бъде сред най-рисковите по отношение както на трудовия травматизъм, така и за проявите на сивата икономика, обясняват от ГИТ.

На строителни обекти са установени и над 15% от случаите на работа без сключен писмен трудов договор, което лишава работниците и от право на обезщетение за трудова злополука.  

За рисковете при работа на строителните обекти е показателен и фактът, че от общо 1800 акта, издадени за нарушения на нормите за осигуряване на безопасност и здраве при работа, 635 - около 1/3, са в строителството. Най-честата причина за тежките трудови злополуки в сектора е падането от височина. В същото време необезопасените строителни обекти и работни места са сред най-често срещаните нарушения. От всички 1290 нарушения, свързани с безопасна работа на височина, 1023 са установени на строителни площадки.

През 2016 г. приоритет при проверките в строителството са дейностите по саниране по „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради“ - заради работата на височина, изграждане на Софийското метро, строителни обекти с голям обем земни (изкопни) работи и други големи инфраструктурни обекти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови