Въпреки финтовете: "Глориент" успя да си вземе 800 хил. евро от Пеевски

OFFNews 19 януари 2017 в 17:07 24306 7

Въпреки безбройните трикове и съдебни финтове, компанията „Глориент Инвестмънт БГ“ успя да си вземе дължимите 800 хил. евро от "Техномаркет" на депутата Делян Пеевски, съобщиха от "Глориент". 

За осемте месеца от началото на спора „Глориент Инвестмънт БГ“ ООД претендира 3,8 млн. евро от Техномаркет България АД , като отношенията между двете фирми са обвързани с над 80 съдебни дела. 1,3 млн. евро са изхарчени от Глориент за юридически разходи. Загубите за Глориент Инвестмънт, чийто мажоритарен собственик е международният инвестиционен фонд East Balkan Properties, се увеличават с всеки изминал ден.

Спорът започва в началото на миналата година, когато Техномаркет става собственост на „НСН Инвестмент“. От февруари 2016г. Техномаркет престава да плаща наем на Глориент за 14 обекта в цялата страна. След отправени многократни покани от страна на Глориент за издължаване на наемите или поетапно освобождаване на обектите, и след като не получава отговор, през май 2016 г. Глориент отправя нотариална покана за прекратяване на наемните отношения.

До момента Техномаркет не е заплатил доброволно нито един от дължимите наеми, но продължава да ползва имотите. Загубите и нанесените вреди на Глориент се увеличават с всеки изминал ден, тъй като Глориент не генерира приходи от обектите си /около 100 000 кв.м. търговски площи/, окупирани неправомерно от Техномаркет, нито може да ги предложи на пазара.

Към момента двете фирми водят помежду си над 80 дела в съда, като Глориент е завела 54 дела, Техномаркет – 26. От страна на Глориент се водят 14 дела за опразване на имоти, 25 - за неплатени наеми, 6 - за обезщетения за ползване на обектите и 3 - за неустойки за предсрочно прекратени договори за наем. Техномаркет от своя страна е инициирал 18 дела за нищожност на нотариални актове и 8 - за нищожност на договори за наем.

"Глориент" обясняват, че "Техномаркет" ползват различни съдебни похвати, за да печелят време.

Така например бавят заплащането на таксите за започване на съдебния процес.

Вместо едно, завежда по две дела за имот- за нищожност на нотариалния акт за покупка на обекта, но и за нищожност на вече прекратения договор за наем за същия обект.

Към днешна дата Глориент вече има някои спечелени на първа инстанция битки в съда:

- делото в СГС за опразване на магазина в Кърджали, което не е влязло в сила, тъй като се обжалва от Техномаркет, въпреки че магазинът никога не е бил собственост на търговската верига;

- делото в СГС за опразване на магазина в Русе
прекратено от Хасковския окръжен съд дело за нищожност на нотариален акт за магазина на Глориент в Хасково, поради недопустимост на иска, подаден от Техномаркет;

- ОС в Бургас, Видин и Враца прекратиха заведените от Техномаркет дела за нищожност на нотариален акт за магазина на Глориент в Бургас.
Софийски апелативен съд възобнови три дела на Глориент, спрени от СГС;

- съдът допуска в полза на Глориент обезпечения на бъдещи искове срещу Техномаркет за неправомерно ползване на имоти. Това означава, че съдът намира исковете за вероятно основателни и подкрепени с доказателства.

- Глориент са успели да приберат 800 000 евро от наеми чрез изпълнителен лист, издаден от съда

“Притеснени сме за загубите, които търпим и сме много разочаровани, че опитите на Техномаркет да си служи с подобни нелоялни бизнес практики са възможни в страна от ЕС, както и че е възможно един нов собственик на фирмата-наемател да спре да плаща наем и да оспорва правото на собственост, като се опитва да отмени законна търговска сделка отпреди 10 години”, заяви Майкъл Юлер, изпълнителен директор на инвестиционния фонд East Balkan Properties.“

Спорът за имотите на Глориент стигна и до Financial Times и Transatlantic Magazine, където в публикации през декември м.г. изданията предупреждават западния бизнес за рисковете, свързани със защитата на собствеността у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

7

neverland

20.01 2017 в 16:29

#крокодила Пена
А така, да си дойдем на дума...Ако ТМ предлага основно стара и неатрактивна техника...кой магазин или верига предлага атрактивна и нова техника? Кой? (не че защитавам прасето)



29216

4

Лопе де Вега

20.01 2017 в 09:03

Така се прави бизнес с прасета в България!

Поздрав!

14057

3

morkoff

19.01 2017 в 23:46

Нелоялни бизнес практики? Че то има ли лоялни?

6469

1

Halo

19.01 2017 в 20:12

Просто напишете "гнилите ябълки" в прав текст! Пак ли трябва посланик да се намесва? Докога?