Три компании искат да строят АЕЦ "Белене"

OFFNews 07 декември 2016 в 11:37 7914 3

Три компании са заявили интерес към АЕЦ "Белене". Това обяви пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова. 

Всичко трябва да се проведе една прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за да се види доколко реално са заинтересувани инвеститорите, подчерта тя.

Преди дни стана ясно, че Китай проявява интерес към строежа на АЕЦ "Белене". Интересът е от страна на Китайската национална ядрена корпорация, членове на която се срещнаха с премиера Бойко Борисов.

По време на срещата министър-председателят Борисов е обяснил, че проектът „Белене“ би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. От страна на представителите на китайската корпорация пък е била потвърдена готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия.

Теменужка Петкова каза още, че очаква до няколко дни България да плати на Русия 1,2 млрд. лева за поръчаните реактори за "Белене" след решението на Арбитражния съд в Женева. 

Тогава НЕК ще стане собственик на двата реактора, които ще се съхраняват на площадката на централата. 

"За да имаме гаранция, ще проведем преговори и предвиждаме да бъде сключен договор с "Атомстройекспорт" по отношение консервацията на оборудването и съответно гарантиране на неговото качество", обясни Петкова. 

Според постигнатото споразумение с "Атомстройекспорт" компанията ще се откаже от лихвите, които текат от момента на решението на съда - в размер на 167 000 евро на ден, ако България плати дължимата сума за реакторите до 15 декември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови