Цените на имотите замръзват за 3 месеца, прогнозира бизнесът

OFFNews 28 април 2017 в 15:19 4051 0

Снимка pixabay.com/skeeze

По-слаб ръст на общия показател на бизнес климата отчете Националният статистически институт. Той се повишава с 0.7 пункта през април, а през март ръстът беше с 2.9 пункта спрямо февруари.

Ръстът през април е благодарение на подобрените мнения в строителството и търговията на дребно.

След като през март имаше 8 пункта повишение в строителството, през април показателят нараства само с 1.9. Прогнозите за предстоящите три месеца са оптимистични. Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 5.9 месеца при 5.3 за януари. Подобряват се и очакванията на стопанските ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца.

Основният проблем е несигурната икономическа среда. Засилва се и отрицателното влияние на фактора недостиг на работна сила.

В бизнеса прогнозират, че цените в строителството ще се запазят през следващите три месеца.

В промишлеността оценката се запазва приблизително същата. Анкетата регистрира по-добра осигуреност на производството с поръчки, но очакванията за следващите три месеца са по-умерени. През април в сравнение с януари има повишение на натоварването на мощностите средно с 0.9 пункта и достига 75.5%.

Несигурната икономическа среда тук е основна пречка за дейността.

При търговията на дребно бизнес климатът нараства с 2.1 пункта. Подобрени са очакванията на търговците за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца продължават да са оптимистични.

Най-сериозните затруднения за развитието на дейността продължават да са свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

При услугите бизнес климатът остава приблизително същия. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, докато очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови