Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Търсят 500 български заварчици за строежа на "Южен поток"

ОFFNews 03 септември 2014 в 22:00 8314 11

Снимка Дарик.

Започнало е търсенето на 500 заварчици, които да работят по поставянето на тръбите на "Южен поток" в Бургас, съобщи "24 часа", позовавайки се на свои източници.

Работниците ще бъдат наети за поставянето на тръбите в морската част на тръбопровода, чийто строеж не е спрян.

На първо време ще бъдат обявени 200 свободни работни места за заварчици, а останалите 300 - на по-късен етап, ако се забавят темповете по изграждането на тръбата.

Днес на пристанището в Бургас пристигна и "Кастро Сей" - специализирана тръбополагащата баржа, която ще започне работа по сглобяването на трасето от "Южен поток", което минава под вода.

Баржата ще извършва заварката на тръбите, които ще бъдат положени в плитководния участък в руския сектор на морския газопровод “Южен поток”.

Дължината на трасето от газопровода, което минава под вода, е около 931 км. По четирите тръбопровода, които ще бъдат положени, ще се пренасят 63 милиарда кубически метра природен газ годишно. Максималната дълбочина, на която ще бъдат положени тръбите, е 2200 метра.

Акционери в проекта са "Газпром" (Русия) - 50%, Eni S.p.A. (Италия) - 20%, EDF (Франция) - 15%, Wintershall Holding GmbH (BASF Group) (Германия) - 15%.

Промени в статута на строежа на газопровода „Южен поток” няма, съобщи на пресконференция днес министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той обясни още, че баржата, акостирала в Бургас, ще се занимава с монтиране на тръби от газопровода, но в участъка, който не е на българска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!