След Енерго про КЗК обвини и ЧЕЗ в господстващо положение

OFFNews 16 май 2016 в 13:15 3932 1

След Енерго про КЗК обвини и ЧЕЗ в господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е предявила на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД твърдения за злоупотреба с господстващо положение на пазара на достъп до електроразпределителната мрежа, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством необоснован отказ за предоставяне на достъп към електроразпределителната мрежа.

Това се казва в прессъобщение от контролния орган. С подобно решение КЗК излезе и срещу Енерго про в края на април. Преди няколко дни пък Комисията излезе с решение, че Националната електрическа компания (НЕК) е монополист на пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия. 

Решението за ЧЕЗ е взето след проверка на случай за достъп до електроразпределителната мрежа на МВЕЦ „Гара Елисейна“ на „Нови енергии“ ООД.

Установено е, че ЧЕЗ оперира единствената електроразпределителна мрежа на територията на област Враца, по силата на лицензия, в обхвата на която попада и локацията за изграждане на МВЕЦ „Гара Елисейна“.

Цялостното поведение на електроразпределителното дружество, предвид тежестта на изискванията, които поставя, и начина на водене на самата процедура по присъединяване на МВЕЦ „Гара Елисейна“, представлява необоснован отказ на достъп до електроразпределителната мрежа, с който се възпрепятства осъществяваната от „Нови енергии“ ООД стопанска дейност и се ограничава производството на електроенергия, във вреда на потребителите по смисъла на чл. 21 от ЗЗК, се казва в съобщение на регулатора.

Определението не подлежи на обжалване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови