Шефът на КЕВР: Поскъпването на газа ще усетят най-много хората с парно

OFFNews 04 април 2017 в 10:12 6183 5

Цената на природния газ остава по-ниска от тази по същото време на 2016 г. и близо два пъти по-ниска от тази през 2014 г., въпреки повишението сега. Поскъпването няма да се отрази на стоките и услугите. 

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по бТВ.

Когато в продължение на 2 г. цената на природния газ намаля с около 63% никой не почувства, че тези стоки поевтиняха, просто се повиши печалбата на фирмите. Сега ще работят с по-ниска печалба, конкуренцията няма да им позволи да вдигат цените, каза още Иванов.

Поскъпването ще се усети най-силно от тези, които се отопляват на ТЕЦ или директно на газ, обясни Иванов. „Това, което е хубаво, е, че от 1 януари успяхме да намерим една-единствена възможност да тушираме цените на природния газ чрез надвзетия приход на „Булгаргаз”. Българският бизнес, българските домакинства в големите студове януари и февруари не почувстваха промяна в цените”, заяви Иванов. 

Според него за 5,5 млн. българи, които не използват ТЕЦ или природен газ, поскъпването ще се усети единствено в около 1% по-голям разход за ток заради участието на произвежданата от топлоцентралите енергия във формирането на таксата „Задължение към обществото”. 

По отношение на водата, Иван Иванов призна, че също се върви към поскъпване, като причината са новите изисквания за качеството на водата и инвестициите, които ВиК дружествата трябва да направят, за да ги покрият. В София скокът ще е с около 18%. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

5

мнение от IP

04.04 2017 в 13:02

Нищо не разбрах! Значи цената на е два пъти по-ниска от 2014 г. и следователно стоките нямало накъде да поскъпват, защото фирмите правили голяма печалба, а сега вече няма да правят такава.. А защо парното ще поскъпне!?!? Да не би пък да е било поевтиняло два пъти през 2015 без да разбера??

25665

4

Victimized

04.04 2017 в 11:29

"Цената на природния газ остава по-ниска от тази по същото време на 2016 г. и близо два пъти по-ниска от тази през 2014 г."

"Когато в продължение на 2 г. цената на природния газ намаля с около 63% никой не почувства, че тези стоки поевтиняха"

"По отношение на водата, Иван Иванов призна, че също се върви към поскъпване, като причината са новите изисквания за качеството на водата и инвестициите, които ВиК дружествата трябва да направят, за да ги покрият. "

Значи, газта поскъпва понеже НЕК е задлъжняла и ние трябва да платим дълговете, а водата понеже инвеститорите не искат да инвестират свои пари а наши.
Е за какво тогава са ни тези стратегически инвеститори, ако ще инвестират наши пари ?
И коя институция ще ни гарантира, че изисквания и инвестиции са покрити?

21272

2

Гароне

04.04 2017 в 10:24

Малеее, с това 'ценине', направо на родопски го обърнах, имах предвид 'цените'.

21272

1

Гароне

04.04 2017 в 10:23

Бла-бла-бла.
В България когато доларът пада, ценине се вдигат, защото долара пада, когато долърът се вдига, ценине се вдигат, защото долара се вдига и т.н.