Само 10% от хората с увреждания у нас работят

OFFNews 29 март 2017 в 17:34 4119 0

Минчо Коралски, Стилиян Баласопулов, Веска Събева и Елка Тодорова

По данни на НОИ 689 187 са регистрираните хора у нас с трайни увреждания. От тях 281 000 са в трудоспособна възраст.

По неофициални данни само около 10% от тях работят, стана ясно днес по време на пресконференция на тема „Създаване на заетост за хората с увреждания“, в която участваха Стилиян Баласопулов – председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации (НС на ТПК); Веска Събева – заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания; Елка Тодорова – председател на УС на Националната федерация на работодателите на инвалиди, и Минчо Коралски – изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.

По време на пресконференцията бяха представени основните събития, включени в програмата на Шестия европейски форум за социално предприемачество, който се открива утре, 30 март, в Пловдив, и ще продължи до 2 април.

На откриването на Шестия европейски форум за социално предприемачество ще присъства и президентът Румен Радев, съобщи Стилиян Баласопулов, председател на НС на ТПК.

Форумът включва международен панаир на повече от 100 социални предприятия от над 16 страни, модно ревю на съвременни облекла, конференция на тема „Социалното предприемачество – принос за устойчива социална икономика и развитие на пазара на труда в Европа“.

Организатори са Европейската комисия, Европейският икономически и социален комитет, Министерството на труда и социалната политика, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социални предприятия (СЕКОП), Националният съюз на трудово-производителните кооперации (НС на ТПК) и 8 национално представени неправителствени организации.

Социалната икономика в Европейския съюз обхваща приблизително 10% от всички компании (около 2 милиона предприятия) с наети на работа 11 милиона (6% от заетостта на европейско равнище), като на всеки 4 новосъздадени предприятия 1 е социално предприятие.

Над 50 милиарда евро е годишният оборот на сектора, сочат данни на Европейската конфедерация на производствените кооперации и социални предприятия (СЕКОП), която обединява 25 национални федерации от 16 държави.

Елка Тодорова, председател на УС на Националната федерация на работодателите на инвалиди, посочи, че съгласно Националния план за действие по заетостта през настоящата 2017 г. са предвидени 30 нови договора за разкриване на работни места за хора с трайни увреждания (т.нар. субсидирани работни места) по Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания в над 260 общини в страната.

Същевременно специализираните предприятия и кооперации у нас осигуряват ежегодно около 2000 несубсидирани работни места за хора с увреждания, уточни Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации. Европейският форум за социално предприемачество дава шанс за изява на онези, които са в неравностойно положение, но не отстъпват по дух, активност и качество на произвежданите стоки и предоставяните услуги на добра цена, допълни той.

Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания - Минчо Коралски представи по време на пресконференцията логото за идентифицирането на стоките и услугите, произведени от социални и специализирани предприятия. С името на знака „Произведено в България от хора с увреждания“, всеки потребител ще знае, че подпомага социалната и трудова реализация на хората с увреждания.

Гражданите на Пловдив и неговите гости ще имат уникалната възможност да посетят европейското изложение, в което участват повече от 100 социални предприятия от над 16 страни. На изложението ще бъдат представени и 67 нови и иновативни продукта, изложени в палата 6 на Международния панаир.

Всеки посетител ще може на място да се убеди, че става въпрос за продукти, които отговарят на най-високите критерии за качество и същевременно се предлагат на изключително атрактивни цени, посочи Елка Тодорова от Федерацията на работодателите на инвалиди. Като пример тя даде дамски костюми на цени от 35 до 50 лв., трикотажни дрехи на цени между 5 и 15 лв. и на модерни детски дрешки в диапазона 2 и 15 лева.

„От 5 години в изложението участват и услугите. В Центровете, в Защитените жилища има насоки да се акцентира върху арт и трудовата терапия при работа с хора с много тежки увреждания. Това дава много добри резултати и възможност на по-късен етап да се включат в защитена заетост. За съжаление подобна заетост липсва у нас, но вярвам, че в близките години това ще се случи.“, каза Веска Събева - зам.-председател на НС за интеграция на хората с увреждания.

Тя допълни, че Европейският форум за социално предприемачество е единственото място в момента, където могат да се покажат и успехите от труда и талантът на хора с много тежки увреждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови