Румен Петков: Има желаещ да купи АЕЦ "Белене"

Ива Оприкова 07 януари 2015 в 16:18 5388 5

Румен Петков

Има искане от чуждестранен, неруски инвеститор за купуване на проекта АЕЦ „Белене", а офертата на потенциалния купувач вече е внесена в МС.

Това съобщи в Плевен заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

Инвеститорът е поискал разговори с българското правителство, като предварително е декларирал, че не търси държавни гаранции за финансовите ресурси, които ще бъдат инвестирани в проекта.

Освен това компанията няма да иска от държавата държавата споразумение за изкупуване на произведената електроенергия и е готова да работи по сега утвърдения проект.

„Инвеститорът знае, че лицензът за оценката за въздействие върху околната среда е изтекъл и мисля, че българското правителство по най-бързия начин трябва да го покани, като направи свое проучване за състоянието на общия му бизнес, на гаранциите за произхода на капиталите му”, каза още заместникът на Първанов. По думите му, парламентарната група на партията ще обсъди питане към министъра на енергетиката или към министър-председателя, „защото е стратегически въпрос за националната ни сигурност, какво е съдържанието на писмото и какво ще се предприеме”.

АБВ е сред подкрепящите кабинета „Борисов” партии, но освен това многократно е декларирала, че е „за” строежа на Втора атомна – един от проектите в прословутия (и нереализиран до този момент) „Голям шлем” на президента (2002 г. – 2012 г.) и създател на АБВ Георги Първанов.

„Не съм безгрижен оптимист за хода на преговорите с Русия за удължаване живота на двата реактора в АЕЦ Козлодуй. Ако не започне изграждане на "Белене", България в близките 20 години ще изчезне от картата на света като държава, произвеждаща атомна енергия за мирни цели, и отговорността ще е на това правителство", коментира бившият вътрешен министър.

Той заяви, че от групата на АБВ ще внесат и предложение за създаване на временна анкетна парламентарна комисия за оценка на състоянието на енергетиката и бъдещето й, защото според него в момента тя е в колапс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!