"Ростатом" е доволна от "зелената светлина" за АЕЦ "Пакш-2"

OFFNews 07 март 2017 в 17:53 5573 3

„Изграждането на два нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“е важен проект за руско-унгарското двустранно сътрудничество и ние се радваме да пристъпим към активния етап на реализирането му. В Унгария ще бъдат построени най-съвременните руски енергоблокове от „3 плюс“ поколение, които отговарят на всички изисквания за безопасност и на препоръките на МААЕ. Проектът ще позволи на Унгария не само да има надеждна, екологично чиста и достъпна електроенергия, но и ще даде импулс за развитието на националната икономика, ще създаде нови работни места, ще осигури поръчки за местната индустрия“, заяви първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров.

Изявлението на Комаров дойде ден след като Европейската комисия обяви, че държавната помощ, която унгарското правителство ще отпусне за разширението на АЕЦ „Пакш“, е в съзвучие с европейските правила. 

През 2016 г. проектът за разширяване на АЕЦ „Пакш“ получи екологичен лиценз на първа инстанция и бе подадена заявка за получаване на лиценз за строителна площадка. Основната задача през настоящата година е подготовка за основния етап на изграждането на нови енергоблокове, което е предвидено за 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

09.03 2017 в 17:00

Реактори! Плащаш идин - пичелиш два! Проверени от ББ! Гаранция - петър славов. Сервиз - мартин димитров. Контактен телефон: 112, парола - оbam4о.

42249

1

Denis Rizanov

07.03 2017 в 18:17

бойко да не чака изборите, а да тича да продава 2-та реактора!
)))))