Поставиха корпуса на реактора на първи енергоблок на Беларуската АЕЦ

OFFNews 04 април 2017 в 16:15 4014 0

На 1 април в 20.30 часа корпусът на реактора на Беларуската АЕЦ бе поставен в проектно положение. Преди поставянето, корпусът на реактор ВВЕР-1200, изработен от компанията „АЕМ-технологии“ (част от машиностроителното подразделение на „Росатом“ – „Атоменергомаш“) премина входен контрол, съответстващ на всички изисквания на регламента.

Членовете на комисията, в която влизаха представители на Инженеринговата компания АСЕ и държавното предприятие „Беларуска АЕЦ“ провериха качеството на конструкторската и съпровождащата документация. На оборудване бе направен визуален, измерителен и друг вид контрол. От резултата на входния контрол бе потвърдено качеството на изделието и корпусът на реактора бе предаден за монтаж.

Поставянето на оборудването се осъществи на два етапа. Отначало корпусът на реактора (с тегло повече от 330 тона, дължина – 11 метра и диаметър – 4,5 метра) бе вдигнат на транспортен портал и после по релси преместен в централната зала. После с полярен кран корпусът на реактора бе преместен във вертикално положение и поставен на опорния пръстен в шахтата на реактора.

„Поставянето на корпуса на реактора в проектно положение е практически ювелирна операция“, отбеляза вицепрезидентът по проекта за Беларуската АЕЦ Виталий Медяков.

Тъй като опорният пръстен понася цялото натоварване на теглото, допустимото отклонение при съвпадането на осите на корпуса на реактора и опорния пръстен е един милиметър“, добави той.

„Това е едно от ключовите събития на етап изграждане на енергоблока“, подчерта старши вицепрезидентът по управление на проекти Сергей Олонцев.

„Поставеният в проектно положение корпус на реактора е отправна точка за извършване на дейностите по монтаж на главните циркулационни тръбопроводи на реакторната установка“, добави той.

Реакторът ВВЕР-1200 е оборудване от новото поколение „3 плюс". Днес този тип реактор е най-мощният от произвежданите в Русия. Основните преимущества на енергоблоковете с реактори ВВЕР са висока производителност, дълголетие и безопасност. Срокът на работа на оборудването е 60 години.

Проектът, по който се изгражда Беларуската АЕЦ е един от най-съвременните в света и съответства на най-строгите международни норми и изисквания на МААЕ.

Главната особеност на проекта ВВЕР-1200 е комбинираното използване на активни и пасивни системи за безопасност. Проектът е снабден с двойна защитна обвивка и уловител на стопилка, което гарантира недопускане на изтичане на радиация в околната среда и съответства на изискванията за реактори от поколение „3 плюс“. Използваните в проекта решения съответстват на постфукушимските изисквания за надеждност на АЕЦ, устойчивост към външни въздействия и вътрешни откази.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови