Най-високи заплати в телекомуникациите, най-много пораснали доходите на чиновниците

Средната заплата е намаляла с 0.5% през третото тримесечие, показват данни на НСИ

OFFNews 10 ноември 2016 в 12:36 9422 0

Телекомуникациите са областта, в която се плащат най-високите заплати у нас. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт за третото тримесечие на 2016 г., които бяха публикувани днес.

Средната заплата на заетите в икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" е 2 159 лева. На второ място е „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 647 лева, следвана от „Финансови и застрахователни дейности” - 1 612 лева.

Най-ниските средни заплати са в хотелиерството и ресторантьорството - 580 лева.

В същото време, средната работна заплата през третото тримесечие e 941 лв. Тя намалява спрямо второто с 0.5%. Най-голямо намаление има във „Финансови и застрахователни дейности” - с 8.6%, и „Операции с недвижими имоти” - с 2.8%. Най-голямото увеличение пък в "Държавно управление" - с 10 на сто. С 9.7% е увеличено средното месечно възнаграждение в "Преработваща промишленост" - 9.7%, 9.6% е ръстът в "Хуманно здравеопазване и социална работа".

Спрямо същия период средната заплата а в обществения сектор нараства с 6.8%, а в частния сектор - с 8.0%.

Намалява броят на наетите по трудово и служебно правоотношение. Към края на септември работещите по трудов договор или са на държавна служба са с 45 900 (1.9%) по-малко спрямо края на юни. Към края на септември те са общо 2.31 милиона души. На годишна база има увеличение. През септември 2015 г. те са били с 1.7% повече, отколкото през септември 2016 г.

Най-голямо е намалението в областите със сезонна заетост, например в хотелите и ресторантите то е 20%. Най-голямото увеличение пък е в областта с най-високите заплати - далекосъобщения, както и в строителството.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews