Най-богатите в света загубили $35 млрд. след скандалите в САЩ

OFFNews 18 май 2017 в 12:40 4129 0

Петстотинте най-богати хора в света са загубили 35 млрд. долара след скандалите в САЩ, става ясно от данните от Bloomberg Billionaires Index (BBI), съобщи РИА Новости. 

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп неочаквано уволни директора на ФБР Джеймс Коми. Във вторник New York Times обяви, че малко преди това Тръмп е поискал Коми да прекрати разследването срещу бившия му помощник по национална сигурност Майкъл Флин, който подаде оставка заради контактите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк. От Белия дом веднага отрекоха твърденията. 

В същото време се появи и информацията, че по време на среща Тръмп е споделил секретна информация за "Ислямска държава" с руския външен министър Сергей Лавров. Това беше първоначално отречено от Белия дом, след което Тръмп го потвърди в Туитър. Русия все още отрича да е получила секретна информация от Тръмп. 

В резултат на скандалите обаче ценните книжа на редица компании започнаха да поевтиняват. 

Най-богатият човек в света - един от основателите на Microsoft - Бил Гейтс, чието състояние се оценява на 86,8 млрд. долара, е загубил 1,01 млрд. долара, тъй като стойността на акциите на Microsoft са паднали с 2,8%. Това е най-голямото намаление на стойността на акциите на компанията за една година, съобщава Bloomberg.

Основателят на Amazon Джеф Безос, чието състояние се оценява на 81,9 млрд. долара, е обеднял с 1,71 млрд. долара заради падане на акциите на компанията с 2,2%. Основателят на Zara Амансио Ортеги е загубил 355 млн. долара и към момента неговото състояние се оценява на 83,2 млрд. долара. 

Основателят на Фейсбук Марк Цукербърг беднял с 2,03 млрд. долара до 61,3 млрд. долара. 

Общото състояние на милиардерите е в размер на 4,9 трилиона долара, което е с 457 млрд. по-малко в сравнение с миналата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови