Над 12 млрд. евро инвестиции в София, търсят пари за минерални бани и аква парк

OFFNews 10 март 2017 в 14:14 7839 2

Инвестиционни проекти за баните с минерална вода в София – Горна баня и Овча купел, както и проект за аква парк в Чепинци представи Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции /СОАПИ/ на първата за годината среща с търговски аташета, съветници по икономическите въпроси и представители на двустранните камари у нас.

23 163 272.7 евро са чуждестранните инвестиции, които са влезли в България от 2000 до 2015 година от 77 държави, като 52,9 на сто/12 111 789.8 евро/ от тях са в София, каза главният изпълнителен директор на Агенцията Владимир Данаилов. Той представи и основните направления, в които София ще инвестира в следващите години като производствата с високодобавена стойност, смарт сити, индустриите, свързани с качеството на живот и здравето на хората, туризъм и т.н.  

Сред проектите за бъдещи инвестиции, към които търговските представители на чуждите държави проявиха интерес по време на срещата, бяха проектите за обновяване на Западен парк и Северен Парк, както и този за бъдещия „Сливница Плаза“. Възможностите за развитието на минералните бани в града предизвикаха интерес сред представителите на Чехия, Унгария и Полша.

Търговските представители одобриха идеята на Агенцията да се направят поредица от работни бизнес срещи между софийските предприемачи и бизнеса от държавите, които те представляват. СОАПИ вече работи по един такъв проект с Осло, Норвегия, представляван от „Иновация Норвегия“ и след месец представители на столичния бизнес ще имат работна визита при свои колеги от Осло. Нашата цел е да представим софийските предприемачи от малките и средни фирми на външния пазар, защото те са гръбнака на нашата икономика, подчерта Данаилов. Той представи на присъстващите новия изпълнителен директор на Агенцията с ресор приватизация д-р Вергиния Стоянова. В годишния план за работата на организацията са включени 40 обекти за продажба, които инвеститори могат да получат по условията на сертификат клас В, който СОАПИ дава.

Специални участници на срещата бяха заместник кметовете Дончо Барбалов и Евгени Крусев. Барбалов поздрави присъстващите от името на кмета Йорданка Фандъкова. Той подчерта основните предимства на града за инвестиции – предвидима данъчна политика, удобна инфраструктура, възможностите за качествен транспорт, младите и високообразовани кадри. Столичната община е готова да съдейства за по-лесното преодоляване на административните изисквания към бизнеса, каза Барбалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

10.03 2017 в 15:16

проект за аква парк в Чепинци

След лакърдиите на румбата от плевенския фонтан за писта от F1 с катарски и саудитски инвеститори край Доброславци, тва е новия гранд-спа-ултраинклузив "ПРОЕКТ" на поредните мърши без грам мозък в кратуните. На Километър и половина от пречиствателната станция. Кеф ти аква, кеф ти парк, кеф ти кални, че защо не и лечебни бани там, кеф ти да запалиш свещичка за здраве в манастира...
Ей те тоя проект чаках! Къде да ода да си купа от чепинските аква-акции?

14355

1

neverland

10.03 2017 в 14:57

И какво стана ясно, че искат да оправят алеите в няколко парка и да направят баня ли? Ахъм, градивно!

Съвет: Повече от 3-4 лв вход за банята ще отблъсне масовите клиенти, трябва да се придържат около тази цена ако искат да печелят от оборот :)