НАП ще следи денонощно каргото от Китай и Турция

OFFNews 20 октомври 2016 в 12:25 6844 1

Денонощно следене на каргото от Китай и Турция започват НАП и МВР в акция, ръководена от ГДБОП.

Причината е започнало разследване на софийска фирма по подозрения за източване на ДДС. Тя внесла 80 000 чифта обувки със занижена митническа стойност и страна на произход Китай под специфичен митнически режим 42, оформен в Гърция.

Режимът позволява стока, произведена извън ЕС, да влиза на територията на Съюза през една държава членка, но когато е предназначена за друга държава в ЕС, там да се плати и ДДС. Този режим често се използва за данъчни злоупотреби, уточниха от НАП.

Преди седмица фирмата внесла стоки от Китай през Гърция с 4 ТИР-а и декларирала, че стоката е изнесена за Унгария с две превозни средства с македонски регистрации. След проверка се оказало, че едното превозно средство е лек автомобил, а другото е с фалшив регистрационен номер. Данъчните в Унгария не потвърждава сочената фирма-получател да има отношения с български търговци. Счетоводните и превозни документи също не удостоверяват тази версия, като разследващите предполагат, че обувките са продадени без фактури на търговци на дребно в България.

На дружеството ще бъде направена пълна данъчна ревизия за 5 г. назад.

Предстои предаването на доклад по случая в прокуратурата. 

Звеното за фискален контрол на НАП следи денонощно по границите целия стоков поток на китайските и турски карго товари. Всяка доставка под този режим се проверява от приходното ведомство, като в рисковите случаи транспортни средства се пломбират и стоката се разтоварва под данъчен контрол. 

След първоначалната доставка, ревизори на НАП проследяват цялата верига на препродажби на стоките, с което се гарантира, че се плащат дължимите данъци за разликата между обявяваната минимална стойност - често под 1 лв., до реалната пазарна, която в повечето случаи е над 100 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови