Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Монтираха парогенераторите в първи енергоблок на Беларуската АЕЦ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 април 2017 в 12:3718040

На площадката на изграждане на Беларуската АЕЦ (с основен проектант АО „Атомпроект“ и генерален изпълнител Групата компании ASE) завърши монтажът на парогенераторите на Първи енергоблок, съобщиха от компанията.

Специалистите поставиха по местата им четири парогенератора.

Парогенераторите се отнасят към основното оборудване на реакторната установка и са предназначени за предаване на топлината, произведена в активната зона на реактора, към втори контур за генериране на пара, захранваща турбината.

„С монтажа на парогенераторите завършва етапа на поставяне на основното оборудване на първи контур на енергоблока и е начало за подготовка към следващия важен етап – заваряването на главния циркулационен тръбопровод“, отбеляза вицепрезидентът на проекта за Беларуската АЕЦ на Групата компании ASE Виталий Медяков.

Проектът ВВЕР-1200, по който се изгражда Беларуската АЕЦ, е един от най-съвременните в света и е от поколение „3 плюс“, което съответства на всички международни норми и препоръки на МААЕ.

Основната особеност на проекта е комбинираното използване на активни и пасивни системи за безопасност. Енергоблокът е снабден с двойна защитна обвивка и уловител на стопилка, което гарантира, че радиоактивни елементи няма да попаднат в околната среда.

Приложените в проекта решения отговарят на постфукушимските изисквания за надеждност на централата, за устойчивост към външни въздействия и вътрешни откази. Днес ВВЕР-1200 е най-мощният от произведените в Русия реактори. Основните преимущества на енергоблоковете с реактори ВВЕР е високата производителност, дълголетие и безопасност. Срокът на работа на оборудването е 60 години.
Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Икономика
29 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.