Мартин Димитров: Трябваше да се подсилва ел. мрежата, а не да се мисли за "Белене"

OFFNews 10 март 2015 в 08:25 4224 7

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Мартин Димитров

"Не трябваше да се мислят грандомански проекти като АЕЦ „Белене”, а да мислим как да подсилим електропреносната мрежа, за да няма такива аварии”.

Това обяви пред Нова телевизия Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на парламентарната енергийната комисия по повод повредите по електропреносната мрежа от последните дни заради обилните снеговалежи, които оставиха стотици селища без ток.

Той напомни, че нищо нищо не може да се направи срещу такива бедствия, въпросът е да се прави така, че последиците да са по-леки.

„Част от нещата са предвидими, ако се проследи къде са критичните райони”, коментира Димитров и добави, че трябва да има преоценка на водената до момента политика.

Депутатът предложи новият състав на ДКЕВР да провери дали ЕРП-тата са си свършили работата – дали са премахнали опасните дървета и са почистени просеките и ако не са изпълнили задълженията си да понесат сериозни глоби.

„За мен със сигурност има и човешка грешка”, уточни Мартин Димитров.

Той заяви, че солидарно може да понесем щетите от природното бедствие, но ЕРП-тата също трябва да поемат тяхната част от щетите. „Хората трябва да търсят компенсация за причинените им щети и неудобства”, смята Реформаторът.

„Искаме пълна ревизия на дружествата в енергетиката, за да видим какво се случва наистина в сектора. Резултатите трябва да бъдат качени и в интернет”, категоричен беше той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови